Sletter melding etter Twitter-storm

Jon Helgheim (Frp) sier meldingen var ment som kritikk av Trumps handlinger, men ble misforstått. Stortingsrepresentanten vitner også i tingretten i dag, der en mann er tiltalt for trusler.

SLETTET MELDING: Jon Helgheim (Frp) har valgt å slette en melding han kom med på Twitter i går, som han mener ble misforstått. Foto: Christian Roth Christensen
SLETTET MELDING: Jon Helgheim (Frp) har valgt å slette en melding han kom med på Twitter i går, som han mener ble misforstått. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert

- Etter utviklingen i går og en flom av hat, så slettet jeg en tweet. Utviklingen der borte ble mer dramatisk etter at jeg hadde lagt den ut, sier Jon Helgheim til Dagbladet.

I lys av utviklingen i USA det siste døgnet, der Trump-tilhengere i går stormet kongressbygningen, ga mange uttrykk for at Frp-politikeren burde gå i seg selv.

Bakteppet er uttalelser Frp-politikeren tidligere har kommet med, der han beskylder mediene generelt og TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik spesielt, for fake news for å «spre løgner om at Trump vil vrake demokratiet.»

SLETTET: Helgheim valgte å slette denne meldingen fra Twitter.
SLETTET: Helgheim valgte å slette denne meldingen fra Twitter. Vis mer

- Rett to ganger i døgnet

Det mener ikke Helgheim at det er noen grunn til å gjøre.

«Da det ble hevdet at Trump ville vrake demokratiet, var det bare en av mange spekulasjoner pressen har levert i en årrekke. Men selv den som påstår at klokka er 12 hele tiden, får rett to ganger i døgnet. Trump forsøker nå å stjele valget og er ansvarlig for det som skjer», skrev Helgheim i meldingen som han senere slettet.

- Folk forsto ikke innholdet. Poenget mitt var at Trump har gått over alle grenser. Det er helt uakseptabelt det han har stelt i stand. Det kan ikke forsvares og må slås hardt ned på, sier han til Dagbladet i dag.

Han sier videre at han ikke hadde tid til å følge opp diskusjonen som fulgte meldingen.

Angrer ikke

- Du får kritikk for uttalelser du har kommet med blant annet om journalister som har pekt på udemokratiske trekk ved Trump?

- Jeg har ikke uttalelser mot journalister som har pekt på ting. Veldig mange vil nå forsvare alt de har sagt. Det viktige nå er at Trump har ødelagt hele sitt ettermæle, og har ødelagt for sine støttespillere i USA også. Da blir det for dumt å diskutere uttalelser som kom i en situasjon da dette ikke var skjedd, mener Helgheim.

- Er det noe du av det du har sagt som du angrer på nå?

- Nei, slik kan man ikke holde på. Vi skal tåle å ha diskusjoner og debatter, og det har vi. Pressen har også tatt selvkritikk for å ha vært for ensidig. Disse debattene må vi ikke være redde for å ta, selv om slike ting hender, sier Helgheim.

Antydninger i sommer om at TV2 burde kvitte seg med Fredrik Græsvik har han imidlertid beklaget.

- Det gjorde jeg alt dagen etter. Det var ikke ment slik, men det kunne tolkes som en slik antydning. Det var klønete formulert.

RYSTET: Flere av avtroppende president Donald Trumps nærmeste medarbeidere har sluttet etter onsdagens angrep på Kongressen. Reporter: Vegard Kvaale. Foto: NTB / REUTERS / Leah Millis Vis mer

I retten i dag

Frp-politikeren er forøvrig i Oslo tingrett i dag, der han skal vitne i rettssaken mot en mann som er tiltalt for å ha truet ham.

Oslo-mannen i 20-årene er tiltalt for angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet på grunn av en melding han skal ha sendt Helgheim 15. juni i fjor, skriver NTB.

I meldingen står det ifølge tiltalen blant annet:

«Fortsett å snakk dritt så skal vi se hva jeg og gutta fra 313, young bloods, 187, gjør når vi ser deg i byen neste gang.»

Tiltaltes forsvarer, advokat Ole Strømmen, sa søndag til Avisa Oslo at mannen ikke bestrider at han sendte meldingen. Mannen erkjenner likevel ikke straffskyld for angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet.

– Han kommer ikke til å anføre at det ikke var han som sendte Facebook-meldingen. Han har forklart at det var en spontanreaksjon på at han er blitt provosert av en del meningsytringer som Helgheim har kommet med, sa Strømmen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer