Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slett gjelden

Tyskland vil hjelpe landene rammet av dødsbølgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland vil arbeide for omfattende gjeldslette for landene som ble rammet av bølgekatastrofen i Asia.

Det sier forbundskansler Gerhard Schröder i sin nyttårstale, som han skal holde fredag kveld.

- Tyskland vil, gjennom EU, presse FN og Verdensbanken til å hjelpe disse landene på en effektiv og ubyråkratisk måte. I mine øyne innebærer dette å redusere disse landenes utenlandsgjeld, sier Schröder i talen.

Den tyske forbundskansleren understreker behovet for langsiktig hjelp til de katastroferammede landene, og mener dette er et ansvar verdens rike land må påta seg.

- Jeg ønsker en varig bistand til regionen. Vi må føle ansvar for dette over en lang periode. Alle rike land bør samarbeide om å gjenreise visse regioner, sier Schröder.

Får støtte 

Frankrikes president Jacques Chirac har også tatt til orde for gjeldslette for noen av landene som ble rammet av katastrofen, og det samme har Italias statsminister Silvio Berlusconi.

Canada innvilget betalingsutsettelse for alle de katastroferammede landene torsdag, og Belgias statsminister Guy Verhofstadt tok til orde for det samme.

USAs utenriksminister Colin Powell støttet også initiativet, etter at de første kommentarene fra Det hvite hus var avventende.

Bør vurderes 

- Jeg kan ikke her og nå bekrefte hva USA kommer til å gjøre, men jeg tror gjeldslette helt klart er noe verdenssamfunnet bør vurdere, sier Powell.

- Disse landene er svært hardt rammet, noe som ikke bare har ført til enorme tap av menneskeliv og har gjort mange mennesker hjemløse, men også påvirket økonomien. De må få all den hjelp vi er i stand til å gi dem, sier Powell.

Ifølge USAs avtroppende utenriksminister kan det bli snakk om en internasjonal giverkonferanse alt i neste uke, for å koordinere og distribuere hjelpen til ofrene på best mulig måte. (NTB)

Vil slette gjeld: Gerhard Schröder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media