Slept til døde av rasister

WASHINGTON (NTB): Texas rystes av et grufullt drap som virker inspirert av de tre siktedes sympati for Ku Klux Klan og nazibevegelsen Arisk nasjon. Offeret var en funksjonshemmet svart mann på 49 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

James Byrd ble funnet i et skogholt i Jasper kommune nordøst for Houston søndag. Hodet og høyre arm manglet og ble senere oppdaget halvannen kilometer unna. Etterforskerne mener Byrd ble slept til døde etter gjerningsmennenes pickup.

Fengselsvenner

De arresterte, Shawn Berry (23), Lawrence Brewer (31) og John King (23) er alle fra Jasper. Sheriffen Billy Rowles opplyser at Brewer og King delte celle i fengsel og har tatoveringer som knytter dem til hvite rasistgrupper. Den nynazistiske bevegelsen Arisk nasjon har solid fotfeste blant hvite innsatte i amerikanske fengsler, særlig i Sydstatene.

Politiets første undersøkelser tyder på at de tre kjørte rundt i Berrys pickup lørdag kveld da de så Byrd og tilbød ham skyss. Byrd hadde også kriminelt rulleblad og samme tilsynsverge som bileieren.

Berry skal ha forklart at de kjørte til skogsveien der de to andre banket opp offeret, før de lenket ham til støtfangeren. Lensmannen opplyser at de siktede hadde drukket.

Bryllupsdag

Byrds søster forteller at 49-åringen feiret en venns bryllupsdag lørdag kveld og at han gikk fra selskapet før midnatt uten å ha fått skyss.

- Vi håper han slapp å lide, at han mistet bevisstheten, sier søsteren Mary Verett.

Selv om de siktedes tatoveringer tyder på rasistiske sympatier, mener sheriff Rowles at det ikke finnes slike grupper i Jasper, en by med 7800 innbyggere og skogbruk som viktigste næringsvei.

Lederen for Ku Klux Klan i Øst-Texas nekter å opplyse om bevegelsen har medlemmer i Jasper. Nær 50 prosent av innbyggerne i byen er svarte. Jasper ligger sju-åtte mil nord for Vidor, der en avdeling av Klanen for fem år siden protesterte mot at myndighetene framtvang integrasjon i et helhvitt, offentlig boligkompleks.

(NTB)