FRATATT UTMERKELSEN: Trond Ali Linstad ble i dag fratatt Kongens fortjenstmedalje i sølv - som han fikk for sitt årelange sosiale arbeid blant innvandrere i Oslo. Han virket sliten, men fattet da Dagbladet møtte ham utenfor kultur- og opplæringssenteret Urtehagens kontorlokaler i kveld. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
FRATATT UTMERKELSEN: Trond Ali Linstad ble i dag fratatt Kongens fortjenstmedalje i sølv - som han fikk for sitt årelange sosiale arbeid blant innvandrere i Oslo. Han virket sliten, men fattet da Dagbladet møtte ham utenfor kultur- og opplæringssenteret Urtehagens kontorlokaler i kveld. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer

- Slettingen av Fortjenstmedaljen var kong Haralds egen beslutning

Hoffet legger seg flat etter Linstad-affæren. Linstad selv respekterer beslutningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kongens hoff, som behandler innstillinger til Fortjenstmedaljen, tar sterk selvkritikk etter at kontroversielle Trond Ali Linstad først ble tildelt medaljen - for så å få den slettet i ettermiddag. 69-åringen er den første noensinne som er utsatt for noe slikt.

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen opplyser at kong Harald, som for tida er i utlandet, har vært løpende orientert om Linstad-saken - og at det er han personlig som har slettet medaljen til Linstad.

- Medaljerådet innstiller, men det er kongen som beslutter. Slettingen av Fortjenstmedaljen er hans beslutning, sier hun til Dagbladet.

- Vårt ansvar Hagen beklager på vegne av hoffet at tildelingsprosessen ikke var grundigere.

- Det beklager vi sterkt; det er vårt ansvar. Vi har satt Linstad i en vanskelig situasjon.

Trond Ali Linstad selv sa i går til Dagbladet at han var villig til å levere fra seg medaljen - hvis kong Harald ba ham om det. Dette gjentar han nå etter at beslutningen er truffet.

- Når kongen og dronningen sier noe, får man bare respektere det, er Linstads knappe kommentar til Dagbladet.

SLETTET MEDALJEN: Kong Harald slettet selv Fortjenstmedaljen til Trond Ali Linstad, i samråd med hoffet. Kongekjennere mener han er satt i alvorlig forlegenhet som følge av affæren.
Foto: VEGARD GRØTT / NTB SCANPIX
SLETTET MEDALJEN: Kong Harald slettet selv Fortjenstmedaljen til Trond Ali Linstad, i samråd med hoffet. Kongekjennere mener han er satt i alvorlig forlegenhet som følge av affæren. Foto: VEGARD GRØTT / NTB SCANPIX Vis mer

Linstad virket sliten, men fattet da han møtte Dagbladet utenfor kontorlokalene til kultur- og opplæringssenteret Urtehagen i kveld. Han avviste å kommentere saken ytterligere.

Lang tid Utdelingen av medaljen til legen og den radikale muslimen skulle egentlig finne sted tirsdag - men etter massiv kritikk av tildelingen utsatte Slottet seremonien på ubestemt tid. Linstad skulle egentlig møte hoffet for en samtale kommende mandag, men møtet ble framskyndet til i dag.

Etter at møtet var ferdig i 15.40-tida, gikk det så nærmere to timer før Slottet kunngjorde at medaljen til Linstad er slettet.

- Det var viktig at vi tok oss god tid og gjorde en grundig vurdering, av hensyn til alle - særlig Linstad, sier kommunikasjonssjef Hagen.

- Hvorfor ble møtet med Linstad framskyndet fra mandag til i dag?

- Dette er en vanskelig sak for alle involverte, og vi ønsket en rask løsning.

- Hoffets ansvar Det er formelt kongen som tildeler Fortjenstmedaljen, men i praksis er det Kongens medaljeråd - bestående av medlemmer fra hoffet og ledet av hoffsjef Åge B. Grutle - som behandler innstillingene, oversendt fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

I en pressemelding tar Grutle selvkritikk på vegne av Medaljerådet.

BEKLAGER: Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen beklager at Trond Ali Linstad er kommet opp i en vanskelig situasjon som følge av medaljebråket. Foto: KNUT FALCH / NTB SCANPIX
BEKLAGER: Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen beklager at Trond Ali Linstad er kommet opp i en vanskelig situasjon som følge av medaljebråket. Foto: KNUT FALCH / NTB SCANPIX Vis mer

- I denne saken hadde ikke hoffet skaffet seg tilstrekkelig oversikt til å kunne foreta en helhetlig vurdering. Denne beklagelige forsømmelsen er mitt og hoffets ansvar, meddeler han.

Linstad ble tildelt Fortjenstmedaljen for sitt årelange sosiale arbeid blant innvandrere i Oslo - men det hadde tilsynelatende gått Medaljerådet hus forbi at mottakeren lenge har vært kontroversiell; bl.a. støttet han Irans leder ayatolla Khomeini, er imot homofili, avskriver demokrati og står bak artikkelen «Vær kritisk til jøder».

Hoffsjef Grutle understreker at Medaljerådet sjelden legger seg opp i kandidatenes ytringer - men opplyser at de etter en ny gjennomgang kommer til at Linstad er for ekstrem, særlig på bakgrunn av hva han har uttrykt om jøder og homofile.

Nye rutiner - Hva vil hoffet gjøre for å forhindre en ny liknende affære i framtida?

- Vi har allerede nylig lagt om rutinene i saksbehandlingen. Ny organisasjonsstruktur fra 1. september gjør dette enklere, og forhåpentligvis bedre, sier kommunikasjonssjef Hagen.

- Vil noen i hoffet vurdere sin stilling etter dette?

- Nei. Det har vi ikke tatt stilling til på nåværende tidspunkt.

TAR SELVKRITIKK: Hoffsjef Åge B. Grutle, som i praksis er ansvarlig for tildelingen av Fortjenstmedaljen, erkjenner å ha forsømt seg i saksbehandlingsprosessen foran dekoreringen av Linstad. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX
TAR SELVKRITIKK: Hoffsjef Åge B. Grutle, som i praksis er ansvarlig for tildelingen av Fortjenstmedaljen, erkjenner å ha forsømt seg i saksbehandlingsprosessen foran dekoreringen av Linstad. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Vis mer

- Kongekjennere har påpekt at Linstad-affæren har vært pinlig for kong Harald. Vil hoffet nå beklage overfor ham?

- Det har jeg ingen kommentar til. Men ansvaret er helt og holdent vårt, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

- Utrolig pinlig Kongekjennere har vært bekymret for at kong Harald er blitt satt i forlegenhet av Linstad-affæren, selv om han personlig har lite å gjøre med tildelingen av utmerkelsene ut over å sette navnet sitt på dem.

- Dette er utrolig pinlig for kong Harald; man kan ikke dekorere folk som har slike holdninger, sa svenske Expressens kongereporter Johan T. Lindwall til Dagbladet tidligere i uka.

Historiker Trond Norén Isaksen framholder at både å la Linstad beholde Fortjenstmedaljen og frata ham den er uheldige utfall av saken, siden kongehuset i utgangspunktet ikke skal drive politikk.

Skaden har tilsynelatende allerede skjedd; tirsdag krevde den internasjonale jødiske menneskerettsinstitusjonen Wiesenthal-senteret at kongen måtte trekke medaljen tilbake.

- Jeg er antisionist, ikke antisemitt, uttalte Trond Ali Linstad selv til Dagbladet mandag - uten at dette dempet gemyttene blant kritikerne.