Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slibrig? Du snakker om mitt forhold, sa Monica

NEW YORK (Dagbladet): Monica Lewinsky satte aktoratet i riksrettssaken mot Bill Clinton kraftig på plass da hun ble avhørt av kongressmann Ed Bryant mandag denne uka. Her er utskriften av det pinlige avhøret som aktoratet ikke torde å vise på TV i går:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bryant: - ...jeg vil vise til det første såkalte slibrige møtet, og jeg skal ikke gå i detaljer, jeg vil ikke... Lewinsky: - Kan - kan vi - kan du kalle det noe annet?

Bryant: - OK.

Lewinsky: - Jeg mener, dette er - dette er mitt forhold...

Anklagerne brukte ikke ordet slibrig en eneste gang på TV i går. Monica Lewinsky satte selv ned foten for ordbruken da hun ble avhørt mandag. Hun minnet Bryant om at det var hennes privatliv han karakteriserte på en ekkel måte.

Det var i går ingen hjelpeløs ung pike verden fikk se.
For første gang fikk vi se kvinnen som har lammet amerikansk politikk i over ett år, snakke. Selveste Monica Lewinsky satt blek og storøyd, med 60-tallshår, marineblå drakt og pyntelige perler, og svarte kort og direkte på alle spørsmål. Anklagernes håp om at Monica skulle framstå som ung og hjelpeløs, ble skutt ned av Monica selv. Hun har åpenbart ikke noe behov for å hevne seg på presidenten ved å framstå som offer.

Snarere tvert imot. Monica Lewinsky viste seg å være presidentens beste forsvarer.

Da Bryant begynte å karakterisere forholdet hennes til president Bill Clinton som slibrig, reagerte hun spontant. Her er fortsettelsen av duellen mellom den eldre anklageren og den unge kvinnen etter at Lewinsky gjorde det klart at det faktisk var hennes privatliv det handlet om:

Bryant: - Hva ville du like å kalle det?

Lewinsky: - Vel, jeg mener at...

Bryant: - ...dette er - dette var?

Lewinsky: - Dette var mitt første møte med presidenten, så jeg oppfatter det ikke som det første slibrige. Det var ikke det det var.

Bryant: - Vel, det er ordet alle har brukt. Så...

Lewinsky: - Riktig.

Bryant: - La oss holde oss til det første...

Lewinsky: - ...møte, kanskje.

Bryant: - Møte, OK.

Lewinsky: - OK.

Siste runde

Anklagerne brukte forbausende lite av Monicas vitnevideo. Årsaken var at bare Sidney Blumenthal kom med uttalelser som direkte bekreftet dekkoperasjonene til presidenten. Dessuten var det åpenbart viktig for anklagerne å unngå temaet sex og utroskap, men fokusere på løgn og dekkoperasjoner. Atter en gang fikk vi vite at Clinton ikke ville at verden skulle vite om Monica, og at han gjorde masse dumme ting for å skjule det. Fra Senatets gulv ble det igjen avslørt at president Bill Clinton har oppført seg som en idiot i privatlivet.

Forsvaret brukte Monica-videoen for det den var verdt. Det viste at alt kan bevises ved kryssklipping. Ved å vise lange klipp, så man hvordan anklagernes korte klipp var tatt ut av sin sammenheng.
Det nyttigste var at forsvaret viste en oppegående Monica, som avkreftet alle anklager om at Clinton presset henne til å underskrive en falsk erklæring i Paula Jones-saken.

Bak kulissene

Mens anklagere og forsvarere i går kryssklippet seg fram i vitnevideoer og laget et slags «DC Law» for TV-seerne, var mange senatorer mest opptatt av å planlegge hvordan de skal gi Bill Clinton en beinhard reprimande.

Selv om Senatet er splittet i synet på alvoret i Clintons løgner og bortforklaringer om Monica Lewinsky, er nesten alle enige om at oppførselen hans må straffes.
Alle vet at det ikke finnes 67 stemmer i Senatet for å avsette presidenten, men flertallet i Senatet vil ikke at Clinton skal slippe unna uten en kraftig smekk over fingrene. Det foreligger allerede et to siders forslag støttet av 19 demokrater og en republikaner som fordømmer presidentens oppførsel i sterke ordelag.

Spørsmålet er om det også blir bikkjeslagsmål om hvem som lager den beste reprimanden - for å sanke stemmer ved valget i år 2000.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media