Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik avgjorde atom­kraftverket hvem som skulle få praksis­plassen

- Denne konkurransen har krysset alle etiske grenser.

KONKURRANSE: Den av de ti jentene som fikk flest stemmer, skulle få et to uker langt praksisopphold ved atomkraftverket i premie. Foto: CEZ
KONKURRANSE: Den av de ti jentene som fikk flest stemmer, skulle få et to uker langt praksisopphold ved atomkraftverket i premie. Foto: CEZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er først og fremst Albert Einstein, fisjon, «Little Boy» og Tsjernobyl som dukker opp i de flestes bevissthet når de hører ordet «kjernefysikk».

Riktignok ga «bikiniens far» Louis Réard plagget dets navn etter Bikiniatollen i Stillehavet i håp om at det skulle skape en «eksplosiv kommersiell og kulturell reaksjon». Akkurat som atombombene USA testet der.

Om det var det den tsjekkiske strømleverandøren CEZ hadde i tankene her, vites ikke. Men de tok i alle fall arven etter Réard på alvor. Riktignok med varierende hell.

Konkurranse

I anledning en årlig skjønnhetskonkurranse for tsjekkiske avgangselever, grep de nemlig muligheten, og arrangerte en egen konkurranse med de samme deltakerne.

Både konkurransen og premien ble kunngjort på deres offisielle Facebook-konto. Vinneren er den med flest stemmer, og premien en praksisplass ved et av deres atomkraftverk i to uker i sommer. Folket skulle avgjøre hvem det ble.

I en pressemelding sammenliknet de ifølge Deutsche Welle skjønnhetskonkurransen med andre kulturelle innslag de har hatt ved anlegget, deriblant et filharmonisk orkester som gjestet fra hovedstaden Praha.

De understreket også at jentene hadde satt pris på opplevelsen, og at de til enhver tid hadde hatt på seg hjelm.

Men ikke lenge etter fotoseansen i et av anleggets kjøletårn, begynte reaksjonene å renne inn.

HARD MEDFART: CEZ har fått så hatten passer etter at de lovet vinneren av konkurransen en praksisplass ved Temelin-anlegget. Foto: AP Photo / Petr David Josek / NTB Scanpix
HARD MEDFART: CEZ har fått så hatten passer etter at de lovet vinneren av konkurransen en praksisplass ved Temelin-anlegget. Foto: AP Photo / Petr David Josek / NTB Scanpix Vis mer

Krass kritikk

En av kritikerne som så rødt etter påfunnet til CEZ, var menneskerettighetsadvokaten og likestillingsforkjemperen Petra Havlíková.

Overfor tsjekkiske Aktuálne, gjorde hun det klart at hun synes dette er bakstreversk tankegang.

- Denne konkurransen har krysset alle etiske grenser. Jeg synes det er utrolig at noen kan få et profesjonelt fortrinn på grunn av sitt utseende i 2017, sier hun.

Også i kommentarfeltet på Facebook får CEZ hard medfart. «Avskyelig», «flaut» og «patetisk» er beskrivelser som går igjen.

Legger seg flate

Og ganske riktig, to dager etter at bildene ble publisert, kom selskapet med en beklagelse på Facebook. Her skriver de at de aldri ville at noen skulle føle seg støtt, og at de beklager på det sterkeste.

- Målet med konkurransen var å promotere teknisk utdanning. Men dersom dette har fått folk til å bli bekymret, beklager vi det.

De gjorde det også klart at alle de ti deltakerne ville bli tilbudt et kort praksisopphold.

Maturantka Roku, som er den egentlige arrangøren av konkurransen, forteller at så mange som 600 deltakere melder seg på hvert år. Førstepremien er en modellkontrakt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!