Foto: Scanpix
Foto: ScanpixVis mer

Slik betalte de ferier, pass og London-reiser med penger til antirasistisk arbeid

Toppledelsen og ansatte i SOS Rasisme undertegnet mange bilag som strider mot skatteforskriften, mener revisor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste ti årene har SOS Rasisme mottatt flere titalls millioner kroner i offentlig støtte. Også skoleklasser, fagforeninger og privatpersoner har gitt store beløp til SOS Rasisme.

Dagbladet kan i dag avsløre hvordan ansatte og tillitsvalgte i SOS Rasisme har dekket private utgifter med penger bevilget til antirasistisk arbeid.

Dagbladet har de siste ukene gjennomgått flere hundre bilag i SOS Rasismes regnskap for 2008. Bilagene er fylt ut, signert og levert inn av tillitsvalgte og ansatte i organisasjonen, for å få tilbake utlegg de har hatt til reiser og andre utgifter på vegne av SOS Rasisme.

Mange tillitsvalgte og medlemmer har levert bilag for utgifter som er høyst ordinære. Men ikke alle. I denne artikkelen presenteres noen av funnene, i den første av flere saker.

- Bilagene mangler det meste Dokumentene viser hvordan flere hundre tusen kroner er ført ut av organisasjonen og over til enkeltpersoner i ledelsen i form av refundering av utgifter de skal ha hatt for SOS Rasisme.

TAUS OM LONDON-REISE: Nestleder Kenneth Fuglemsmo ble invitert til London av britiske kommunister. Da han kom hjem fikk SOS Rasisme regninga for London-reisen og diettpenger for flere dagers reise i desember 2008. Fuglemsmo ble opprinnelig invitert av britiske maoister for å holde foredrag om organisasjonsbygging i de norske kommunistpartiet Tjen Folket og Revolusjonær Kommunistisk Ungdom (RKU) (klikk på faksimile i bunnen av saken).  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
TAUS OM LONDON-REISE: Nestleder Kenneth Fuglemsmo ble invitert til London av britiske kommunister. Da han kom hjem fikk SOS Rasisme regninga for London-reisen og diettpenger for flere dagers reise i desember 2008. Fuglemsmo ble opprinnelig invitert av britiske maoister for å holde foredrag om organisasjonsbygging i de norske kommunistpartiet Tjen Folket og Revolusjonær Kommunistisk Ungdom (RKU) (klikk på faksimile i bunnen av saken). Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Men Dagbladet kan avsløre at utbetalingene blant annet dekket skattefrie private ferier til utlandet og reiser på oppdrag for kommunistpartiet Tjen Folket. Ifølge SOS Rasisme selv er ikke godtgjørelsene skattet, noe fagfolk reagerer på.

- Svært mange av bilagene er ført i strid med skattebetalingsforskriften. Det gjør at de ikke skal unntas skatt. Bilagene vi ser her mangler jo det meste, sier statsautorisert revisor Terje Tvedt til Dagbladet, mens han ser gjennom flere av papirene fra regnskapet.

Tvedt er partner i revisjonsselskapet BDO, medlem av Bokføringsstandardstyret og har sammen med skatteekspert Anne Mette Torjussen sett over flere av SOS Rasismes regnskapsbilag fra 2008, på forespørsel fra Dagbladet.

- Det er for eksempel umulig å si hva penger er refundert for her, sier Tvedt mens han leser over et bilag på 2300 kroner merket «diverse».

ANTIRASISTISK ARBEID: Mange lokale aktivister i SOS Rasisme har lagt ned store deler av ungdomstiden sin for å jobbe mot rasisme i Norge. Ledelsen har brukt av pengesekken til andre ting også. Her demonstrerer aktivister foran justisdepartementet mot henleggelsen av Obiora-saken.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
ANTIRASISTISK ARBEID: Mange lokale aktivister i SOS Rasisme har lagt ned store deler av ungdomstiden sin for å jobbe mot rasisme i Norge. Ledelsen har brukt av pengesekken til andre ting også. Her demonstrerer aktivister foran justisdepartementet mot henleggelsen av Obiora-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Dagbladet har en rekke ganger per e-post, telefon og sms forsøkt å få svar fra ledelsen i SOS Rasisme på uklarheter og mangler i regnskapene deres. Spørsmålene ble møtt med taushet eller beskjed om ledelsen ikke hadde tid til å se på saken.

Men i et brev organisasjonen sendte til Barne- og likestillingsdepartementet i 2010 er konklusjonen klar: Alle kjøre- og diettgodtgjørelser i 2008 var trekkfrie, mente organisasjonen selv.

Det understrekes også at diettgodtgjørelser bare har blitt personer uten lønn. Dagbladet har funnet dokumenter som viser det motsatte.

Flere private reiser To bilag viser at en ansatt på SOS Rasismes hovedkontor i Haugesund fikk refundert 11 723 kroner for to reiser til Tyrkia høsten 2008. På det ene bilaget er det opplyst et hotellnavn.

En telefon til Istanbul viste at stedet er godt egnet for et ferieopphold i den vakre byen ved Bosporosstredet.

REISTE PÅ FERIER: Dette er ett av to bilag på totalt 11 723 kroner som dokumenterer de feriereisene en mangeårige ansatte i SOS Rasisme sier at han gjorde på organisasjonens regning. Reisene skal ha blitt betalt tilbake, men har ikke lagt fram dokumentasjon på det. Faksimile: SOS Rasismes regnskap, 2008.
REISTE PÅ FERIER: Dette er ett av to bilag på totalt 11 723 kroner som dokumenterer de feriereisene en mangeårige ansatte i SOS Rasisme sier at han gjorde på organisasjonens regning. Reisene skal ha blitt betalt tilbake, men har ikke lagt fram dokumentasjon på det. Faksimile: SOS Rasismes regnskap, 2008. Vis mer

- Her har vi veldig vakker utsikt over Marmarahavet. Dette er et turisthotell, sier mannen i resepsjonen til Dagbladet.

Den ansatte som fikk pengene for reisen til Istanbul innrømmer at turen ikke hadde noen som helst tilknytning til SOS Rasisme. Pengene på det mangelfulle bilaget ble utbetalt skattefritt.

- Jeg fikk reisen dekket av SOS Rasisme. De visste at det var en ferietur, sier han til Dagbladet.

- Skattet du av pengene?

- MANGLER DET MESTE: Bilagene vi ser her mangler jo det meste, sier statsautorisert revisor Terje Tvedt til Dagbladet, mens han blar gjennom flere av papirene fra regnskapet. FOTO: Eiliv Frich Flydal
- MANGLER DET MESTE: Bilagene vi ser her mangler jo det meste, sier statsautorisert revisor Terje Tvedt til Dagbladet, mens han blar gjennom flere av papirene fra regnskapet. FOTO: Eiliv Frich Flydal Vis mer

- Nei, selvfølgelig ikke, det var jo en reise. Og jeg betalte tilbake pengene senere, husker jeg.

På gjentatte forespørsler legger ikke mannen fram dokumentasjon for at pengene er betalt tilbake.

Ifølge revisor Tvedt og skatteekspert Torjussen er bilagene for reisen de har vurdert ført slik at utbetalingen skal skattes som inntekt.

Signert av Larsen og Larsen Mange av bilagene fra 2008 er signert for utbetaling til hovedkasserer i SOS Rasisme de siste 18 årene, Kjell Gunnar Larsen (55). Blant annet fikk han refundert innkjøp av et nytt pass, briller og legemidler for flere hundre kroner. Han har også ført opp utgifter det ifølge bilaget ikke finnes kvitteringer på.

- Et pass er klart en utgift av privat karakter, selv om det benyttes til en jobbreise eller for å åpne bankkonto for arbeidsgiver. Bare spesielle databriller kan godkjennes av optiker eller øyelege. Smertestillende kan man kjøpe inn til medisinskapet på jobben, men ikke til privat bruk, sier skatteekspert Torjussen til Dagbladet.

BETALTE UT FOR  LONDON-TUR: Daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen. Larsen er også nestleder i komunistgruppa Tjen Folket, som var invitert til London. Her er han i Haugaland tingrett, der SOS Rasisme ble dømt for medlemsjuks. Dommen er nylig anket. Foto: Jacques Hvistendahl
BETALTE UT FOR LONDON-TUR: Daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen. Larsen er også nestleder i komunistgruppa Tjen Folket, som var invitert til London. Her er han i Haugaland tingrett, der SOS Rasisme ble dømt for medlemsjuks. Dommen er nylig anket. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Bilagene viser tilbakebetalinger for 23 pakker paracet og ibux.

Alle pengeutbetalingene til Larsen er også signert av ham selv to ganger. Først i feltet for kravet, deretter som godkjenner av utbetalingen, i kraft av vervet som hovedkasserer i SOS Rasisme.

Larsen har fått kritikk av sin tidligere revisor for denne typen dobbeltrolle. Har ikke besvart Dagbladet spørsmål om saken.

Dro på kommunisttreff En stor overvekt av SOS Rasismes ledelse er medlemmer i kommunistpartiet Tjen Folket (TF) og partiets ungdomsgruppe Revolusjonær kommunistisk ungdom (RKU). Kommunistpartiene har en liten økonomi. På grunn av medlemsjuks har SOS Rasisme til sammenlikning badet i penger mye av det siste tiåret, som en av landets rikeste ungdomsorganisasjoner.

Dagbladet har tidligere dokumentert hvordan TF i e-poster med kodeord og dekknavn planla å la SOS Rasisme plukke opp regningene for TF sine aktiviteter. I tillegg ville man bruke angivelige oppgaver i  SOS Rasisme til å skaffe skoleelever fri fra skolen, på falsk grunnlag.

SPOR 1: Nettsidene til Tjen Folket kan oppklare hvorfor  daværende landsstyremedlem Kenneth Fuglemsmo reiste til London og brukte mange tusen kroner av SOS Rasismes penger hovedkasserer i SOS Rasisme. Med på samme turen var hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. De to vil ikke si om det var flere . Skjermdump: Tjen Folket.no
SPOR 1: Nettsidene til Tjen Folket kan oppklare hvorfor daværende landsstyremedlem Kenneth Fuglemsmo reiste til London og brukte mange tusen kroner av SOS Rasismes penger hovedkasserer i SOS Rasisme. Med på samme turen var hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. De to vil ikke si om det var flere . Skjermdump: Tjen Folket.no Vis mer

Dagbladet sitter på dokumenter som viser hvordan SOS Rasisme-topper brukte tusenvis av kroner på å reise til Storbritannia. Bilagene for reisen er datert samme måneden som de ble invitert for å stifte et nytt britisk kommunistparti. Regningen for turen endte hos SOS Rasisme og ble betalt med penger ment for antirasistisk arbeid.

Invitert Høsten 2008 mottok Tjen Folket og RKU et brev der RKU-leder Kenneth Fuglemsmo ble invitert til å holde et innlegg for britiske kommunister. Målet med møtet var å stifte et nytt maoistparti i Storbritannia. Fuglemsmo var medlem av SOS Rasismes landsstyre i 2008. I dag er han nestleder og en kjent nasjonal figur.

Invitasjonen fra balløya var en anerkjennelse av det norske kommunistpartiet suksess og Tjen Folket har fremdeles brevet liggende på sine hjemmesider. Oppmøtested var London, 17. desember 2008:

«The following comrades will initiate the discussion with a voluntary help from a Norwegian comrade of Serve the People (Tjen Folket, red anm.) and Revolutionary Communist Youth (RKU, red anm.) — Norway. Kenneth Fuglemsmo — Experiences of party building in Norway.»

