Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik begraver tre menn sannheten om korrupsjon i FIFA

BBC avslører hvordan Sepp Blatter, João Havelange og Nicolas Teixeira vet og har erkjent at FIFA er korrupt - og hvordan de legger lokk på sannheten.

RØSKER FIFA OPP MED RØTTENE: Andrew Jennings er FIFAs nemesis. Den britiske journalisten, her i samtale med Dagbladets Espen Sandli og Torgeir P. Krokfjord, er uønsket i FIFA-hovedkvarteret. Foto: BBC
RØSKER FIFA OPP MED RØTTENE: Andrew Jennings er FIFAs nemesis. Den britiske journalisten, her i samtale med Dagbladets Espen Sandli og Torgeir P. Krokfjord, er uønsket i FIFA-hovedkvarteret. Foto: BBC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opplysningene kommer fram i neste utgave av BBCs berømte graveprogram Panorama, som går på lufta i morgen.

Dagbladet kan i dag eksklusivt bringe innholdet i dokumentaren.  

Tidligere FIFA-president Joao Havelange, og sjef for fotball-VM i Brasil 2014 og styremedlem i FIFA, Ricardo Teixeira, har begge innrømmet at FIFA er korrupt.

Innrømmelsene har kommet i topphemmelige, rettslige høringer. Den nå nedlagte markedsføringsgiganten ISL har betalt idrettstopper omkring 100 millioner dollar i bestikkelser.  

TOK GREP: FIFA-president Sepp Blatter forsøker desperat å hindre at sannheten om korrupsjon i kjernen av FIFA kommer ut. Foto: AFP/Fabrice Coffrini/Scanpix
TOK GREP: FIFA-president Sepp Blatter forsøker desperat å hindre at sannheten om korrupsjon i kjernen av FIFA kommer ut. Foto: AFP/Fabrice Coffrini/Scanpix Vis mer

Selskapet var av FIFA tildelt eksklusive markedsføringsrettigheter i perioden da bestikkelsene ble gitt - mellom 1989 og 1999.

Og nåværende president i fotballens mektigste organisasjon, Sepp Blatter, har brukt enorme summer av FIFAs egne penger på å finansiere advokater som skulle begrave sannheten.  

Stengt ute Den britiske journalisten Andrew Jennings viser i programmet hvordan all informasjonen som kunne blitt nådestøtet for en organisasjon som vasser i skandaler er samlet i ett enkelt dokument.  

President Blatter — desperat etter å bli gjenvalgt en siste gang — kjemper en innbitt kamp for å hindre dokumentet i å bli kjent.

Jennings er FIFAs nemesis, og til dags dato den eneste journalisten som er nektet adgang til FIFAs gigantiske, delvis underjordiske hovedkvarter i dollaråsen over Zürich.  

HAR INNRØMMET: Tidligere FIFA-president João Havelange har i et hemmelig rettsmøte innrømmet at FIFA er korrupt. Selskapet ISL betalte omkring 100 millioner dollar under bordet for eksklusive markedsføringsrettigheter til fotball-VM. Foot: AFP/Antonio Scorza/Scanpix
HAR INNRØMMET: Tidligere FIFA-president João Havelange har i et hemmelig rettsmøte innrømmet at FIFA er korrupt. Selskapet ISL betalte omkring 100 millioner dollar under bordet for eksklusive markedsføringsrettigheter til fotball-VM. Foot: AFP/Antonio Scorza/Scanpix Vis mer

I fjor avslørte Jennings at styremedlemmene Nicolas Leoz, Issa Hayatou og nevnte Teixeira alle gjorde seg korrupte i fotballens navn.

Hemmelig avtale Totalt betalte ISL, ifølge dokumentasjon Jennings har fått tilgang til, omkring 100 millioner dollar i bestikkelser.  

Sveitsisk politi har etterforsket korrupsjonsskandalen og FIFAs rolle da penger skiftet hender. Etterforskningen kulminerte i en avtale mellom etterforskerne og FIFA.  

En avtale der Joseph «Sepp» Blatter, João Havelange og Nicolas Teixeira har kunnet begrave sannheten som fotballens korrupte menn, i rettsbygningen i Zug i Sveits.  

Den sveitsiske journalisten Jean Francois Tanda har bedt påtalemyndigheten om innsyn i dokumentet der sannheten kommer fram. Men FIFA og deres advokater har hindret dette i å skje.  

Pludrer om været Havelange og Teixeira har ikke ønsket å kommentere BBC Panoramas opplysninger, mens det er en svært ordknapp Sepp Blatter BBC møter i Paris.  

Blatter har proklamert at han vil ta et endelig oppgjør med korrupsjonen i FIFA, og har i kampen om presidentvervet — mot Qatars Mohamed Bin Hammam — forsøkt å framstille seg som en handlingens mann.   - Jeg kommer ikke til å snakke nå, er alt Blatter vil si om fotball.  

Derimot, vises det på BBC1 i morgen, snakker han gjerne med Jennings om det fine været i Paris.  

Og utfordreren Bin Hammam? Hans kommentar er som følger:  

- Så vidt jeg kan se har alle medlemmene i FIFA-styret gjort en veldig god jobb.

MOTTOK PENGER: Ricardo Teixeira, styremedlem i FIFA, sjef for fotball-VM i Brasil i 2014 og president i det brasilianske fotballforbundet, har kommet med pikante innrømmelser i sveitisk rett. Foto: EPA/Steffen Schmidt/Scanpix
MOTTOK PENGER: Ricardo Teixeira, styremedlem i FIFA, sjef for fotball-VM i Brasil i 2014 og president i det brasilianske fotballforbundet, har kommet med pikante innrømmelser i sveitisk rett. Foto: EPA/Steffen Schmidt/Scanpix Vis mer
KOS: Presidentutfordrer Mohamed Bin Hammam sier til BBC at han synes alle i FIFA-styret gjør en god jobb. Her gir han korrupsjonsmistenkte Ricardo Teixeira en klem. Foto: Reuters/Jorge Adorno/Scanpix
KOS: Presidentutfordrer Mohamed Bin Hammam sier til BBC at han synes alle i FIFA-styret gjør en god jobb. Her gir han korrupsjonsmistenkte Ricardo Teixeira en klem. Foto: Reuters/Jorge Adorno/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media