Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF sørger for thriller i Stortinget tirsdag:

Slik avgjøres dramaet

KrF ber Erna Solberg (H) «ta grep» etter at partiets landsstyre uttrykte mistillit til justisminister Sylvi Listhaug, men vil ikke svare på hva som skjer hvis hun ikke gjør det.

KRF-MANDAT: - KrFs landsstyre har gitt stortingsgruppen mandat og tillit til å håndtere saken, sa Knut Arild Hareide etter at landsstyremøtet uttrykte mistillit til justisminister Sylvi Listhaug før stortingsmøtet tirsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRF-MANDAT: - KrFs landsstyre har gitt stortingsgruppen mandat og tillit til å håndtere saken, sa Knut Arild Hareide etter at landsstyremøtet uttrykte mistillit til justisminister Sylvi Listhaug før stortingsmøtet tirsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble klart da KrFs stortingsgruppe var ferdig med sine møter seint i går ettermiddag. Like i forveien konkluderte landsstyret til partiet med at de ikke hadde tillit til Listhaug som justisminister.

Når stortingsmøtet settes tirsdag morgen klokka 10:00, vil de parlamentariske lederne få anledning til å holde hvert sitt innlegg med en taletidsbegrensning på ti minutter.

Fire statsråder

Fire regjeringsmedlemmer skal være tilstede i salen: Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og justisminister Sylvi Listhaug. Både de tre partilederne og Listhaug har taletid om de ønsker det.

Dersom KrF-leder Knut Arild Hareide går på Stortingets talerstol og støtter Rødts mistillitsforslag mot statsråd Sylvi Listhaug, i likhet med Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, vil statsministeren sannsynligvis stille kabinettsspørsmål.

Stortingspresidenten kan da gi partiene mulighet til å avholde gruppemøter før den endelige avgjørelsen faller.

Opp til Erna

- KrFs landsstyre har gitt tydelige råd til partiets stortingsgruppe i denne krevende saken. Og KrFs landsstyre har uttrykt at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillit-situasjon i Stortinget i morgen, sa Hareide i en kort uttalelse etter det nesten fem timer lange møtet i går.

Det er ifølge Hareide opp til Erna Solberg om hun vil kvitte seg med Listhaug eller stille kabinettsspørsmål, og dermed risikere å miste regjeringsmakten.

- KrFs landsstyre har også gitt stortingsgruppen mandat og tillit til å håndtere saken som vil komme i Stortinget i morgen. Jeg kommer ikke til å kommentere denne saken videre før jeg går på Stortingets talerstol i morgen, sa Knut Arild Hareide til pressen i går ettermiddag.

Skjebnedag

Dermed er det klart for en ny skjebnedag i Stortinget for Frp-statsråd Sylvi Listhaug i dag. Dersom KrF stemmer for Rødts mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, er Listhaug ferdig som justisminister.

Spørsmålet er om KrF faktisk vil stemme for mistillitsforslaget når det kommer til stykket.

Kilder nær statsministeren har nemlig sagt til flere medier at Solberg vil true med å gå av dersom KrF sørger for flertall til et mistillitsvotum mot Listhaug, og det er uklart om KrF vil risikere ansvaret for å ha felt den sittende regjeringen.

Det har kilder i både KrF, Frp, Ap og Høyre begrenset tro på.

Tror KrF feiger ut

En av dem er Frp-nestor Carl I. Hagen som i går lanserte en teori om at KrF kom til å bøye av i siste liten, og altså redde regjeringen til tross for uttrykt mistillit til Listhaug.

- I det øyeblikket Erna Solberg stiller kabinettsspørsmål kan Hareide da gå på talerstolen og si at forslaget i realiteten er blitt endret fra å være et mistillitsforslag mot Listhaug til å være et mistillitsforslag mot regjeringen, og at han likevel da ikke kan støtte det, forklarer Carl I. Hagen til Dagbladet.

Høyre: - Som forventet

Etter det Dagbladet erfarer er tryggheten i Høyre stor på at Hareide og KrF kommer til å gjøre som Dagbladet skisserte mandag, nemlig å ikke stemme for et kabinettsspørsmål.

​Kilder i Høyre sier konklusjonen fra KrF i ettermiddag var som forventet

Siden det ikke skal være noen egen votering over kabinettsspørsmålet, betyr det at KrF presses til å si nei til mistillitsforslaget mot Listhaug selv om det altså er uttrykt mistillit til henne.

Høyre-møte i dag

Høyre starter tirsdagen med et hastemøte klokka 09.00. Statsminister Erna Solberg ville ikke kommentere møtet eller spørsmålet om kabinettsspørsmål i går.

- Det er slik at jeg kommer til å besvare de spørsmålene i Stortinget i morgen, og jeg har ikke tenkt å prosedere disse sakene i mediene, sa hun til NTB i forbindelse med et skolebesøk.

KrF-leder Knut Arild Hareide er imidlertid svært tydelig på at det er forskjell på å tilgi og å ha tillit.

MISTILLITSFORSLAG: Rødt har fremmet et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, men hva skjer egentlig videre nå? Vi forklarer saken på under to minutter. Video: Frida Andersen Vis mer

- Jeg har tilgitt Sylvi Listhaug. Spørsmålet nå er om vi har tillit til henne, sa Hareide i sin innledning til landsstyret i partiet i går.

Tilfredshet

Nå øker presset på statsminister Erna Solberg (H) om å ta et valg. Ap-leder Jonas Gahr Støre konstaterte at et flertall på Stortinget ikke har tillit til justisministeren.

- Det kan justisminister og statsministeren gjøre noe med. Vi vil stemme for mistillitsforslaget som kommer til votering i morgen, uttalte Jonas Gahr Støre.

SV-leder Audun Lysbakken uttrykte tilfredshet etter KrFs avgjørelse.

- Det er bra at KrF har gjort det klart at de, i likhet med SV og de andre opposisjonspartiene, ikke har tillit til justisminister Sylvi Listhaug.

Listhaug avsto

Frp-leder Siv Jensen var særdeles ordknapp i går. Partiets bebudede gruppemøte klokka 15:00 i går varte bare i et kvarter, fordi KrFs landsstyre på det tidspunktet ikke hadde fattet avgjørelse i mistillit-saken.

Hovedpersonen selv, Sylvi Listhaug, var ikke til stede. De eneste statsrådene som stilte i gruppemøtet var partileder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg.

- Av hensyn til landet må vi komme oss videre. Det er opp til Erna å redegjøre for konsekvensene. Det vil hun gjøre i Stortinget i morgen, sa Siv Jensen etter gruppemøtet.

Krisemøte

Den hardt pressede justisministeren var derimot til stede i statsministerboligen i går kveld, der Erna Solberg hadde innkalt til krisemøte.

Statsministeren hadde samlet partiledelsen i regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre i statsministerboligen for å diskutere situasjonen.

Rundt klokka 20.30 forlot de tre regjeringspartienes parlamentariske ledere, Trond Helleland (H), Terje Breivik (Venstre) og Hans Andreas Limi (Frp) statsministerboligen.

- Jeg har ingen kommentar til hva som har blitt sagt på møtet. Vi tar det i morgen, sier Limi.

En drøy time seinere fulgte Sylvi Listhaug, som ble fraktet vekk i en svart bil - uten å ha gitt noen kommentar til pressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!