Slik behandler de kompisene

Se videoen som viser hvorfor MS-13 er USAs mest beryktede gjeng for tida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne uka gikk politiet i USA til aksjon mot over hundre medlemmer av den fryktede banden Mara Salvatrucha.

Pågripelsene var første ledd i kampen mot den kriminelle gjengen som trolig har mellom 8000 og 10 000 medlemmer i USA.

- Vårt mål er enkelt: Operasjon samfunnsskjold skal ta knekken på MS-13-gjengen ved å fjerne medlemmene både fra gata og samfunnet, sa Michael J. Garcia hos den amerikanske immigrasjons- og tollmyndigheten til pressen etter pågripelsene.

Bankes i 13 sekunder

MS-13 er kjent for å være beinharde mot sine fiender. De står bak en rekke drap, og bruker ofte machete-kniver for å lemleste sine ofre.

Men opptakskravene til gjengen er også beinharde. Hvert nye medlem må utstå 13 sekunder med intens juling fra andre i gjengen. I videofilmen som ligger til høyre, kan du se hvordan opptaksritualet foregår.

«Jorge» har tidligere fortalt til Newsweek hvordan han ble medlem av MS-13 i sommerferien 2003. 70 gjengmedlemmer stilte seg rundt ham, før tre av dem gjøv løs på ham med slag og spark.

I 13 lange sekunder ble han mishandlet. Så fikk han beskjed om at «Du er en av oss nå», og fikk utdelt et blått hodetørkle, kallenavn og en framtid som gjengmedlem.

Eventyr og risiko

Jenter får akkurat samme behandling. Jessica kom til USA fra Guatemala da hun var fem år gammel. Som 14-åring fikk hun sine 13 sekunder med juling og ble formelt opptatt som medlem. Nå er hun 26 år, og er beskutt flere ganger enn hun kan huske.

Jessica kan ikke bevege seg mer enn et par kvartaler unna gjengens område uten å være i livsfare.

- Venner av meg er skutt på hvert eneste gatehjørne. Men jeg ville kjedet meg hvis jeg hadde levd et A4-liv. For meg er det gata, eventyret og risikoen som gjelder. Det er ikke alle som får oppleve følelsen av å ha en pistol og vite at de er villige til å bruke den, sier hun til The San Diego Union-Tribune.

Så langt i år skal MS-13 ha stått bak sju av ni gjengrelaterte drap bare i North Carolina. Gjengen har medlemmer i de fleste statene i USA, og skal også ha forgreninger i Canada og en rekke latinamerikanske land.

<B>13 SEKUNDER:</B> Opptakskravet til gjengen er å tåle bank i 13 sekunder.
BERYKTET:</B> Mara Salvatrucha er fryktet bande med beinharde opptakskrav.