Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Peter Madsen:

Slik avslører aktor løgnene

Peter Madsens forklaring om omstendighetene rundt Kim Walls død har gradvis blitt plukket fra hverandre i Københavns byrett denne uka.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): I retten denne uka har drapstiltalte Peter Madsen (47) gitt sin forklaring om den fatale natta om bord ubåten Nautilus den 10. august i fjor. Forklaringa skiller seg fra de tre forskjellige forklaringene han tidligere har gitt politiet.

Han sier den svenske journalisten Kim Wall (30) døde av en kullosforgiftning rundt klokka 23.00 denne kvelden, og at han la seg til å sove, før han igjen delte opp Walls kropp tidlig på morgenen (sju timer seinere), og deretter dumpet det på havbunnen.

Påtalemyndigheten tror ikke på denne forklaringa, og i retten har aktor Jacob Buch-Jepsen konfrontert Madsen med en rekke spørsmål, tekniske og rettsmedisinske bevis.

I tilllegg har Madsen måtte svare på hvorfor han hadde drapsvideoer og såkalte draps-oppkrifter på sin mobil og harddisk, samt det faktum at Madsen flere ganger har endret forklaringene sine.

AKTOR: Antor Jakob Buch-Jepsen tror ikke på Peter Madsen når han sier at Kim Wall døde som en følge av en ulykke. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
AKTOR: Antor Jakob Buch-Jepsen tror ikke på Peter Madsen når han sier at Kim Wall døde som en følge av en ulykke. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Usannsynlig

​Og at han har løyet, er det liten tvil om. Det har drapstiltalte Peter Madsen (47) selv sagt i retten. Faktisk startet han sin frie forklaring for den danske domstolen med å si at han ikke har fortalt sannheten.

- Jeg har gjort det fordi jeg ikke ønsket å dele med verden på hvilken forferdelig måte Kim Wall døde. Spesielt ønsket jeg ikke å dele det med hennes pårørende, sa Madsen i retten den 8. mars.

Et av påtalemynighetenes viktigste vitner, rettsmedisiner og overlege Christina Jacobsen, som fastslo at Madsens forklaring om omstendighetene rundt Kim Walls død, er svært usannsynlig.

Ifølge Jacobsen tyder nemlig mikroskopiske undersøkelser på at enkelte av snittene eller stikkene på Walls kropp ble påført mens hun fremdeles var i live, eller rett etter at døden hadde inntruffet.

Bakgrunnen for konklusjonen er at det er påvist bloduttredelser ved stikkene, noe som ikke kan oppstå mange timer etter at døden har inntruffet, forklarte hun. Dette står i klar kontrast til at Madsen sa at han delte opp liket sju timer etter at Wall døde.

- Vil ikke fortelle

Madsen selv har ikke ønsket å fortelle retten noe om selve parteringen.

- Jeg har sagt at dette er noe forferdelig, og jeg vil ikke gå inn på detaljene. Jeg kan ikke forstå hva disse makabre detaljene skal være godt for, forklarte han på onsdag, og da aktor ba ham kort beskrive parteringen sa han:

- Det kan rettsmedisineren si. Dette berører en meget traumatisk og forferdelig hendelse, så dette er vanskelig for meg å beskrive.

Ikke forgiftning

Rettsmedisiner Jacobsen mente også at Madsens påstand om at Wall døde av en kullosforgiftning skurrer. Wall hadde nemlig ingen skader i lungene som tydet på dette, forklarte hun.

Rettsmedisineren kunne videre fortelle retten at dersom temperaturen i ubåten steg så mye som Madsen hevder (105 grader), ville det vært synlig på Walls kropp.

- Da ville hun hatt 2.- eller 3. grads forbrenning på kroppen. Det hadde hun ikke, sa Jacobsen.

Nøyaktig hvordan Wall ble drept, er fremdeles uklart. Det kan ha skjedd ved at hun ble kvalt eller fikk halsen skåret over, viser obduksjonen.

Madsens forsvarer Betina Hald Engmark påpekte gjentatte ganger dette faktumet; at endelig dødsårsak ikke er fastslått.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer

Adferden før turen

Madsens handlinger forut for 10. august har også vært et viktig tema i retten, og han ble flere ganger konfrontert med det aktor mener er «påfallende likhetstrekk» mellom mye av det groteske materiale Madsen hadde googlet på nett, samt materiale han hadde på sin harddisk - og det påtalemyndigheten mener Wall ble utsatt for i ubåten Nautilus den 10. august i fjor.

Spørsmål Madsen måtte svare på, var blant annet:

  • Hvorfor søkte han på en video av halshogging av en kvinne 16 timer før seilasen med Wall?
  • Hvorfor hadde han seksualiserte videoer på sin harddisk som viste drap av kvinner?
  • Hvorfor lå det sju tekster der også, med blant annet «oppskrifter på hvordan man tar livet av sin sexpartner»?
  • Hvorfor tekstet han en venninne seks dager før seilasen med Kim Wall, der han skrev «Jeg binder deg fast og gjennomborer deg med et stekespyd»?

Da aktor spurte Madsen om han kunne se at det var påfallende likhetstrekk, svarte Madsen med å stille et spørsmål tilbake til aktor:

- Synes ikke du det virker veldig påfallende om man skriver slikt, så alle kan se det, dersom man planlegger den perfekte forbrytelse?, sa Madsen.

Vitner

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer

Mandag, tirsdag og onsdag neste uke er satt av til videre utspøriringer av vitner (37 totalt). Deretter tar retten en pause, før rettsforhandlingene starter opp igjen etter påske.

Også denne uka har vitner forklart seg for retten. Fredag måtte blant annet flere som kjente Madsen forut for drapet innta vitneboksen. En av dem var en som arbeidet i Madsens verksted. Han var den siste som var i ubåten før Madsen dro ut på den fatale turen med Wall. Et annet vitne var en ung kvinne, som har vært venninne av Madsen.

Hun fortalte retten at hun opplevde at Madsen hadde en spesiell fascinasjon for døden, og at han hadde hatt en samtale med henne om hvordan man kunne drepe andre mennesker.

Dom i saken er ventet den 25. april.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!