Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slet med bråk, rus og hærverk. Så startet skolen med varm lunsj

- Mange som er reddet av dette.

 VARM MAT:  Hovedgården skole i Heggedal i Asker serverer varm mat til elevene. Elevene selv jobber i kantina. Bård Vegard Solhjell og Torgeir Knag Fylkesnes var for å smake på maten og se hvordan de løser det. I dag ble de servert fiskekaker av Albert Methi og Mona Pünther. Foto: Hans Arne Vedlog
VARM MAT: Hovedgården skole i Heggedal i Asker serverer varm mat til elevene. Elevene selv jobber i kantina. Bård Vegard Solhjell og Torgeir Knag Fylkesnes var for å smake på maten og se hvordan de løser det. I dag ble de servert fiskekaker av Albert Methi og Mona Pünther. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Skolemat er et av de viktigste helsepolitiske tiltaket i Norge. Det vil spare oss for enorme utgifter i framtida, sier stortingsrepresentant og tidligere kunnskapsminister for SV, Bård Vegar Solhjell.

Sammen med partikollega Torgeir Knag Fylkesnes er de på Hovedgården skole i Asker. Her har elevene styrt kantina siden 2008, og hver dag serveres varm mat. Elevene betaler 1400 kroner i semesteret, eller 20 kroner dagen.

Ville endre skolen I 2007 var hverdagen på Hovedgården preget av bråk, rus, hærverk, tagging og røyking. 19 prosent av elevene sa de ble utsatt for mobbing.

Dette ville rektor Mona Pünther ha slutt på. Det klarte hun.

- Mange av lærerne var skeptiske til forslaget. De forsto ikke hvorfor vi skulle bruke penger på varm mat i lunsjen, når vi hadde så mange problemer å ta tak i, sier Pünther.

Hun fikk likevel resten av skolen med seg, og omtaler det i dag som en suksess.

- Nå har vi mange solskinnshistorier på denne skolen. Det er mange som er reddet av dette, sier hun.

Mat i fokus - Varm lunsj har endret denne skolen. De har puttet mat i fokus, og dette har ført til godt læringsmiljø. Det er et utrolig godt eksempel, sier Fylkesnes.

SV har i flere år snakket om gratis lunsj til skolebarn, og de gir ikke opp kampen. Forslaget oppe til høring nå. Senterpartiet er enige. Arbeiderpartiet også, men de vil først ha en utredning.

 FORNØYDE:  Elevrådsrepresentant Rebekka Færøyvik Olsen sier at elevene er veldig fornøyde med kantineordningen. Foto: Hans Arne Vedlog
FORNØYDE: Elevrådsrepresentant Rebekka Færøyvik Olsen sier at elevene er veldig fornøyde med kantineordningen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Vi vil at maten skal finansieres av helsebudsjettet, og elevene og deres foresatte skal ikke trenge å betale for det, sier Solhjell til Dagbladet.

Han legger til at mange opplever bråk og uro på ungdomsskolen, og dette derfor er et fint sted å begynne med varm lunsj.

- Bent Høie er nødt til å presse på, og få med seg Torbjørn Røe Isaksen. De må begge forstå at dette er en svært viktig sak, sier Fylkesnes.

I starten av oktober publiserte Helsedirektoratet en ny faglig retningslinje for mat og måltider på skolen.

- Skolemåltidet har mange viktige funksjoner. Det har stor betydning for barnas helse på kort og lang sikt, for konsentrasjon og innsats og for sosial tilhørighet. En satsing på skolemåltidet kan gi store effekter på flere ulike felter, uttalte Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, i den forbindelse.

Inviterer Høie og Isaksen Nå inviterer Pünther helseminister Bent Høie og kunnskapsminister Tørbjørn Røe Isaksen til skolen.

- Med dette inviterer jeg Høie og Isaksen hit, så skal de få de hva dette har gjort for oss, sier hun.

Rebekka Færøyvik Olsen, er elevrådsrepresentant for klasse 10A. Hun opplever at elevene er positive til kantineordningen.

 JOBBER : Albert Methi er en av de som jobber i kantina. Foto: Hans Arne Vedlog
JOBBER : Albert Methi er en av de som jobber i kantina. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Det fungerer superbra, og kantina er et fint samlingspunkt for alle elevene, sier Olsen.

Hun forklarer at elevene får være med og bestemme hvordan mat som skal serveres.

- Lærerne har litt å si de også, ellers er det nok ikke så mange som hadde ønsket seg fisk, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!