TILTALT: Svein Jemtland hevder en Tinder-konto startet krangelen som endte i at kona Janne Jemtland ble drept. Kontoen ble slettet dagen hun ble drept. Foto: Privat
TILTALT: Svein Jemtland hevder en Tinder-konto startet krangelen som endte i at kona Janne Jemtland ble drept. Kontoen ble slettet dagen hun ble drept. Foto: PrivatVis mer

Jemtland-saken

Slettet Tinder-konto dagen Janne Jemtland ble drept

De elektroniske sporene av Svein Jemtland avslører hvordan han handlet etter at kona ble skutt.

HAMAR (Dagbladet): Svein Jemtland (47) har i Hedmarken forklart at han og Janne Jemtland (36) begynte å krangle om nettdatingappen Tinder natt til 29. desember.

Han hevder selv han bare var nysgjerrige på bekjente som han visste var på appen, og sier at kona var sjalu og ble sur på ham.

Det skal ifølge Svein Jemtland ha ført til et basketak hvor kona skal ha rettet pistolen mot han og sagt: «Jeg skal skyte av deg balla di». Ifølge den tidligere fremmedlegionæren forsøkte han å avvæpne henne da de to falt bakover og skuddet gikk av.

Påtalemyndigheten setter ikke lit til denne delen av forklaringen.

Søkte på Tinder

De elektroniske sporene viser uansett at den tidligere fremmedlegionæren nettopp hadde opprettet en Tinder-konto.

Gjennomgangen av hans elektroniske enheter viser følgende søkehistorie i Microsofts søkemotor Bing klokka 21 på kvelden 21. desember 2017:

  • «Tider nettdating»
  • «Tinder norge»
  • «Datingsider for voksne»

Jemtland har selv forklart at han opprettet den fordi han var nysgjerrig kort tid før jula i fjor.

- Vi var i kontakt med Tinder for å forsøke å hente ut informasjon fra den. Tinder-kontoen er slettet 29. desember. Så den informasjonen fikk vi ikke ut. Det bestrides ikke at det har vært en konto, sa statsadvokat Iris Storås i retten i dag.

Slettet kontoen drapsnatta

Det er ukjent når på døgnet kontoen blir slettet, men bare timer tidligere hevder han at krangelen om akkurat Tinder-kontoen ender i at kona blir skutt og drept.

Han hevder videre at han den samme kvelden kjører nesten åtte mil til Eid bru i Våler hvor han dumper kroppen til Janne Jemtland i Glomma.

Påtalemyndigheten mener på sin side at kjøreturen vanskelig kan ha skjedd før 2. januar.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

I disse dagene har han selv forklart at han var svært opptatt med å slette spor og gi omverden et inntrykk av at han ikke visste hvor Janne Jemtland var.

«Gjenopprette telefonsamtaler»

Rundt to uker seinere blir Svein Jemtland pågrepet av den tidligere lensmannen i Ringsaker Terje Krogstad.

Kvelden før den dramatiske pågripelsen viser riktignok samme nettleserhistorikk at Svein Jemtland lurer på om politiet kan få tilgang til hans telefonsamtaler.

Telefonen hans hadde da over ei uke vært i politiets varetekt.

På kvelden den 11. januar 2018 søkte Jemtland hjemme på sin PC:

  • «Gjenskape telefonsamtaler»
  • «Gjenopprett telefonsamtaler»
  • «Gjenopprette telefonsamtaler»

12. januar blir han pågrepet og siktet for drapet på kona. I rettssaken er det blant annet blitt kjent at Svein Jemtland ringte en bekjent som han skal ha bedt om hjelp til å bli kvitt en «body».

Loggene mellom 1. og 8. januar viser også at Svein Jemtland gjorde søk på en rekke nettaviser, i tillegg til konkrete søk på «Janne Jemtland» som da hadde status som savnet i en sak som vekket nasjonal oppsikt.

Snapchat-videoer

Forsvarerne Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen var på sin side opptatt av å vise fram tre Snapchat-videoer fra den kjente juledagsfesten på Veldre i timene før Janne blir skutt.

Videoene som er hentet fra Jemtland sin egen telefon viser det lystige laget på samfunnshuset i Veldrom, der Janne Jemtland blant annet snakker fransk og hilser til en venn i Frankrike.

Ekteparet smiler, ler og synger julesanger.

Forsvarerne mener dette er bevis på at det ikke var dårlig stemning mellom ekteparet den kvelden.

To rettsuker i Hedmarken tingrett er nå over. Tirsdag holder statsadvokaten sin prosedyre der hun vil legge ned sin påstand og oppsummere anklagene mot Svein Jemtland. Forsvarerne holder da også sin prosedyre.