Slik avslører trafikkpolitiet deg

Er du litt for hard på gassen, eller sniker deg ut i kollektivfelteti rushtrafikken, kan du bli tatt selv om du ikke har sett snurten av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er sure penger, men det er dessverre helt fortjent.

Drøbakskaren i 40-åra har akkurat fått en bot på 3800 kroner og to prikker på førerkortet, etter å ha blitt tatt i 102 km/t i 80-sona ved Mastemyr utenfor Oslo.

Skjult overvåking

Han ble tatt av en motorsyklist fra trafikkorpset i Oslo, som på forhånd overvåket veien fra en påkjøring til motorveien.

-  Vi forsøker å gjøre en del skjult overvåking, sier Tor Linnerud, politiførstebetjent i trafikkorpset i Oslo-politiet.

-  Det er viktig med synlig politi i trafikken, men samtidig er det viktig at bilistene ikke skal kunne spekulere i at de oppdager kontrollene så tidlig at de kan bremse ned på forhånd, sier han.

Politiet driver derfor systematisk overvåking av trafikkbildet. Fra veiskuldrer og av- og påkjøringer har politiet full oversikt over trafikken, uten at det er mulig å se dem. Ser de noen som synlig bryter fartsgrensa, starter de måling og følger etter.

Gjemmer seg i trafikken

Men det er ikke det eneste knepet politiet bruker for å ta fartsglade nordmenn.

-  På firefeltsveier ligger vi ofte i trafikken i sivile biler eller motorsykler. Og blir vi forbikjørt av noen i høy fart starter vi måling med en gang, sier Linnerud.

Du skal heller ikke føle deg trygg hvis du benytter kollektivfeltet i rushtrafikken.

-  I rushtrafikken legger vi oss ofte rett foran store lastebiler med motorsykkel. Og så fort vi ser noen som kjører forbi i kollektivfeltet, tar vi dem. Legger vi oss langt nok til venstre, er det i praksis umulig å se sykkelen før en er forbi, sier Linnerud.

Politiet overvåker også av- og påkjøringsfeltene til motorveier, fordi disse ofte benyttes til ulovlige forbikjøringer i rushtrafikken.

-  Fortjente bota

Mannen fra Drøbak som ble stoppet mens Dagbladet var ute med trafikkpolitiet i går har ingen problemer med den skjulte trafikkontrollen.

-  Det svir litt med en så stor bot. Nå er det jo ferietid og greier. Men det er helt fortjent. Det er bra politiet er på veien. Egentlig skulle det vært flere av dem, sier han.

OVERVÅKER: Politiet ser deg om du kjører for fort, selv om du ikke ser politiet.
TATT: Denne bilen fra Posten ble stoppet i 82 km/t i en 70-sone i Oslo-sentrum i går formiddag.