Slett tvilsom ulandsgjeld

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederne av samtlige ungdomspartier har funnet en felles kampsak: Sletting av illegitim gjeld i utviklingsland. I en kronikk i Dagbladet i går begrunner de sitt standpunkt og oppfordrer miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til aktiv handling. De åtte lederne støtter i samlet flokk pågående kampanjer for å slette u-landsgjelda. De krever at regjeringa går gjennom utestående norske gjeldskrav og sletter tvilsom gjeld som skriver seg fra mislykkede prosjekter og lån til diktatorer. Det gir håp for framtida at de unge politikerne vil rydde opp i fortidas feil og forhindre at de samme feilene blir gjort på nytt. Utspillet er viktig i kampen mot lån til udemokratiske regimer hvor både menneskerettigheter og miljøhensyn blir satt til side.

Det er interessant at ungdomspartiene fra Frp til Rød Ungdom er enige om noen av årsakene til det de kaller en grunnleggende urettferdighet og svake internasjonale retningslinjer for ansvarlig långivning. Det er først når man kommer på detaljnivå interessemotsetningene kan spores. Frp er positiv til å slette gjeld som en form for bistand, mens andre partier vil både ha sletting og økt utviklingshjelp. De gode intensjoners bakside er at begrepet illegitim gjeld byr på problemer fordi det har klare juridiske føringer. Det kan gjøre arbeidet for gjeldslette vanskeligere enn det allerede er i dag.

Ungdomspartienes ledere har valgt tidspunktet for sine krav med omhu. Lørdag deltar Solheim på FN-konferansen om finansiering for utvikling i Doha. Sletting av gjeld står ikke på programmet, men Solheim vil til å ta opp temaet. Vi er enige med de unge politiske lederne at Norge som utlåner og «humanitær stormakt» har et moralsk ansvar for å gå foran med et godt eksempel. Gjennom sletting av gjelden etter skipseksportkampanjen i 2006 tok Norge et skritt i riktig retning. Press fra framtidas politiske ledere for at Norge skal fortsette denne prosessen er bra.