I 2018 begynte Charlotte Webster-Salter fra Petersfield i England å slite med tilbakevendende munnsår på tunga.
27-åringen oppsøkte både tannlege og allmennlege for å få det undersøkt. Tannlegen satte det i sammenheng med at visdomstennene var i ferd med å vokse ut, mens fastlegen ikke kunne gi henne noe håndfast svar.
Trodde det skyldtes stress
Charlotte, som den gang jobbet som kabinansatt, slo seg til ro med at munnsårene skyldtes en stressende jobbhverdag.
- Jeg tenkte at det var merkelig at munnsårene dukket opp på samme sted hele tida, men jeg fortsatte likevel å ignorere dem. Jeg konkluderte med at tilstanden skyldtes stress eller utmattelse, sier hun til The Independent.

Lagde voksdokke av død kone
De neste to åra fortsatte sårene å komme tilbake. Da de til slutt utviklet seg til hvite, smertefulle flekker, oppsøkte Charlotte fastlegen sin igjen.
Denne gangen ble hun henvist til en øre-nese-hals-spesialist, som tok en biopsi av tungevevet.
- Jeg bare lo
Prøvene viste at det vokste en svulst av typen squamous cell carcinoma, på norsk kalt plateepitelskarsinom, i munnen hennes. Legene klassifiserte det som en form for hode- og halskreft.
Mora, Sam (51), hadde akkurat fullført behandling for brystkreft og var på bedringens vei da datteren fikk diagnosen.
Charlotte reagerte derfor med sjokk og vantro da legene ga henne beskjeden.
- Jeg bare lo da de fortalte meg det. Jeg var så sjokkert at jeg ikke visste hvordan jeg skulle reagere. Kreft var det siste jeg mistenkte, sier 27-åringen.
- Det vanskeligste var å fortelle det til mamma, så jeg ventet med å gjøre det til jeg kunne møte henne ansikt til ansikt. Hun hadde vært gjennom så mye, så det var hjerterått å fortelle henne at datteren hennes også var rammet av kreft, sier hun.
Fryktet å miste taleevnen
I juni 2021 gjennomgikk Charlotte en nærmere ti timer lang operasjon ved Queen Alexander Hospital i Portsmouth. Operasjonen innebar å fjerne en del av tunga og erstatte den med en muskel fra låret hennes.

Ble blind etter kjempebrøler
For å sjekke om kreften hadde spredd seg, fjernet de i tillegg en lymfeknute i 27-åringens hals for å få den testet.
Som følge av operasjonen, måtte Charlotte puste gjennom en trakeostomi i halsen - en tube som settes inn i halsen dersom øvre luftveier er blokkerte.
Verken Charlotte eller legene visste hvilket utfall operasjonen ville få. De kunne ikke være sikre på om hun noen gang ville evne å spise, drikke eller prate som normalt igjen.

Derfor sørget hun og kjæresten Tom (31) for å nyte kvelden før operasjonen til det fulle.
- Tom og jeg dro for å spise curry, og det var fantastisk. Ingen visste egentlig hva utfallet ville bli. Å miste taleevnen var det jeg fryktet mest, sier hun.
«Hallo»
Operasjonen var vellykket, men like etterpå måtte hun hasteopereres i nye fire timer fordi den påsatte delen av tunga hadde mistet blodtilførselen. Også denne operasjonen gikk bra.
Prøvene fra lymfeknuten viste ingen tegn til spredning, og to uker seinere kunne legene fjerne trakeostomien i Charlottes hals.

Gjorde livsfarlig funn: - Idiotisk
Da de skjønte at hun fortsatt var i stand til å prate, ble de rørt.
- Mitt første ord var «hallo», og da ble øynene deres blanke av tårer, sier hun.
- Den første slurken med vann var helt ærlig den beste følelsen. Jeg overrasket Tom og mamma ved å prate til dem da de kom - det var et svært rørende øyeblikk, sier hun.
Som følge av muskeltransplantasjonen, har tunga hennes blitt tofarget.
- Den ser ut som en drumstick-kjærlighet. Det er til og med en fregne på den, som tidligere var på låret mitt, sier hun.

Charlottes skrekkopplevelse: - Vil advare andre
Vil advare andre
I september samme år, etter at hun var blitt friskmeldt, begynte Charlotte på universitetet. I dag studerer hun for å bli jordmor.
På grunn av hennes unge alder, stusset legene fælt over at hun var blitt rammet av krefttypen.
- Du hører stadig om brystkreft og prostatakreft, men sjeldent om munnhulekreft. Det er som regel eldre menn og røykere som får denne diagnosen. Legene hadde aldri behandlet noen som var så ung som meg, sier hun.
Charlotte ønsker derfor å advare andre.
- Jeg er et sjeldent tilfelle fordi jeg er så ung - det hele var et mysterium for legene. Samtidig tenker jeg at det er kjempeviktig å være oppmerksom på symptomene uansett alder.
- Vi må øke bevisstheten rundt det der ute. Hvis bare én person leser historien min og kjenner igjen symptomene, er det verdt det, sier hun.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!