Slet med bråk, rus og hærverk. Så startet skolen med varm lunsj

- Mange som er reddet av dette.

VARM MAT:  Hovedgården skole i Heggedal i Asker serverer varm mat til elevene. Elevene selv jobber i kantina. Bård Vegard Solhjell og Torgeir Knag Fylkesnes var for å smake på maten og se hvordan de løser det. I dag ble de servert fiskekaker av Albert Methi og Mona Pünther. Foto: Hans Arne Vedlog
VARM MAT: Hovedgården skole i Heggedal i Asker serverer varm mat til elevene. Elevene selv jobber i kantina. Bård Vegard Solhjell og Torgeir Knag Fylkesnes var for å smake på maten og se hvordan de løser det. I dag ble de servert fiskekaker av Albert Methi og Mona Pünther. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Skolemat er et av de viktigste helsepolitiske tiltaket i Norge. Det vil spare oss for enorme utgifter i framtida, sier stortingsrepresentant og tidligere kunnskapsminister for SV, Bård Vegar Solhjell.

Sammen med partikollega Torgeir Knag Fylkesnes er de på Hovedgården skole i Asker. Her har elevene styrt kantina siden 2008, og hver dag serveres varm mat. Elevene betaler 1400 kroner i semesteret, eller 20 kroner dagen.

Ville endre skolen I 2007 var hverdagen på Hovedgården preget av bråk, rus, hærverk, tagging og røyking. 19 prosent av elevene sa de ble utsatt for mobbing.

Dette ville rektor Mona Pünther ha slutt på. Det klarte hun.

- Mange av lærerne var skeptiske til forslaget. De forsto ikke hvorfor vi skulle bruke penger på varm mat i lunsjen, når vi hadde så mange problemer å ta tak i, sier Pünther.

Hun fikk likevel resten av skolen med seg, og omtaler det i dag som en suksess.

- Nå har vi mange solskinnshistorier på denne skolen. Det er mange som er reddet av dette, sier hun.

Mat i fokus - Varm lunsj har endret denne skolen. De har puttet mat i fokus, og dette har ført til godt læringsmiljø. Det er et utrolig godt eksempel, sier Fylkesnes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer