Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Slettet tweet etter blemme

Nok en gang kritiseres president Donald Trump for sine Twitter-meldinger i etterkant av et angrep.

SLETTET TWEET: Søndag ettermiddag slettet Donald Trump sin egen Twitter-melding etter å ha skrevet at 138 millioner mennesker ble drept i Sri Lanka-angrepet søndag. Foto: NTB Scanpix
SLETTET TWEET: Søndag ettermiddag slettet Donald Trump sin egen Twitter-melding etter å ha skrevet at 138 millioner mennesker ble drept i Sri Lanka-angrepet søndag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ble 290 personer drept og omtrent 500 skadd da totalt åtte eksplosjoner fant sted i og rundt Colombo i Sri Lanka. Tre kirker og fire hoteller ble rammet.

I slike tilfeller er det vanlig at statsledere uttrykker sin medfølelse for de berørte og fordømmer angrepet. Blant andre Erna Solberg og Theresa May omtalte angrepet som «avskyelig», samtidig som de sendte sine tanker til de berørte.

Da Donald Trump skulle gjøre det samme, gikk det imidlertid ikke helt etter planen.

«Ektefølte kondolanser fra det amerikanske folket til folket av Sri Lanka etter disse forferdelige terrorangrepene mot kirker og hoteller, som har drept minst 138 millioner mennesker og skadd ytterligere 600 alvorlig. Vi står klare til å hjelpe!»

Slettet meldingen

At 138 millioner mennesker var blitt drept er åpenbart feil, ettersom Sri Lanka har et befolkningsantall på omtrent 22 millioner.

Riktignok ble det i løpet av søndag ettermiddag estimert at 138 personer hadde blitt drept, og det er sannsynligvis bare ordet «millioner» som var feil i presidentens Twitter-melding.

Likevel valgte Trump å slette Twitter-meldingen innen én time etter at den ble publisert, ifølge Washington Post. Like etter publiserte presidenten en korrigert Twitter-melding.

«138 mennesker har blitt drept i Sri Lanka og ytterligere 600 er alvorlig skadd etter et terrorangrep mot kirker og hoteller. USA tilbyr ektefølte kondolanser til det fantastiske folket av Sri Lanka. Vi står klare til å hjelpe!»

Hetses på Twitter

Under den korrigerte Twitter-meldingen mottar Donald Trump grov sjikane.

- Dummingen oppdaget endelig sin egen feil, skriver forfatter Jeffrey Guterman.

Før den opprinnelige Twitter-meldingen ble slettet skrev Guterman «Trump vil trolig slette denne Twitter-meldingen. Her er et skjermbilde.»

- Du er en «total fuck up», skriver demokrat og politisk rådgiver Adam Parkhomenko.

Personer reagerer også på at Trump publiserte denne Twitter-meldingen like før han uttrykte sin medfølelse for folket av Sri Lanka:

«God påske! Jeg har aldri før vært mer glad eller fornøyd, siden landet deres gjør det så bra - med en økonomi som er samtaleemne verden rundt og som kan bli sterkere enn noensinne. Ha en fin dag!»

Oppmerksomhet

Også da 50 muslimer ble skutt og drept av en australsk høyreekstremist i New Zealand i mars, fikk Trump oppmerksomhet for sine Twitter-meldinger.

Riktignok var presidenten raskt ute med å uttrykke medfølelse overfor de berørte, samt at han tilbød New Zealand hjelp.

Amerikanske medier hengte seg imidlertid opp i at Trump verken fordømte høyreekstremisme eller uttrykte sympati til muslimer verden rundt. Årsaken til dette er hovedsakelig Trumps tidligere uttalelser om muslimer, ifølge Washington Post.

Utenfor Det hvite hus ble Trump spurt om han ser på høyreekstremisme som en økende trussel verden rundt, hvorpå han svarte «Det gjør jeg faktisk ikke. Jeg tror at det er en liten gruppe mennesker som har veldig, veldig seriøse problemer».

Dager seinere raste Trump mot mediene på Twitter.

«Fake News Media jobber overtid for å gi meg skylden for det forferdelige angrepet i New Zealand. De må jobbe veldig hardt for å bevise det. Så latterlig!»

KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: En bil kjørte inn i en folkemengde i Charlottesville lørdag. Et vitne fanget det hele på video. Video: Brennan Gilmore Vis mer

Charlottesville-angrepet

Trumps Twitter-melding etter bilangrepet i Charlottesville høsten 2017 skapte furore. Etter at én kvinne ble drept og 19 personer ble skadd da en bil dundret inn i en folkemengde, i forbindelse med demonstrasjoner som ble holdt av høyreekstremister, sendte han denne Twitter-meldingen:

«Vi fordømmer på det sterkeste denne framvisningen av hat, intoleranse og vold på mange sider. Det har pågått lenge i landet vårt.»

Formuleringen «på mange sider» ble sett på som at han ikke tok avstand fra rasisme og antisemittisme, og førte til at Trump ble heftig kritisert - blant annet av egne partifeller.

Rasende

Kort tid etter dementerte Trump sin egen uttalelse i en tale. Dette skal ha skjedd etter press innad i Trump-administrasjonen, ifølge boka «Fear: Trump In The White House».

Av amerikanske medier ble talen sett på som at Trump nærmest innrømte egne feil, og skal ha gjort presidenten rasende.

«Det er den største jævla feilen jeg har gjort», skal presidenten ha sagt til sekretær i Det hvite hus, Rob Porter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!