Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik beskytter du deg mot børskrakk

Tre eksperter forklarer hvordan man unngår å rammes hardt av et børskrakk. Et råd er å ha is i magen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det er viktig å ha en klar strategi før et børsfall kommer, slik at man kan unngå å ta vurderinger basert på frykt, konstaterer aksjestrategen Paul Harper i DNB Markets overfor Finansavisen.

- En kald, rasjonell logikk, enten det er å være langsiktig og sitte igjennom fallet eller å ha en «stop-loss» på et bestemt nivå, fungerer best over tid.

«Stop-loss» innebærer at man plasserer ordre om automatisk å stenge posisjoner, dersom kursene faller under forhåndsbestemte nivåer.

Harper påpeker at dette er særlig viktig for gearede investorer, som ellers kan risikere å få tvangssolgt verdipapirer i perioder med større fall.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management er enig i at det gjelder å ha «is i magen».

- Historikken forteller oss at hvis markedet faller mye på kort sikt, så skal du sitte på aksjene, sier han til Finansavisen.

Næss viser til det mest kjente børskrakket i nyere historie, «Black Monday» den 19. oktober 1987. Dersom du tilfeldigvis hadde kjøpt den amerikanske S&P 500-indeksen et år før denne datoen og så gitt opp et år senere, hadde du tjent 16 prosent — ettersom børsen steg kraftig både før og etter krakket. Også på Oslo Børs har toårsperioder rundt store fall typisk gitt positiv avkastning, ifølge Næss.

Hold deg til spareavtalen Adm. direktør Bjørn Slåtto i Eika Kapitalforvaltning mener en solid spareavtale, hvor penger automatisk skytes inn i fond hver måned, er den beste beskyttelsen mot børskrakk.

- For mange er det å benyttet seg av spareavtale en utmerket måte å spre timingrisikoen på, ettersom man får kjøpt flere andeler i fondene når markedet korrigerer ned, sier han til Finansavisen.

I likhet med Næss og Harper poengterer Slåtto at nettopp det å tåle svingninger i markedet er en kilde til avkastning på sikt.

- Har du midler tilgjengelig og det passer med dine mål og planer, bør man heller kjøpe mer, enn å selge når markedet korrigerer. Det har historisk vist seg å være en lønnsom strategi.

Flere nyheter Tror på «Big Oil» i 2016
Halvert på børsen i år - 2016-finansiering i boks
Skagen saksøker oljeselskap for 1,5 milliarder

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media