Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik avgjøres Jensens skjebne

Minst fem av sju dommere må stemme for hvis Eirik Jensen skal kjennes skyldig.

SE NÅ: Dommen faller i dag - dette skjer Vis mer

Kort tid etter at retten settes fredag kl. 08.30 i Borgarting lagmannsretts innleide sal i tinghuset i Oslo, vil Eirik Jensen få beskjed om han dømmes eller frikjennes.

Etter at juryen ville frikjenne Jensen for grove narkotikaforbrytelser, men dømme ham for korrupsjon, satte fagdommerne den avgjørelsen til side.

Saken har derfor gått helt på nytt en gang til i lagmannsretten, og fredag morgen kommer dommen. Denne gangen er det lagdommerne Halvard Leirvik og Mette D. Trovik og fem meddommere som har fattet avgjørelsen.

De to fagdommerne vil lese hele dommen. Domsslutningen, altså konklusjonen, vil leses først. Dommen i sin helhet er så omfattende at lagmannsretten har varslet at det vil settes av tid til minst én pause på 15 minutter underveis.

Også Gjermund Cappelen, som har erkjent innførsel av store mengder hasj over en årrekke og beskyldt Eirik Jensen for å ha vært hans medhjelper, vil få sin dom samtidig.

FAGDOMMERNE: Lagdommerne Halvard Leirvik og Mette D. Trovik i rettssalen i Borgarting lagmannsrett i ankesaken mot ekspolitimann Eirik Jensen og narkotikadømte Gjermund Cappelen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FAGDOMMERNE: Lagdommerne Halvard Leirvik og Mette D. Trovik i rettssalen i Borgarting lagmannsrett i ankesaken mot ekspolitimann Eirik Jensen og narkotikadømte Gjermund Cappelen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Fem meddommere

Den forrige runden i lagmannsretten var norgeshistoriens siste sak med jury. Nå er det nyordningen, kalt 2-5, som gjelder.

Det var ikke opplagt at det skulle skje på akkurat den måten.

Tidligere, mens juryordningen fremdeles eksisterte, ble omkamper etter tilsidesettelser av juryavgjørelser holdt med tre fagdommere og fire meddommere. Men for å bli kjent skyldig, krevdes det totalt fem av sju stemmer. Det gjorde for eksempel at de tiltalte i Hemsedal-saken, hvor tre menn var tiltalt for voldtekt av Andrea Voll Voldum, gikk fri, selv om fire av sju stemte for domfellelse.

2-5: Dommerpanelet f.v.: Beate Kvien Moldestad, Thomas Alexander Borse Torstensen, lagdommer Mette D.Trovik, lagdommer Halvard Leirvik (rettens leder), Julie Dyveke Frich, Morten Johnsen og Siri Anne-Marie Hennum i rettssalen i Borgarting lagmannsrett ved oppstarten av ankesaken mot ekspolitimann Eirik Jensen og narkotikadømte Gjermund Cappelen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
2-5: Dommerpanelet f.v.: Beate Kvien Moldestad, Thomas Alexander Borse Torstensen, lagdommer Mette D.Trovik, lagdommer Halvard Leirvik (rettens leder), Julie Dyveke Frich, Morten Johnsen og Siri Anne-Marie Hennum i rettssalen i Borgarting lagmannsrett ved oppstarten av ankesaken mot ekspolitimann Eirik Jensen og narkotikadømte Gjermund Cappelen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden sa i forkant av den siste rettsrunden at han var fornøyd med at det ble 2–5.

– Det kreves nå 5–2 minimum, hvorav en av fagdommerne, må stemme for skyld, så i et rettssikkerhetsperspektiv er den nåværende ordningen bedre for den som er tiltalt, skrev Elden i en e-post til Dagbladet.

Minst fem av dommerne, inkludert en av fagdommerne, må altså stemme for, hvis Jensen skal kjennes skyldig.

Skulle tre av de fem meddommerne konkludere med at Jensen er uskyldig, spiller det ingen rolle hva fagdommerne og de to siste meddommerne stemmer.

Noen timer etter at den forrige dommen falt i Borgarting lagmannsrett, kunne Dagbladet fortelle at sju av ti jurymedlemmer hadde stemt for at Jensen var skyldig i grov korrupsjon, mens bare seks av ti hadde stemt for at han var skyldig i grov narkotikaforbrytelse, og han ble derfor frikjent for sistnevnte. At juryens konklusjon var delt på denne måten var trolig grunnen til at fagdommerne satte kjennelsen til side.

Da Jensen fikk dommen forrige gang, var det med en sal full av tilskuere og presse. Det blir annerledes denne gangen. Smittevernhensyn gjør at bare ti journalister og et knippe støttespillere og publikummere som har meldt sin interesse på forhånd vil slippe inn i salen, i tillegg til Jensen, hans forsvarere, Gjermund Cappelen og hans forsvarere, aktoratet og de to fagdommerne og de fem meddommerne.

FÅR DOMMEN: Gjermund Cappelen får også sin endelige dom fredag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR DOMMEN: Gjermund Cappelen får også sin endelige dom fredag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Begrenset ankemulighet

Dommen vil være endelig når det gjelder skyldspørsmålet.

Men skulle Jensen bli dømt, vil han ha mulighet til å anke saken til Høyesterett. Det han kan anke er straffutmålingen, saksbehandlingen og lovanvendelsen.

TILTALT: Eirik Jensen nekter straffskyld. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TILTALT: Eirik Jensen nekter straffskyld. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

– En anke om lovanvendelse kan at man mener at et forhold som lagmannsretten har funnet bevist ikke rammes av loven. Et eksempel kan være en som tar en sjokolade i en butikk, og som dømmes for tyveri. Vedkommende kan da mene at forholdet bare kvalifiserer til lite tyveri, det vi før kalte nasking, og at lovanvendelsen har vært feil. I Jensen-saken kan det tenkes at et faktum som finnes bevist erkjennes å være klanderverdig, men at det for eksempel ikke er korrupsjon i lovens forstand, sier Rune Bård Hansen, lagdommer i Agder lagmannsrett og medlem i dommernes mediegruppe.

En anke om saksbehandlingsfeil kan på sin side for eksempel bli aktuelt hvis det viser seg at en av meddommerne skulle vært regnet som inhabil.

– Det er ikke alle saksbehandlingsfeil som fører til at Høyesterett vil oppheve en dom. Det må være en feil som har hatt innvirkning på dommens innhold, sier Hansen.

KRITISERER: Eirik Jensen, slik han også gjorde i forrige runde i tingretten, gikk kraftig til angrep på Spesialenhetens tidslinje. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Høyesterett kan selv frifinne hvis retten finner at den handlingen som lagmannsretten har funnet bevist ikke blir rammet av straffebestemmelsen i tiltalen. Langt vanligere er det at de opphever dommer, og at saken går til helt ny behandling i lagmannsretten.

– I og med at det ikke er bevisføring i Høyesterett vil de heller oppheve en dom, og sende den tilbake, sier lagdommeren i Agder lagmannsrett.

Det har underveis i Jensen-saken vært flere rettslige runder knyttet til blant annet saksbehandling.

Blant annet mente Jensen-forsvarer John Christian Elden at statsadvokat Lars Erik Alfheim var inhabil og mente at påtalemyndigheten forsøkte å «kamuflere» bevis. Han fikk ikke medhold i sine anførsler.

Elden mente også at meddommerne ikke skulle få tilsendt tingrettsdommen, der Jensen ble kjent skyldig, i forkant av rettssaken.

ANKOMMER RETTEN: Eirik Jensen utelukker ikke at nye ting blir presentert i retten i denne runden. Video: Marie Røssland Vis mer

Elden sa da til Dagbladet at han fryktet at meddommerne skulle gjøre seg opp en mening om saken før ankeforhandlingen starter.

Hvilken mening de fem, og de to fagdommerne har kommet til etter at hele saken har vært ført for retten, kommer fram når domsavsigelsen starter 08.30 fredag.

Dagbladet TV vil sende domsavsigelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!