Slett gjelda

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Igjen har det vært store demonstrasjoner i forbindelse med møter i mektige globale institusjoner. Denne gangen har gateslagene funnet sted i Washington under årsmøtene til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Før jul var det Verdens handelsorganisasjon som ble angrepsmål for systemkritiske demonstranter. WTO-møtet ble raskt omdøpt til slaget i Seattle. Den gang klarte demonstrantene å forstyrre og delvis ødelegge møtet. Ingen framskritt ble gjort. Derimot tok sentrale vestlige ledere demonstrantenes kritikk inn over seg, med den følge at det nå pågår et arbeid for å demokratisere og åpne WTO som et globalt handelspolitisk forum.
  • Både Verdensbanken og Pengefondet har hovedkvarter like ved Det hvite hus i USAs hovedstad Washington. For demonstrantene er beliggenheten en fysisk bekreftelse på hvordan banken og fondet i realiteten styres av USA på bekostning av rettferdighet for de fattigste landene. Vår nye bistandsminister Anne Kristin Sydnes mener kritikken er uberettiget og peker på at de to institusjonene har det samme målet som demonstrantene - å gjøre noe med den globale fattigdommen.
  • Bistandsministeren peker på at Norge sammen med andre land presser på for å slette deler av de fattigste landenes gjeld. I en debattartikkel i Dagens Næringsliv viser hun til at verdensbankgruppa er blitt enig om en ny intensjonserklæring som setter fattigdomsbekjempelse i sentrum for alt dens arbeid. Skal verdenssamfunnet kunne gjøre noe med verdens fattigdomsproblemer er nettopp Verdensbanken og Pengefondet viktige instrumenter, framhever hun.
  • Det er ingen tvil om at en friere verdenshandel, som Verdensbanken og Pengefondet stimulerer til, har ført til stor materiell vekst i verdens rikeste land. Den har utvilsomt også styrket USAs hegemoni som vår tidsalders eneste supermakt. Men den har også ført til redusert fattigdom og økt levealder for hundrevis av millioner mennesker i land i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Verdensbankens og Pengefondets største utfordring er imidlertid å slette u-landenes gjeld og å ta fattigdomsproblemet på alvor.