Regningen I regnskapet fra 2008 finnes to bilag merket «delegasjonstur til London», signert av Fuglemsmo og hovedkasserer Larsen i slutten av desember samme år.

Larsen er også nestleder i kommunistpartiet Tjen Folket og samarbeider også med Fuglemsmo der.

Bilagene er til sammen på 8078 kroner og består nesten utelukkende av diettutgifter. Fuglemsmo og Larsen har fått refundert opptil 970 kroner dagen i diett for innsatsen. På bilagene er flybilletter og hotellopphold ført som 0,- kroner.

Fuglemsmo reiste videre til Belfast etter oppholdet i London.

SPOR 2: Ti dager etter det annonserte maoistmøtet i London signerer Larsen denne reiseregningen på 2586 kroner (eksklusive hotell og flybillett). Utbetalingen gjøres to dager senere, 29. desember 2008.
SPOR 2: Ti dager etter det annonserte maoistmøtet i London signerer Larsen denne reiseregningen på 2586 kroner (eksklusive hotell og flybillett). Utbetalingen gjøres to dager senere, 29. desember 2008. Vis mer

Fuglemsmo bekrefter overfor Dagbladet at han var tilstede i London, men nekter å si noe hvem han møtte under besøket. Larsen har ikke besvart spørmål fra Dagbladet om saken.

Skattepliktig - Det ser ut som SOS Rasisme har betalt en reise gjort på vegne av Tjen Folket. I så fall har SOS Rasisme gitt et bidrag til dem. Uansett må pengene de to mennene mottok for denne reisen ansees som skattepliktige, fordi dokumentasjonen er ufullstendig. De oppgir verken formål eller tidspunktet for reisens start og slutt. I tillegg mangler fødselsnummer på bilaget, som skal det oppgis når man melder krav om diettpenger, sier revisor Terje Tvedt.

Bruk av av diettgodtgjørelse er ikke vanlig i frivillige ungdomsorganisasjoner i Norge. I SOS Rasismes regnskap for 2008 har Dagbladet bare funnet diettpenger til Tjen Folket-aktivister blant medlemmene.

Ingen omtale I 2008 omtaler organisasjonens medlemsblad «Antirasisten» nesten alt som skjer i SOS Rasisme. Londonturen er ikke nevnt med et ord, hverken der eller på nettsidene til SOS Rasisme.

Den eneste omtalen av London og SOS Rasisme-toppene er i brevet om maoistmøtet på Tjen Folkets hjemmesider. Brevet er også omtalt på britiske nettsteder.

Politiet interessert Politiet har ikke sett dokumentene Dagbladet i dag omtaler, men finner opplysningene interessante.

- Dette er klart relevant for politiets etterforskning, sier politioverbetjent ved Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik, til Dagbladet.

SOS Rasisme etterforskes for både bedrageri og falsk forklaring til offentlig myndighet.

Ingen beslag Politiet ønsker ikke å kommentere etterforskningen av SOS Rasisme ytterligere, men Dagbladet får bekreftet fra flere hold at det ikke er tatt beslag i regnskaper fra de siste årene og andre dokumenter fra SOS Rasismes kontorer i Haugesund, der økonomiarbeid er drevet.

Politiet etterforsker SOS Rasisme på bakgrunn av en anmeldelse fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

- Hvorvidt det er aktuelt å utvide anmeldelsen, er det ikke naturlig for departementet å si noe om nå. Departementet avventer politiets konklusjon, sier BLD i en uttalelse til Dagbladet, via seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten, Anne Nordfjord.
6390

VEKKER OPPSIKT: Politioverbetjent ved Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik, leder etterforskning mot SOS Rasisme. Han mener Dagbladets avsløring er interessant for politiet. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
VEKKER OPPSIKT: Politioverbetjent ved Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik, leder etterforskning mot SOS Rasisme. Han mener Dagbladets avsløring er interessant for politiet. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer