Gjenåpningen av Norge:

Slik åpnes Norge

Merk deg datoene 11. mai, 1. juni og 15. juni. Det er skjebnedagene for et mer åpent Norge. Men husk: Hold avstand!

NYE RÅD: Statsminister Erna Solberg (H) kunne presentere en plan for hvordan Norge skal åpnes igjen, etter seks uker med inngripende tiltak på folks hverdag. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at regjeringa innførte «de mest inngripende tiltakene i fredstid» 12. mars, har Norge de siste åtte ukene begynt med en gradvis gjenåpning.

Torsdag kveld kom planen om å åpne Norge ytterligere, men statsminister har en streng beskjed:

- I lang tid framover må vi holde en meter avstand, vaske hendene og la være å klemme hverandre, sier Erna Solberg.

Helseminister Bent Høie sier vi må leve viruset en god stund til.

- Vi må leve med viruset mens vi sammen med resten av verden finner fram til bedre behandlingsmetoder, mer kunnskap og mulige vaksiner. Dette tror vi nå vil ta ett til to år, sa Høie.

- Vi må være forberedt på at det kan komme oppblomstring av lokal smitte, og vi må være forberedt på sette inn tiltak for å slå den ned igjen, fortsatte han.

Landets barnehager åpnet igjen 20 april, og ei uke seinere fikk 1-4 klasse komme tilbake på skolen.

COVID-19: Dette sier myndighetene om reiser nå. Video: Regjeringen Vis mer

Denne uka åpnet Oslo ølkranene igjen, etter å ha vært stengt siden mars, og det er også tillatt med arrangementer på offentlig sted for inntil 50 personer.

Med Erna Solberg i spissen, redegjorde myndighetene i kveld for den videre åpningen av Norge.

Dette er de nye endringene

Skoleåpning:

Blant temaene det har vært knyttet stor spenning til, er gjenåpning av skolen for de eldste elevene.

Under pressekonferansen torsdag kom nyheten om at barne-, ungdoms- og videregående skoler kan åpne fra mandag 11. mai eller i løpet av uke 20, men at smittevernregler må følges. Skolene ble stengt ned 12. mars, men 1.–4. trinn ble åpnet igjen 27. april.

Slik åpnes Norge

- Når vi spør barn om hva de gleder seg mest til når de begynner på skolen igjen, er det ett svar som går igjen: Å treffe vennene sine. Det er det også mange voksne som gleder seg til, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Folkehøgskoler holdes stengt ut skoleåret, med unntak av kortkursene. Universiteter, høgskoler og fagskoler skal fortsette fjernundervisning. Studenter som må være på lærestedet for å opprettholde studieprogresjonen, kan få tilgang.

Voksenopplæringen og opplæringsordningene i introduksjonsloven for flyktninger kan også åpne neste uke. Kjøreskoler kan også åpnes fra 11. mai. De skal følge smittevernkravene som gjelder for andre virksomheter med en-til-en-kontakt.

Det tas sikte på at bingohaller og liknende kan åpne fra neste uke, legger regjeringen til.

I hjemmet og i parken

Torsdag morgen var regelen at man ikke skal samles mer enn fem personer, og at alle skal ha minimum en meters avstand.

Torsdag kveld økte antallet som kan være samlet i private grupper fra 5 til 20. Planen forutsetter at det holdes én meters avstand av smittevernhensyn.

Fra og med 7. mai, ble det lov til å samles opp mot 50 personer på et offentlig sted, så lenge man kan holde én meters avstand og en «ansvarlig arrangør» står bak.

17. mai-feiring

Det er heller ingen tvil om at det vil bli en spesiell 17. mai-feiring.

Fra før av har kulturminister Abid Raja (V) gjort det klart at barnetogene er avlyst og at store arrangementer er no-go. Korpsene får spille, men med minst en meter avstand i lengderetning og en meter skulder mot skulder.

Korpsene får lov til å marsjere på steder hvor innbyggerne kan stå i egne hager, på balkonger og i mindre grupper i gatene.

- Derfor er en god nyhet i dag at vi kan øke antallet vi er sammen med i gruppe fra 5 til 20. Det betyr at du kan starte nå planleggingen av 17. mai-frokost med flere enn de du bor med. Vi må fortsatt holde en meters avstand, men det blir fint å kunne møtes fysisk igjen etter mye digitalt samvær, sa Ropstad.

