Slept til døde - funnet i biter

NEW YORK (Dagbladet): 49-årige James Byrd jr. endte sitt liv hengende etter anklene i en kjetting bak en minitruck langs en veistrekning på tre kilometer. Etter drapet i byen Jasper i Texas fant politiet liket av Byrd i biter, spredt på forskjellige steder. Tre hvite menn er siktet for drapet, som trolig er rasistisk motivert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

James Byrd jr. haiket langs veien ved midnatt i et landsens område av Texas, helt mot grensa til Louisiana. Politiet sier at han døde fordi han var svart i huden. FBIs etterforskere gransker nå tre mistenkte hvite menn som trolig er medlemmer av hat-organisasjonene Ku Klux Klan og Aryan Nation.

Lawrence Russell Brewer (31), Shawn Allen Berry (23) og John William King (23) er siktet for det grufulle drapet som skjedde i morgentimene søndag. Drapet har sendt sjokkbølger over hele USA.

- Alle bevisene peker mot et rasistisk motiv, sier sheriff Billy Rowles i Jasper, Texas. Byen har 8000 innbyggere.

I biter

Den istykkerslitte kroppen til Byrd ble funnet i biter på 75 ulike steder langs veien søndag morgen.

Hodet, nakken og armen ble funnet rundt halvannen kilometer fra overkroppen. Nær den drepte ble det funnet en skiftenøkkel med navnet til en av de mistenkte. En sigarettlighter med Ku Klux Klan-symbol ble også funnet i veikanten. Ifølge politiet tilhører den en av de mistenkte.
James Byrd jr. var på vei hjem fra et selskap hos sine foreldre, til ære for en niese som skal gifte seg. Han gikk til fots, og fikk åpenbart sitte på i den vesle lastebilen til de tre siktede. Byrd hadde sonet en dom på seks år for tyveri og hadde samme tilsynsfører som Shawn Allen Berry, ifølge telegrambyrået AP.

Byrd ble sist sett sittende på lasteplanet til bilen. Politiet sier at Byrd ble plukket opp selv om John William King var imot å la en svart mann få sitte på. Bilen stoppet ved en bensinstasjon. Der ble Byrd slått bevisstløs av Berry og Brewer. Deretter festet trioen en kjetting rundt anklene hans og kjørte av gårde med Byrd på slep etter bilen.

Klan-kontakt

Sheriff Billy Bowles sier til telegrambyrået AP at de tre siktede alle har sittet i fengsel der de har hatt forbindelser til Ku Klux Klan og til Aryan Nation, som er en rasistisk sammenslutning med hvit overhøyhet som politisk mål.

Borgerrettighetsaktivisten Jesse Jackson var i går på vei til Jasper. Sheriff Billy Bowles sa at Jackson er «hjertelig velkommen dersom han kan bidra til å se ting som vi ennå ikke ser i denne saken».

Sheriff Bowles sier at han ikke kjenner til klan-virksomhet i sitt distrikt, selv om han ikke kan utelukke at det finnes noen som enten er medlemmer av Aryan Nation eller Ku Klux Klan.