Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slik begynte jeg å tagge

En 18-åring som er tiltalt for 130 tilfeller av tagging, fortalte i Oslo byrett i dag om sin tagge-karriere og hvordan grafittimiljøet fungerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble med ut på tur, aldri sur og tagga litt her og der, sa 18-åringen til en lydhør forsamling i byretten.

- Det hadde begynt å klø litt i henda.

Han var 15 og hadde kun noen småskriblerier på samvittigheten, da han ble kjent med gutta fra hovedstadens harde taggerkjerne. En i gjengen lot ham ta over taggen «Yeva», og dermed hadde Grorud-gutten fått seg en hobby.

Klokka 09.30 kobla politiet opp projektøren og begynte framvisninga av 265 bilder av Yeva-signaturen. Ifølge politiet er det kun 18-åringen som bruker denne bokstavkombinasjonen, og derfor vil de dømme ham for samtlige 130 tagge-forhold - selv om han kun er tatt på fersken noen få ganger.

Filmet seg selv

Signaturene er sprayet over en murstein-vegg på Trosterud t-banestasjon. På et hvitt felt står det ADe, yeVA, KARS og tOt. Oslo Sporveier har datert bildet 14. oktober 1996. Slik starta skadeverket som ifølge erstatningskravene har kostet rundt 200 000 kroner på fire år.

- Det er fire år siden. Har ikke peiling om jeg har tagga det, sier 18-åringen.

- Jeg har tagga en del gjennom livet mitt - det innrømmer jeg. Men ut fra det bildet der er det godt mulig at jeg ikke har gjort det.

Dermed er aktor like langt. 18-åringen innrømmer kun 34 av de 130 tagge-tilfellene. Ved noen av disse ble han tatt på fersk gjerning. 16 av tilfellene har politiet på film - taggerne filma seg selv mens de sprayet. I tillegg innrømmer Grorud-gutten noen flere uten at politiet har bevis utover fotografier av selve signaturen.

Trappet opp i 9. klasse

- Yeva betyr ikke noe. Det er en signatur som jeg fikk av en fyr da jeg gikk ut 9. klasse. Jeg liker bokstavene og de er lette å lage, forklarer 18-åringen.

Han mener å huske at dette var våren 1997. Dermed nekter han for alle Yeva-skribleriene før den tid. Noen ganger står det Yeva - andre ganger Yewa.

- Er det ikke sånn at du har endret signaturen din for å late som om flere enn du bruker den? Se på meg og svar, bjeffet aktor Ståle Kihle.

Men Kihle fikk ikke innrømmelsen han har jaktet på i to dager.

- Det er min signatur, men det hender at folk drar min signatur når jeg ikke er til stede. Det er sånt man gjør for å vise respekt og være vennlig, forklarte 18-åringen.

I ettermiddag forklarer flere av aktoratets vitner seg om taggermiljøet og 18-åringen. De vil hevde at kun en person står bak Yeva-signaturen, at det er 18-åringen og at ingen driver og kopierer hverandres signaturer.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer fra sal 519 i Oslo byrett.