Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
SMUGLERJAKT: I Kristiansand kommer det både dansker og tyskere med ferja hver dag. Tollerne er mest opptatt av å ta narkotikasmuglere, men ser også etter tobakk, alkohol og ulovlig valuta. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars E. Bones. Vis mer

Sørlandets «Svinesund»:

Slik avsløres du i tollen

På ferjeleiet i Kristiansand øker stadig trafikken. Spesielt dansker valfarter nå til Norge.

KRISTIANSAND (Dagbladet): Coronautbruddet har ført til omfattende nedstengning i store deler av verden, men det setter ikke en stopper for alle.

På ferjeleiet i Kristiansand er det fortsatt mye trafikk.

- Nå er det mye dansker som kommer. Det er de som har lov per dags dato, men det er også andre folk som av arbeidsgrunner har lov til å komme til Norge, forteller Atle Tveit til Dagbladet.

PASSASJERER: Stadig flere turister ankommer ferjeleiet i Kristiansand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
PASSASJERER: Stadig flere turister ankommer ferjeleiet i Kristiansand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Økende trafikk

Han er førstetollinspektør på Kristiansand tollsted, som døgnet rundt tar imot og kontrollerer en rekke ferjepassasjerer.

- De siste månedene har trafikken tatt seg opp, sier Tveit, og påpeker at trafikken stupte i mars- og april-måned som følge av pandemien.

Det har det nå blitt en endring på, og seinest fredag åpnet regjeringen opp for at enda flere får lov til å feriere i Norge.

- Kommer det mange tyskere og svensker i disse dager?

- Vi ser ikke så mye av dem. Litt tyskere ser vi som har lov til å komme inn av bolig- og familiære årsaker. Ellers er det lite fra Tyskland og Sverige, forteller førstetollinspektøren.

Han påpeker at det er politiet som har ansvaret for persontrafikken. Tveit og kollegene har som oppgave å kontrollere at de reisende bare medbringer lovlige varer til Norge.

TOLLINSPEKTØR: Atle Tveit er førstetollinspektør på Kristiansand tollsted. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TOLLINSPEKTØR: Atle Tveit er førstetollinspektør på Kristiansand tollsted. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- 30 liter vin for mye

Som følge av økningen i trafikken, gjøres det en rekke beslag om dagen, forteller førstetollinspektøren.

På ferjeleiet i Kristiansand beslaglegger de alt fra narkotika, til valuta og våpen. I søken etter narkotika blir en av Tollvesenets tre hunder tatt i bruk.

- Vi kjemper for å gjøre narkotikabeslag hver dag. Ellers går det i valuta, og mindre våpenbeslag. Også det vi kaller for høyt beskattede varer som tobakk og alkohol som har høy avgift i Norge, sier Tveit, og legger til at han har tatt turister med både 20- og 30 liter vin for mye.

- Det skyldes nok at tobakk og alkohol er langt dyrere her hjemme, fortsetter han.

NARKOHUND: Narkotikahunden Max lukter på alle som kommer i land fra Danmark. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
NARKOHUND: Narkotikahunden Max lukter på alle som kommer i land fra Danmark. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Leser kroppsspråk

Av våpenbeslagene som blir gjort er det funnet både kniver, pistoler og pepperspray.

- Hva gjør at dere klarer å gjøre slike beslag?

- Vi prøver å lese personer. Lese kroppsspråk, blikk og nervøse takter, forteller førstetollinspektør Tveit.

Folks kroppsspråk, samt spørsmålene tollinspektørene stiller, danner grunnlaget for om de vil ta en nøyere titt på noens last.

Narkotikaovertredelser

Under en av kontrollene på ferjeleiet lørdag ble to biler undersøkt nærmere, og i et av tilfellene ble det tatt et beslag.

BESLAG: Her undersøker Tveit en bil fra Danmark, og tar et mindre tobakkbeslag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
BESLAG: Her undersøker Tveit en bil fra Danmark, og tar et mindre tobakkbeslag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Det var et mindre tobakksbeslag. De reisende kom fra Danmark, og hadde handlet med seg litt for mye, som resulterte i at de fikk et forenklet forelegg, forklarer Tveit.

- Med tanke på at det har vært mindre persontrafikk den siste tiden, har det likevel vært beslag på en del mindre narkotikaovertredelser samt valutabeslag på ferjetrafikken, utdyper Erik Haugland, fungerende avdelingsleder for Grensekontrollavdelingen Sør-Norge, til Dagbladet.

TOBAKK: Denne gangen var det et mindre tobakkbeslag som ble gjort. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TOBAKK: Denne gangen var det et mindre tobakkbeslag som ble gjort. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

1 million munnbind

Av de større beslagene stoppet tolletaten i Kristiansand i april 60 000 munnbind og masker som ikke var godkjent til medisinsk bruk.

Samme måned ble det også forhindret at 1 million munnbind og masker ble sendt til Norge fra Kina.

- På bakgrunn av mottatt dokumentasjon ble det forhindret at 1 million munnbind og masker ble sendt til Norge fra Kina. Legemiddelverket bidro i vurderingen av denne saken, forteller Haugland.

- Normal situasjon

Han sier at de i tillegg til de store beslagene av smittevernutstyr har gjort mindre beslag av smitteverndrakter, masker og munnbind.

Regjeringen har åpnet opp for at nordmenn fra 15. juli kan reise fritt til en rekke europeiske land, og om det nå også valfarter turister til Norge, er tollvesenet rustet for det.

- Det har vært uendret bemanning gjennom coronasituasjonen. Nå er vi i en tilnærmet normal situasjon med tanke på trafikkbildet med unntak av utenlandsk flytrafikk, avslutter den fungerende avdelingslederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!