Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lynsjing i Uttar Pradesh i India

Slept av lynsjemobb foran øynene på tre politimenn

Indisk politi sier «unnskyld» etter at dette bildet gikk viralt.

LYNSJET: En mann er drept av en lynsjemobb i delstaten Uttar Pradesh i India, angivelig etter mistanke om at han skal ha slaktet ei ku.
LYNSJET: En mann er drept av en lynsjemobb i delstaten Uttar Pradesh i India, angivelig etter mistanke om at han skal ha slaktet ei ku. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i den indiske delstaten Uttar Pradesh har nå gått ut med en unnskyldning på Twitter, skriver BBC.

Beklagelsen kom etter at et fotografi av en lynsjet mann som blir slept av en folkemengde med tre politibetjenter til stede ble spredt på sosiale medier.

Bildet har skapt voldsomme reaksjoner.

Mobbens offer, en mann identifisert som Kasim, døde i ambulansen på vei til sykehuset, kort tid etter at bildet ble tatt.

Flere har hevdet at offeret ble angrepet etter mistanke om at han skal ha slaktet ei ku, men dette benekter politiet.

«Villedende»

Politiet hevder mannen ble banket opp som følge av en unødvendig krangel etter en motorsykkelulykke.

Talsmann for delstatspolitiet, Rahul Srivastava, sier til BBC at bildet er «villedende» og at «politimennene ikke støttet lynsjingen».

BEKYMRET: Swati Maliwal, styreleder for Kvinnekommisjonen i Dehli, er bekymret over at det ikke blir snakket om voldtekter i India. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Bildet viser at mannen blir slept og at politibetjentene ikke gjør noe med det, men det er ikke sant. Mobben ville bare fortsette angrepet på mannen, og våre folk forsøkte desperat å holde dem unna. De skulle imidlertid ha vært mer opptatt av hvordan mannen ble båret og utvist større omsorg overfor ham. Det er derfor vi har bedt om unnskyldning og beordret en gransking av hendelsen, sier Srivastava.

Unnskyldningen har forøvrig ikke roet gemyttene på sosiale medier, hvor enkelte har uttrykt at dette bare er en svak rettferdiggjøring av hva som faktisk skjedde.

Mange angrep

Mange har også latt seg opprøre over påstandene om at den drepte skal ha blitt angrepet for å ha slaktet og spist ku.

Kuer er i hinduismen sett på som hellige dyr, og det er ulovlig å slakte dyrene i flere indiske delstater.

De siste åra har det vært en rekke angrep på muslimer som er mistenkt for enten å ha slaktet kyr eller spist biff.

I juni i fjor ble en 15 år gammel muslimsk gutt drept av en mobb i delstaten Haryana, skriver BBC. Junaid Khan satt på toget sammen med sine tre brødre. De var på vei hjem etter en handletur, da rundt 20 menn væpnet med kniver gikk til angrep.

Politiet hevdet at brødrene ble angrepet etter en krangel om sitteplasser på toget, men både den dreptes bror og en av gjerningsmennene har uttalt at motivet skal ha vært mistanke om at de muslimske guttene spiste hellig storfe.

Steinet

I oktober 2015 skrev Dagbladet at ti personer er drapssiktet etter at en 52 år gammel muslimsk mann ble angrepet og drept i en landsby utenfor Indias hovedstad Delhi.

Bakgrunnen for lynsjingen var rykter om at mannen hadde slaktet ei ku og spist biff.

Drapsofferet Muhammad Ikhlaq, og hans sønn Danish (20) ble slept ut av sitt hjem.

Danish havnet på sykehus, kritisk skadd.

- Mobben slepte faren og broren min ut etter håret. Hodet til faren min var knust, leppene hans var revet opp og tennene hans var knekt etter at de hadde slått ham med mursteiner og stokker, uttalte datteren Shaista til New York Times.