ADVARSEL TIL NETTBRUKERE: Her henger likene av en mann og en kvinne fra en gangbro i Nuevo Laredo i Mexico. Over står en håndskrevet trussel til brukere av nettforum fra et narkokartell. Foto: AFP/Raul Llamas/Scanpix
ADVARSEL TIL NETTBRUKERE: Her henger likene av en mann og en kvinne fra en gangbro i Nuevo Laredo i Mexico. Over står en håndskrevet trussel til brukere av nettforum fra et narkokartell. Foto: AFP/Raul Llamas/ScanpixVis mer

Slik advarer narkokartellene brukere av sosiale medier

Flere drept i Mexico denne måneden etter aktivitet på sosiale nettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinne ble funnet halshugget i byen Nuevo Laredo i Mexico i går. Ved siden av liket ble det funnet en håndskrevet beskjed om at hun hadde blitt drept som hevn for et innlegg på et sosialt nettverk, melder nyhetsbyrået AP.

Gårsdagens grufulle drap er det tredje denne måneden som har hatt brukere av sosiale medier som mål.

- Kommer til å skje mer For halvannen uke siden ble to personer funnet hengende fra en gangbro med en klar advarsel:

- Dette kommer til å skje med alle de som poster morsomme ting på internett.

Det er det notorisk hensynsløse narkokartellet Los Zetas som mistenkes å stå bak de grufulle drapene, som skjer samtidig som sosiale medier og internett har blitt den viktigste måten å rapportere og melde om narkotikavirksomhet i Mexico, ifølge CNN.

Flere steder i Mexico har tradisjonelle medier som aviser og radiostasjoner sluttet å melde nyheter om virksomheten til kartellene etter at flere journalister i Mexico ble offer for drap, kidnapping og trusler.

Kvinnen som ble funnet drept i går skal ha hatt en administrativ stilling ved lokalavisa Primera Hora, men det skal ha vært innlegg på det sosiale nettstedet Nuevo Laredo en Vivo som skal ha vært avgjørende for kartellet.

På nettsiden kan man tipse det meksikanske politiet og hæren om steder narkokartellene holder til og hvor de driver med narkolanging.

Trussel På beskjeden som ble funnet ved siden av hennes halshugde kropp, bruker kallenavnet hennes på det sosiale nettstedet:

- Nuevo Laredo en Vivo og sosiale nettstedet, jeg er «The Laredo Girl» og jeg er her på grunn av mine meldinger, og deres. For de som ikke vil tro det, skjedde dette meg på grunn av mine handlinger og fordi jeg trodde på hæren. Takk for oppmerksomheten. Ærbødig hilsen, Laredo Girl...ZZZZ.

Myndighetene mener Z-ene til slutt i beskjeden henviser til det voldelige Los Zeta-kartellet, som dominerer narkohandelen i Neuvo Laredo.

Etterforsker Ricardo Mancillas Castillo sier han aldri har sett lignende drap på brukere av sosiale medier i sine fire år som etterforsker i byen.

Sosiale nettsteder som Nuevo Laredo en Vivo er ofte de eneste stedene innbyggere i Mexico kan oppsøke for å finne ut hvilken områder de må unngå for å ikke havne midt i en gjengkrig.

Los Zeta-kartellet, som regnes som en av de mest hensynsløse og voldelige narkokartellene i Mexico, er grunnlagt av desertører fra Mexicos elitestyrker og består i stor grad av korrupte føderale, statlige og lokale politifolk - i tillegg til topptrente tidligere Kaibiles-spesialsoldater fra Guatemala.