Også flaggheisinger og kransenedleggelser kan gjennomføres.

- Det vil være lov med matservering dersom det er håndvask eller desinfeksjonsmiddel tilgjengelig, sa kulturminister Abid Raja på pressekonferansen.

Fornøyelsesparker

Fornøyelsesparker kan åpne fra 1. juni, ifølge regjeringen. Det åpnes også for organisert svømming, inkludert skolesvømming fra denne datoen.

Landets treningssentre har ventet spent på når igjen kan få åpne dørene, da flere har vært bekymret for et konkursras i bransjen. I kveld kom det noe svar.

COVID-19: Helse- og omsorgsminister Bent Høie presenterte tre scenarioer og en tidsramme på hvor lenge vi må leve med coronaviruset. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

Regjeringen har en intensjon om å åpne treningssentre fra 15. juni, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak. Det samme gjelder badeland og svømmehaller generelt for publikum

Fra samme dato åpnes det for arrangementer med opptil 200 personer.

Hjemmekontor

For svært mange nordmenn har arbeidsdagen de siste ukene foregått i eget hjem. Anbefalingen har vært at dersom du kan gjøre jobben hjemmefra, bli hjemme! Nå oppfordres det til hjemmekontor i områder av landet de ansatte er avhengig av å bruke offentlig transport, spesielt i Oslo. Arbeidsgivere får beskjed om å sikre at ansatte kan holde minst en meter avstand i arbeidstida.

Lov å møte besteforeldre

Mandag kunngjorde regjeringen at barn og besteforeldre nå kan møtes, under forutsetning om at smittevernsrådene opprettholdes.

Men endringen gjelder bare for besteforeldre under 65 år.

I tillegg bør møtene helst skje utendørs, men friske personer under 65 år kan også være sammen med barnebarn innendørs.

Utreiseforbud for helsepersonell

Forbudet mot utenlandsreiser for helsepersonell oppheves også. Utenlandsreiser frarådes likevel fortsatt. Personer som har vært i utlandet, må i karantene ved hjemkomst.

Karantene

Befolkningen må være forberedt på at reisekarantene kan vare over sommeren, varsler regjeringen, men karanteneplikten endres fra 14 til 10 døgn. Personer som har hatt nærkontakt inntil 48 timer før en bekreftet smittet person fikk de første symptomene, skal i karantene. Man skal fortsatt i karantene hvis man har vært i kontakt med smittede personer med mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter. Det gis unntak fra karanteneplikten i seks måneder for personer som har gjennomgått infeksjon med SARS-CoV-2.

Fly, tog og buss

28. april kom det en egen corona-veileder for luftfarten. Ett tomt sete mellom hver passasjer var blant rådene i tillegg til de generelle rådene om hånd- og hostehygiene, og at alle som er syke holder seg hjemme.

TREKKER SEG: Abid Raja takker Knut Aastad Bråten for innsatsen han har lagt ned for departementet . Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Tirsdag denne uka kom veilederen for kollektivtrafikk som buss, tog, trikk, båt, ferjer og andre offentlige transportmidler. Kun halvparten av passasjerkapasiteten på offentlige transportmidler kan benyttes i dagene og ukene framover.

Ifølge veilederen bør maks 50 prosent av passasjerkapasiteten på transportmiddelet brukes. Det anbefales videre at passasjerene sitter spredt, for eksempel på annethvert sete, med unntak for husstandsmedlemmer.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) bekreftet torsdag overfor TV 2 at trafikkopplæringen på kjøreskolene nå kan gjenopptas. Både kjøretimer og oppkjøringer har vært stanset på grunn av pandemien.

Smittevernråd for kollektivtrafikk:

 • Maks 50 prosent av passasjerkapasiteten skal benyttes
 • Passasjerer bør stå eller sitte spredt, for eksempel på annethvert sete
 • De som bor sammen, kan sitte sammen
 • Kontaktløs betaling og billett er anbefalt
 • Det bør legges til rette for reiser over større tidsrom
 • Virksomheter bør sikre gode rutiner for å opprettholde avstand i venterom, i kø og under av- og påstigning
 • I drosjer bør passasjerer sitte i baksetet
 • Godt renhold

Reise

Tidligere denne uka kom det nye råd for reisende. Selv om makskapasiteten på offentlig transport vil være redusert med 50 prosent, er det ikke lenger noen råd om å unngå unødvendige fritidsreiser. Regjeringen varsler at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet utarbeider nye fritidsreiseråd seinest 15. mai. Rådene skal gjelde fra 1. juni.

Det er nå også helt trygt å planlegge for ferie i Norge. Det understreket justisminister Monica Mæland under mandagens pressekonferanse.

Torsdag annonserte Hellas' statsminister, Kyriakos Mitsotakis, at de håper å kunne gjenåpne landet for turister 1. juli.

Derimot er det foreløpig ikke trygt for nordmenn å planlegge en ferie utenfor egne landegrenser.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjaldt i første omgang fra 14. mars til 14. april, men ble 3. april forlenget inntil videre.

Det ble innført skjerpet grensekontroll 16. mars, men ingen grenseovergangssteder er stengt.

Utenlandske borgere uten kritisk grunn for opphold i Norge vil avvises ved ankomst, og nordmenn som krysser grensa tilbake til Norge må fortsatt i 14-dages karantene.

Servering

Onsdag åpnet Oslo igjen ølkranene. Men i likhet med i resten av landet, er det ikke alle steder som har lov til å åpne.

I tråd med nasjonale bestemmelser skal alle serveringssteder hvor det ikke serveres mat fortsatt holde stengt. Ei heller er det lov med buffé.

Dette endres etter planen fra 1. juni da serveringssteder uten mattilbud kan åpne så lenge de kan holde regelen om en meter avstand. Det kreves også sitteplasser og bordservering.

Dette er de nasjonale kravene for alkoholservering per nå:

 • Må servere mat.
 • Alle som vil servere alkohol igjen må registrere seg hos næringsetaten og levere smitterisikovurdering.
 • Det må være én meter mellom bordene.
 • Må være bordservering.
 • Maks fem personer ved hvert bord.
 • Anbefaler minst én meter mellom gjestene.
 • Skjenkestopp 23.30 og må stenge kl. 24.

I tillegg har enkelte kommuner, som Oslo, noen egne krav utover de nasjonale.

Én-til-en virksomheter

Virksomheter hvor helsepersonell som tannleger, fysioterapeuter, psykologer og andre som har én-til-én-kontakt, kunne fra 27. april møte pasientene sine ansikt til ansikt. Dette gjaldt også for virksomheter som optikere, fotterapeuter og frisører.

Men også her må man forholde seg til smitteverntiltak.

Det skal være minst én meter avstand mellom hver ansatt, med unntak av veiledning av lærlinger. Det må også være minst én meter mellom kundene, både på venterom og under behandling.

Kunder som går til frisør eller andre former for kroppspleie oppfordres også til å stille med rent hår, hud eller skjegg hvis det ikke går an å vaske på stedet.

Kundene må vaske eller rengjøre hendene med Antibac ved ankomst, og ifølge veilederen skal kundene ikke bruke mobiltelefon i salongen.

UNDERSØKER DØDSFALL: I Sverige kan et barn ha dødd av coronaviruset. Video: NTB Scanpix Vis mer

Sykehusdrift

I lys av regjeringens oppdaterte strategi for coronautbruddet i begynnelsen av april, ble det 17. april konkludert med at landets helse- og omsorgstjenester kan legge opp til en mer normal drift.

For landets sykehus innebærer dette at de kunne begynne med en gradvis opptrapping til en mer normal drift, samtidig som de må arbeide videre med planene for behandling av et høyt antall covid-19-pasienter.

Den gradvise opptrappingen skjer i henhold til nasjonale prioriteringer som ser på nyttekriteriet, ressurskriteriet og alvorlighetskriteriet, ifølge Helsedirektoratet.

I hvilken grad sykehusene kan drive normal sykehusdrift, vil kunne være ulik i ulike deler av landet, men alle vil ha en redusert kapasitet i månedene framover.

Dette som følge av smitteverntiltak, personellmangel som følge av karantene, sykdom og risikogrupper, samt kravene til beredskap.

Har du en timeavtale, må du derfor sjekke hva status er ved ditt lokale sykehus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer