Gjenåpning i Europa

Slik åpner Europa

Det er store forskjeller i smittepress mellom de ulike landene. De fleste har fortsatt langt strengere tiltak enn Norge, men står med åpne armer for å ta imot turister i sommermånedene.

GJENÅPNING: Britene inntok uteserveringer over hele England da serveringssteder fra 12. april fikk åpne ølkranene. Her fra Soho i London, der gatene var stengt for trafikk for å gjøre plass til gjestene. Foto: Pa Photos / NTB
GJENÅPNING: Britene inntok uteserveringer over hele England da serveringssteder fra 12. april fikk åpne ølkranene. Her fra Soho i London, der gatene var stengt for trafikk for å gjøre plass til gjestene. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

I Danmark mener politikerne det er ansvarlig å gjenåpne samfunnet med coronasertifikater. Britenes statsminister Boris Johnson tar sikte på at alle restriksjoner vil være opphevet innen 21. juni, og bruker blant annet systematisk massetesting som en del av gjenåpningen.

Enkelte europeiske land har allerede kunnet lette på en rekke tiltak, mens de fleste holder igjen.

«Data - ikke datoer», var budskapet fra statsminister Erna Solberg da den norske gjenåpningsplanen ble lagt fram.

Hvilke faktorer gjør at landene åpner i ulikt tempo? I hovedsak handler det om smittepress, ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

- Landene i Europa og Norden har hatt svært ulikt smittepress i den tredje smittebølgen og dermed ulikt tiltaksnivå, skriver Nakstad i en e-post til Dagbladet.

Danmark gjenåpnes - ekspertene advarer

Nakstad viser blant annet til Danmark, som innførte omfattende nedstengninger i desember.

Så startet gjenåpningen fra 1. mars. I løpet av april fikk innbyggere tilgang til stadig flere tilbud mot legitimering med coronasertifikat. Denne uka åpnet regjeringen ytterligere opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer