Slik beskyttes konkursrytterne

Norsk lov gjør det vanskelig å finne informasjon om konkursrytterne og deres selskaper. Lederen av Konkursrådet advarer om at skurkene får det lettere framover.

KONKURSRYTTER: Håvard Nyvold (55) har gått konkurs og hatt konkurskarantener i Norge i 25 år. Her feirer han på en ekslusiv restaurant i Bucharest, året etter at hans rumenske hus-bedrift HIQB Premium gikk konkurs. Han er fremdeles aktiv i norsk næringsliv. Foto: Privat
KONKURSRYTTER: Håvard Nyvold (55) har gått konkurs og hatt konkurskarantener i Norge i 25 år. Her feirer han på en ekslusiv restaurant i Bucharest, året etter at hans rumenske hus-bedrift HIQB Premium gikk konkurs. Han er fremdeles aktiv i norsk næringsliv. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes personlig man har gått for langt i loven for å verne konkursryttere, sier leder av Konkursrådet, Knut Ro, til Dagbladet.

Rådet har medlemmer fra politiet, advokatbransjen, skattemyndigheter og domstoler som skal «bidra til en samordnet og målrettet forebygging og bekjempelse av konkurskriminalitet». Ro mener dagens hemmelighold omkring konkurser og konkursryttere er for omfattende.

Med EUs nye personverndirektiv, som innføres i Norge i mai, frykter han at skurkene får enda bedre muligheter til å begå kriminalitet - fordi sporene etter dem slettes raskt og effektivt.

Ro har lest Dagbladet Magasinets artikkel nylig, om hvordan konkursryttere etterlater seg store ubetalte regninger, tapte inntekter for staten og kaos i bedriftene de styrer.

Den erfarne advokaten har sett konkursryttere i flere bransjer gå konkurs igjen og igjen – og så komme tilbake med nye prosjekter, der nye ofre går på limpinnen. Ro mener altså at statens hemmelighold av informasjon om konkurser og økonomisk kriminalitet beskytter konkursrytterne.

Hemmelighold

Brønnøysdundregisterene er arkivet som holder orden på historikken i norsk næringsliv. Dagbladet har kartlagt hvilken informasjon i registeret som hemmeligholdes om konkursryttere og deres forretningsvirksomhet (se faktaboks).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer