Slik avslører Dagbladet råtten sikkerhet på norske PC-er

Har testet alt fra overvåkingskameraer til databaser og kontrollsystemer.

TESTET DATASIKKERHET: Espen Sandli og Linn Kongsli Hillestad er journalistene bak Dagbladets serie "Null CTRL". Tips journalistene på nullctrl@dagbladet.no Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TESTET DATASIKKERHET: Espen Sandli og Linn Kongsli Hillestad er journalistene bak Dagbladets serie "Null CTRL". Tips journalistene på nullctrl@dagbladet.no Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tenk deg at du kan styre naboens web-kamera, åpne konkurrentens database eller ta kontrollen over vitale styringssystemer med et tastetrykk.

I en serie artikler avslører Dagbladet hvor enkelt det lar seg gjøre.

Journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli har sammen med utvikler Ola Strømman testet alt fra overvåkingskameraer til databaser og kontrollsystemer som ligger åpent på Internett.

Så langt har de avdekket:• 2048 overvåkningskameraer i Norge ligger tilgjengelig på nett• Disse finnes i private hjem, nattklubber, butikker og restauranter• Over 2500 styringssystemer er koblet til nett, med minimal eller ingen sikkerhet• 500 av disse kontrollerer industriell eller samfunnskritisk infrastruktur• Flere tusen databaser og servere gir deg alt innhold - uten å taste et eneste passord.

Amatører - Vi startet enkelt: «Hva kan personer uten spisskompetanse på datasikkerhet eller hacking finne åpent på nett?» Da vi begynte, ante vi ikke at det skulle bli så omfattende og med så mange funn av kritisk informasjon, sier journalist Espen Sandli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer