SMUGLINGSFORSØK: Myndighetene i Storbritannia gjorde et enormt funn for et års tid siden. Nå er de to som prøvde å innføre kokainen i landet dømt. Video: National Crime Agency Vis mer

Slik avslørte og beslagla politiet 3,2 tonn kokain

Nå er de to tyrkiske kapteinene dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 24. april 2015, stopper politiet fartøyet «de Hamal» i Nordsjøen. Ombord er to tyrkiske kapteiner sammen med et mannskap på ni. Etter å ha borret et lite hull i skroget på båten, finner politiet små mengder kokain på tuppen av drillen. Det er starten på det som skal vise seg å være det største beslaget av kokain i Storbritannias historie.

I ballasttanken ligger det 3,2 tonn kokain med høy renhet.

De to mennene som er ansvarlig for båten, og kokainet til en verdi av 512 millioner pund, blir arrestert 160 kilometer øst for Aberdeenshire, Skottland.

Det tok grensepolitiet totalt tre dager å fjerne all narkotikaen fra båten.

Jakta

Det var det franske politiet som tipset de britiske grensevaktene om den tanzanianske-registrerte båten «de Hamal». Ifølge tipset skulle båten trolig frakte narkotika og være på vei rundt kysten av Storbritannia. Tollvesenet hektet seg på operasjonen, og tre dager senere var båten lokalisert.

"DE HAMAL": Skipet skal ha reist fra Istanbul, men var registrert i Tanzania. Her går politiet, tollerne og marinen ombord i skipet. Foto: NCA 
"DE HAMAL": Skipet skal ha reist fra Istanbul, men var registrert i Tanzania. Her går politiet, tollerne og marinen ombord i skipet. Foto: NCA  Vis mer

Fordi smuglerbåten var registrert i Tanzania, ble tanzanianske myndigheter bedt om tillatelse før ombordstigning. Da tillatelse ble gitt, og grensevaktene gikk til verks.

- Vi gikk ombord «de Hamal» 160 kilometer utenfor Skottland og anholdt skipet og dets mannskap, forteller National Crime Agency (NCA) etterforsker John McGowan i politiet til BBC.

Verdt flere millioner pund

Skipet ble videre eskortert til havnen i Aberdeen, og det var først der politiet fant ut at en av balast-tankene nylig var blitt sveiset sammen.

- Vi boret igjennom metallplaten og fant spor av kokain på enden av boret. Først da var vi helt sikker på at det var snakk om et smuglerskip, forteller McGowan.

Tre dager senere var 3,2 tonn kokain beslaglagt til en verdi av over en 500 millioner pund.

Dømt for grov narkotikasmugling

DØMT: Mumin Sahin (47) og Emin Ozmen (50) dømmes for å ha smuglet kokain til en verdi av 512 millioner pund Foto: NCA
DØMT: Mumin Sahin (47) og Emin Ozmen (50) dømmes for å ha smuglet kokain til en verdi av 512 millioner pund Foto: NCA Vis mer

De to tyrkiske mennene, Mumin Sahin (47) og Emin Ozmen (50), er nå dømt for grov internasjonal narkotikasmugling i lagmannsretten i Glasgow. De blir nå holdt varetektsfengslet før straffeutmålingen neste måned.

Ifølge BBC, skal resten av mannskapet blitt erklært uskyldige.

Påtalemyndighetene mente smuglingen skal ha skjedd mellom februar og april i fjor, og at båten skal ha reist fra Istanbul via Tenerife til Sør-Amerika, før den fortsatte ut på Nordsjøen. Renheten av kokainet varierte fra mellom 58 til 74 prosent.

Ble ansatt uten erfaring

En av de frigitte mannskapet vitnet i retten og fortalte hvordan han havnet på «de Hamal» via en stillingsannonse i Tyrkia. At han ikke hadde noen tidligere erfaring på båt, var "ikke så viktig" ble han fortalt under jobbintervjuet.

- Avtalen var at vi skulle reise et halvt år. Jeg trodde det kom til å bli fantastisk å arbeide til sjøs, men visste aldri hvor skipet skulle, forklarte han til juryen.

- Kanskje det største beslaget i Europa

Etter rettssaken fortalte etterforsker McGowan til avisen Deeside Piper at han tror dette er det største maritime beslaget av kokain i hele Europa.

- For å sette det i perspektiv, dette er fem ganger større enn noe annet beslag i Skottland. I tillegg er det like stort som det totale kokainbeslaget i hele Storbritannia i året 2014/2015.

Detaljer om hvem andre som kan står bak den enorme importen er ikke kjent.

- Vi har sterke mistanker om at kokainet skulle til fastlands-Europa. Men gitt størrelsen på beslaget, er det en god sjanse for at noe av det hadde endt opp i Storbritannia, sier McGowan.