Slettet milliongjeld for pasientene

Coronapandemien har gått hardt utover økonomien til mange amerikanere. Kreftlege Omar Atiq ville gjøre sitt for å holde hoder over vann da han avviklet kreftklinikken sin.

SLETTET PASIENTENES GJELD: Kreftlege Omar Atiq slettet pasientgjeld på til sammen 650 000 dollar. Foto: Arkansas Medical Society
SLETTET PASIENTENES GJELD: Kreftlege Omar Atiq slettet pasientgjeld på til sammen 650 000 dollar. Foto: Arkansas Medical Society Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 60 300 +372
innlagt 131 +6
døde 544 +1
påvist smittet 97 500 000+630.0K
døde 2 090 000 +14.7K
Se mer

Rundt 200 tidligere kreftpasienter i Arkansas går inn i 2021 med nedbetalt gjeld etter medisinsk behandling, etter et generøst bidrag fra onkolog Omar Atiq.

Atic stengte kreftklinikken sin i våres etter 29 års drift, ifølge ABC7. Da hadde pasientene til sammen 650 000 dollar i utestående gjeld - i overkant av 5,5 millioner etter dagens kurs.

Den ferske pensjonisten visste at mange av de tidligere pasientene slet økonomisk på grunn av coronapandemien, og bestemte seg derfor for å slette gjelda til samtlige.

- Har sett pasienter gå personlig konkurs

- De er som en utvidet del av familien. Det finnes ingen større ære enn å jobbe som lege. Hvis jeg er så heldig at jeg har mulighet til å hjelpe litt, er jeg bare glad for det, sier Atiq til kanalen.

I romjula fikk de rundt 200 tidligere pasientene et julekort fra legen, der han informerte om gesten:

- Arkansas Cancer Clinic er stolte over å ha behandlet deg som pasient. Selv om ulike helseforsikringer betaler regninga for de fleste pasientene, kan egenandelen være en byrde. Beklageligvis er det slik helsesystemet vårt fungerer for øyeblikket. Klinikken har besluttet å slette alle utestående betalinger fra pasienter. God jul.

Den individuelle gjelda til pasientene skal ha variert fra noen tusen til flere hundre tusen dollar, skriver Good Morning America.

- Helt siden jeg startet praksisen har jeg vært ukomfortabel med at syke pasienter ikke bare kan bekymre seg for sin egen helse, livskvalitet, familier og jobb, men også for penger. Det har alltid plaget meg, sier han til programmet.

- Gjennom åra har jeg sett pasienter som ikke har hatt mye, og som har gått personlig konkurs mens de prøver å betale for nødvendig behandling. Det er på mange måter en veldig urettferdig situasjon.

Tall fra 2018 viste at nærmere 28 millioner amerikanere, rundt 8 prosent av befolkningen, var uten helseforsikring. I USA er den vanligste formen for helseforsikring privat, og er ofte noe som følger med jobben. Står du uten jobb, er det altså ganske vanlig å ikke være forsikret.

Hylles av kolleger

Lederen for inkassoselskapet som har sørget for innbetaling av gjeld, Bea Cheesman, beskriver Atiq som en svært omsorgsfull mann.

- Han har alltid vært ekstremt enkel å jobbe med, sier han til BBC.

Visedirektør i Arkansas Medical Society, David Wroten, sier til kanalen at Atiq ringte ham før beslutningen om å slette gjelda ble tatt, for å forsikre deg at det ikke var «upassende».

- Han er en av de smarteste legene jeg noen gang har kjent, men han er også en av de mest sympatiske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer