FIKK IKKE BILLETTER: En dømt bedrager har tilstått at han står bak et bedrageri som strekker seg til ofre over hele landet. Det hele startet med en Otta-familie som ikke fikk billetter til konsert med Justin Bieber. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FIKK IKKE BILLETTER: En dømt bedrager har tilstått at han står bak et bedrageri som strekker seg til ofre over hele landet. Det hele startet med en Otta-familie som ikke fikk billetter til konsert med Justin Bieber. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Slik avslørte de BIEBER-BEDRAGEREN

En bedrageridømt 29-åring har tilstått at han står bak nye bedragerier med ofre over hele landet. Det hele startet med en Otta-familie som ikke fikk Justin Bieber-billettene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien gikk til politianmeldelse etter at de hadde betalt 1250 kroner som forskudd på tre billetter til Justin Bieber-konserten i fjor sommer. For ifølge GD fikk ikke familien noen billetter.

Nå er en 29-åring bosatt i Oslo siktet for grovt bedrageri, får Dagbladet bekreftet. Dagbladet får bekreftet at den siktede opprinnelig er fra Sunnmøre, og dømt for en rekke lignende forhold.

Sporet IP-adresser - Han har lagt ut attraktive ting for salg - det er billetter til Justin Bieber-konserten, som var utsolgt, det er nyeste utgave av Iphone til en veldig lav pris og det er sydenleiligheter til leie i Spania, sier lensmann i Sel, Ragnar Andreassen, til Dagbladet.

Politiet sporet IP-adressene mannen brukte. De avslørte at 29-åringen brukte et titalls falske profiler på Facebook, der han ga seg ut for å være både politistudent og advokat. Han har framstått som troverdig, sier lensmann Andreassen til Dagbladet.

- Folk har sendt ham forskudd på alt fra 500 til 8000 kroner. Det er snakk om godt over 100 000 kroner totalt, sier lensmann Ragnar Andreassen.

- Han har tilstått omkring 50 forhold. Dette kan gjøre at han får strafferabatt, sier lensmann Andreassen.

Over hele landet Den bedragerisiktede 29-åringen har i flere år hatt tilhold på Romerike. Og det var på Lørenskog han ble pågrepet i forrige uke.
 
- Det siste bostedet vi kjenner, er en adresse i Oslo sentrum. Men det var her vi pågrep han, og avhørene var en oversiktlig jobb selv om sakene stammer fra både Salten, Sunnmøre, Gudbrandsdal og Romerike politidistrikter, sier politiførstebetjent Stian Horn ved Lørenskog lensmannskontor til Dagbladet.

Horn opplyser at mannen har innrømmet alle bedragerisakene han er anmeldt for, men at han ikke har innrømmet trusler, som han også er anmeldt for.

29-åringen ble sluppet fri etter avhør.

- Burde han vært varetektsfengslet ut fra gjentakelsefare?

- Det må være opp til distriktet der rettssaken skal føres.

Det er ikke avgjort. De første sakene hører hjemme i Salten, de fleste i Gudbrandsdal.

Skiftet navn 29-åringen er bedrageridømt for en rekke saker i Nedre Romerike tingrett: I 2007 ble han dømt til betinget fengsel i 36 dager.

SIKTET: En 29-åring bosatt i Oslo er siktet for grovt bedrageri, etter en omfattende politietterforskning i Gudbrandsdal politidistrikt. Også Salten, Sunnmøre og Romerike politidistrikter er involvert. Foto: Privat.
SIKTET: En 29-åring bosatt i Oslo er siktet for grovt bedrageri, etter en omfattende politietterforskning i Gudbrandsdal politidistrikt. Også Salten, Sunnmøre og Romerike politidistrikter er involvert. Foto: Privat. Vis mer

I 2010 ble han dømt til fengsel i sju måneder, hvorav nitti dager var betinget - en fellesstraff med den betingede dommen fra 2007. Mannen ble også dømt til å betale de totalt 33 fornærmede i saken over 330 000,- i erstatning. I 2006 ble han dømt til 50 timers samfunnsstraff, også det for lignende forhold.

Et av 29-åringens siste stunt var å registrere et firma innen helse- og miljøvern på en adresse i Lørenskog. Huseieren gikk til politiet da det plutselig begynte å dukke opp henvendelser. Lenger borte i samme vei har 29-åringen registrert et annet «forbrukerfirma». Telefonene til begge firmaene var frakoplet tirsdag.

Lot seg intervjue 29-åringen endret navnet sitt både i 2010 og 2011, og han har vært folkeregistrert med et tosifret antall adresser, flere steder i landet. I en Facebook-melding til Dagbladet skriver han følgende om den nye siktelsen - basert på hans egne tilståelser:

- Så lenge saken ikke er avklart på noen måte så vil det være meget useriøst av Dagbladet å lage en sak av dette.

Han ville ikke kommentere siktelsen videre. Men i 2009 lot mannen seg intervjue av Dagbladet. Da fortalte han villig vekk om hvordan han og «en annen person» bedro nordmenn på nett.

- Vi legger ut bilannonser og tar betalt på forskudd av hele kjøpsprisen eller for å holde av, men så leverer vi ikke bilene. (...) Vi bor på adresser som er vanskelige å finne. Jeg kan ikke bosette meg under mitt eget navn på Aker Brygge, for å si det sånn, sa mannen.