Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik avslører du ecstasybruk

Foreldrene til den 17-årige jenta visste ikke at dattera brukte ecstasy. Det finnes flere tegn som bekymrede foreldre kan se etter hvis de mistenker stoffmisbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse tegnene omfatter som regel ikke fett, langt hår, sløv stemme og svart skinnjakke - i motsetning til inntrykket man kan få av filmer som tar for seg narkomisbruk.

- Felles for ungdommene er at de føler seg vellykkede, har mange venner, gode skoleprestasjoner, gode familieforhold og er fornøyd med seg selv. Dopet de bruker, går tilsynelatende ikke utover skolegang, jobb eller familierelasjoner, sier sosialantropolog Anniken Sand.

Hun har skrevet en hovedfagsoppgave om dopmisbruk blant ressurssterk ungdom i Oslo.

Landsforbundet Mot Stoffmisbruk har laget en hjemmeside for bekymrede foreldre. Der finner du blant annet ut hvordan du kan avsløre om barnet ditt bruker stoff, henvisning til nærmeste foreldreforening samt informasjon om forskjellige narkotiske stoffer.

- Foreldre er for naive. Ungdom bruker ikke lenger ecstasy kun på houseparties, men overalt hvor mange ungdom treffes, sier generalsekretær Jan Erik Thoresen i Landsforeningen Mot Stoffmisbruk til Dagbladet.no.

Han ber foreldre holde øynene oppe for tegn på stoffmisbruk. Dersom de forandrer personlighet eller sover mer enn vanlig, kan det være indikasjoner på misbruk.

- Vanligvis er det ungdom fra 16 år og oppover som bruker ecstasy, men tendensen er at de blir stadig yngre. Foreldre med barn helt nede i 10-årsalderen bør begynne å følge med, sier Thoresen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media