Slik avlyttet USA 38 allierte ambassader

Edward Snowden med nye dokumenter om «Operasjon Dropmire».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«»Frankrike, Italia og Hellas var blant 38 mål for amerikansk for amerikansk spionasje, viser nye dokumenter lekket av Edward Snowden.

Ifølge The Guardian var en rekke allierte land på en liste med mål for amerikansk etterretning. Et dokument avisa har fått tilgang til viser at de franske, italienske og greske ambassadene sto på listen.

Også ambassadene til Japan, Mexico, Sør-Korea, India og Tyrkia var blant de 38 ambassadene i Washington D.C. og ved FN-hovedkvarteret i New York som var mål.

Et dokument viser også hvilke metoder amerikanerne skal ha brukt i overvåkingen.

Skjulte mikrofoner Blant annet skal de ha installert små og skjulte mikrofoner og sendere i elektronisk utstyr. De tappet også kommunikasjonskabler og samlet elektroniske signaler med spesiallagde antenner.

En av avlyttingsmetodene avisa skriver om hadde kodenavnet «Dropmire».

Det var en liten sender som var satt inn i en kryptert faks i EUs kontorer i Washington. Maskinen ble brukt til å sende meldinger til de ulike i EU-landenes utenriksdepartement.

Avlyttet EU-krangel Ifølge et dokument datert i 2007 var formålet med avlyttingen å samle informasjon om uenighet mellom EU-landene i internasjonale spørsmål.

De nye avsløringene kommer i kjølvannet av at det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel lørdag skrev at den amerikanske signaletterretningstjenesten NSA angivelig overvåket EUs kontorer i Washington og New York.

EU og flere av unionens medlemsland har krevd umiddelbare svar fra amerikanske myndigheter på anklagene.

(NTB).

 KODENAVN DROPMIRE:  Edward Snowden har forsynt en engelske avisa The Guardian med dokumenter som viser hvordan amerikanske sikkerhetsmyndigheter har avlyttet ambassader til 38 land. Men ingen spor etter Snowden selv er blitt kjent i løpet av helgen. FOTO: Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Reuters/NTB Scanpix.
KODENAVN DROPMIRE: Edward Snowden har forsynt en engelske avisa The Guardian med dokumenter som viser hvordan amerikanske sikkerhetsmyndigheter har avlyttet ambassader til 38 land. Men ingen spor etter Snowden selv er blitt kjent i løpet av helgen. FOTO: Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer