ETTERFORSKNINGSLEDER: Kåre Svang er Kripos' ekspert på etterforskning av grov vold mot barn. Han sier det er enkelte skader små barn ikke kan påføre seg selv, som blåmerker på undersiden av overarmene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERFORSKNINGSLEDER: Kåre Svang er Kripos' ekspert på etterforskning av grov vold mot barn. Han sier det er enkelte skader små barn ikke kan påføre seg selv, som blåmerker på undersiden av overarmene. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Slik avslører politiet om barn er blitt utsatt for grov vold

- Må gjøre noe med naiviteten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Vi må oppklare saken og dømme voldsutøveren. Og vi må hindre at barn på nytt blir utsatt for vold og andre overgrep av den samme voldsutøveren. Derfor må vi til bunns i alle disse sakene, sier Kåre Svang, etterforskningsleder i Kripos, og en av landets fremste eksperter på etterforskning av vold og drap på barn.

Kripos-etterforsker Svang, som tidligere i år fikk Stine Sofies-stiftelsens barnerettspris for sitt arbeid med å etterforske drap og vold mot barn de siste 15 årene, sier det er fellesnevner som går igjen i mange av sakene hvor barn er utsatt for grov vold:

- Det er ofte foreldre med lite sosialt nettverk, hvor det gjerne ikke er andre enn foreldrene som ser noe til barnet før det er et år gammelt. Da er helsestasjonene de eneste tredjepersonene som ser barnet. Hvis de ikke følger med og noterer om barn har blåmerker eller åpner for at det kan ha blitt utsatt for noe, gjør de ikke jobben sin. De fleste kuler og blåmerker har en naturlig forklaring. Men de må spørre om det. Og notere det, sier Svang.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn