Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik betaler du mindre til banken

Hvis du ikke orker bryet med å skifte bank, kan du likevel kutte utgiftene til gebyrer ved å være litt bevisst på hvordan du bruker minibankkortet og giroene dine. Rune Pedersen i Dine Pengers Rådgivningstjeneste gir følgende huskeliste til alle som vil kutte gebyrkostnader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MINIBANK: Bruk din egen bank. Blant annet Fokus og Kreditkassen krever fem kroner i gebyr for uttak av minibank i åpningstida fra kunder som ikke er deres egne. Unngå minibank utenom åpningstida.

BETALINGSTERMINAL: Ta ut kontanter samtidig som du betaler for varer. Du betaler ikke mer for å ta ut kontanter i tillegg.

KORT: Bruk det billigste betalingskortet. Etter hvert som flere typer betalingskort kommer, fra blant annet dagligvarekjedene, vil prisforskjellene på kortbruken bli større.

SJEKK: Minimer sjekkbruken. Har du ennå ikke sluttet med sjekk, skriv i hvert fall færre, men med høyere beløp.

GIRO: Bruk skranken minst mulig til å betale regninger. De fleste kan nå benytte brevgiro, men tilbyr banken telegiro, er dette billigere. Betaling via Internett kommer for fullt, men foreløpig er det bare Landsbanken og Sparebanken Hedmark som tilbyr dette. Pedersen mener frykten for at sikkerheten er for dårlig ved betaling via Internett er betydelig overdrevet.

- Bruk flere banker

- De aller fleste vil tjene på å bruke flere banker; en bank hvor lønnskontoen er, en hvor du har lån og gjerne en tredje hvis du har sparepenger, sier Rune Pedersen i Dine Pengers Rådgivningstjeneste.

Han mener du vil merke det i lommeboka dersom du er mer bevisst på hvordan du bruker bankenes tjenester.

- Bankene er så ivrige etter å låne ut penger i dag, at det ikke er noe kriterie å ha lønnskonto eller sparepenger der hvor du har lån. Ettersom du svært sjelden får det beste tilbudet på betalingsgebyrer og lånerenter i en og samme bank, vil det lønne seg for de fleste å ha flere bankforhold, sier rådgiver Rune Pedersen.

Det er de små lokale sparebankene som er billigst på gebyrer. De store bankene er som regel dyrere. Men de fleste små bankene er uinteressert i å få kunder som bare velger dem på grunn av lave gebyrer. De vil ha totalkunder.

- Derfor kan det være praktisk å velge lønnskonto i den banken med lavest gebyrer på betalingsformidling som er i nærheten av deg. Så plasserer du lån der hvor du får den gunstigste renta. Det kan godt være at du får det beste tilbudet i en av de nye forsikringsbankene, sier Pedersen.