FØR PÅGRIPELSEN: Mohammed Ali Malek (til venstre) lot som om han var en av flyktningene, men ble raskt identifisert som båtens kaptein. Foto: AFP / ALBERTO PIZZOLI / NTB scanpix
FØR PÅGRIPELSEN: Mohammed Ali Malek (til venstre) lot som om han var en av flyktningene, men ble raskt identifisert som båtens kaptein. Foto: AFP / ALBERTO PIZZOLI / NTB scanpixVis mer

Slik avslørte de katastrofe- kapteinen: - Han sa hva han het. Så glemte han det

- Skjønte det med en gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kapteinen Mohammed Ali Malek (27) og hans medsammensvorne Mahmud Bikhit (26) er arrestert etter båtkatastrofen i Middelhavet, hvor minst 800 flyktninger døde søndag.

Malek kan bli siktet for massedrap, og han beskyldes for å ha feilmanøvrert den overfylte fiskebåten, slik at den kolliderte med et portugisisk lasteskip, som var kommet til for å hjelpe.

Lot som de var flyktninger Bare 28 personer overlevde. Malek og Bikhit var blant dem. De forsøkte å framstå som flyktninger, men ble raskt avslørt. Giuseppe Pomilla i organisasjonen Order of Malta var blant de første ved åstedet, og han sier til Mailonline at kapteinen var lett å identifisere.

- Vi spurte hva han het, men det var åpenbart at han løy. Da han ble spurt om det igjen like etterpå, kunne han ikke huske navnet, sier Pomilla til den britiske avisa.

Pomilla har lang erfaring med oppdrag som dette.

- Det er som regel lett å se hvem som er menneskesmugleren. De er alltid i bedre form enn de andre.

Ifølge nyhetsbyrået AP har italienske myndigheter arrestert over 1000 personer mistenkt for menneskesmugling de siste årene, men dette skal utelukkende være snakk om mannskap på flyktningenebåtene, ingen bakmenn. De ber om hjelp fra europeiske myndigheter til å etterforske nettverkene.

Ifølge italienske myndigheter var det flyktninger fra Algerie, Egypt, Somalia, Niger, Senegal, Mali, Zambia, Bangladesh og Ghana om bord i båten.

Håpløst overfylt Sykepleieren Enrico Vitiello, også han fra Order of Malta, sier til Mailonline at de to antatte menneskesmuglerne holdt seg for seg selv.

- De ville ikke være med de andre.

FOR SEG SELV: Tuniseren Mohammed Ali Malek holdt seg for seg selv etter forliset, ifølge en av redningsarbeiderne. Det var flyktninger fra Algerie, Egypt, Somalia, Niger, Senegal, Mali, Zambia, Bangladesh og Ghana om bord i båten. Foto: REUTERS / Darrin Zammit / NTB scanpix
FOR SEG SELV: Tuniseren Mohammed Ali Malek holdt seg for seg selv etter forliset, ifølge en av redningsarbeiderne. Det var flyktninger fra Algerie, Egypt, Somalia, Niger, Senegal, Mali, Zambia, Bangladesh og Ghana om bord i båten. Foto: REUTERS / Darrin Zammit / NTB scanpix Vis mer

Italienske påtalemyndigheter mener Malek kan holdes ansvarlig både for skjødesløs manøvrering av den 20 meter lange tidligere fiskebåten og for å ha tillatt altfor mange mennesker om bord. Han kan også regne med å bli siktet for å bidra til ulovlig innvandring.

Det var flere barn om bord i den håpløst overfylte båten, og at flere av de omkomne var innelåst under dekk.

- Smuglerne låste dørene og blokkerte veien for dem når de prøvde å komme ut, har et overlevende vitne fortalte italienske myndigheter.

SIKTET: Mohammed Ali Malek og Mahmud Bikhit er siktet etter katastrofen. Foto: AP / Alessandra Tarantino / NTB scanpix
SIKTET: Mohammed Ali Malek og Mahmud Bikhit er siktet etter katastrofen. Foto: AP / Alessandra Tarantino / NTB scanpix Vis mer