Slik ble Alexandria Ocasio-Cortez (29) en av USAs mest berømte politikere

I løpet av ett år er hun gått fra å være en ukjent bartender til å bli en av USAs mest berømte politikere. I dette intervjuet forteller lillebroren Gabriel at han var den første som foreslo søstera som kongressrepresentant.

FAMILIEFERIE: Familien Ocasio-Cortez på tur til Puerto Rico i 1995. Alexandria (t.v.) var seks år gammel, broren Gabriel var tre år. Her sammen med foreldrene Sergio og Blanca Ocasio-Cortez. Foto: Privat
FAMILIEFERIE: Familien Ocasio-Cortez på tur til Puerto Rico i 1995. Alexandria (t.v.) var seks år gammel, broren Gabriel var tre år. Her sammen med foreldrene Sergio og Blanca Ocasio-Cortez. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Venstresidekandidaten Alexandria Ocasio-Cortez (29) fra Bronx i New York har skapt bølger i amerikansk politikk. Nå forteller lillebroren Gabriel Ocasio-Cortez (26) til Dagbladet om oppveksten og hvordan den politiske karrieren startet.

AOC, som hun kalles, er utdannet fra prestisjefylte Boston University, men jobbet som bartender da hun klarte å danke ut en av de mektigste demokratene i Representantenes hus, Joe Crowley, under primærvalget. I november vant hun kretsen som omfatter store deler av Bronx og Queens og ble en del av bølgen av demokrater som vant tilbake flertallet i Representantenes hus.

- Jeg mener dette er en stor seier for arbeiderklassen. Stoltheten jeg uttrykker er ikke bare som en bror, men som en newyorker som slet med høye boutgifter, jobbmuligheter, og med å få råd til helseforsikring, sier broren Gabriel til Dagbladet.

TATT I ED: Alexandria Ocasio-Cortez (i hvitt) tas i ed som kongressrepresentant av speaker Nancy Pelosi (i rosa) i januar. Ocasio-Cortez´ mor Blanca i midten. Broren Gabriel Ocasio-Cortez til høyre. Foto: Doug Mills/The New York Times
TATT I ED: Alexandria Ocasio-Cortez (i hvitt) tas i ed som kongressrepresentant av speaker Nancy Pelosi (i rosa) i januar. Ocasio-Cortez´ mor Blanca i midten. Broren Gabriel Ocasio-Cortez til høyre. Foto: Doug Mills/The New York Times Vis mer

Foreslo søstera

Han sto smilende ved siden av henne da hun ble tatt i ed i januar. Nå har AOC millioner av følgere i sosiale medier. Hun tas imot som en popstjerne når hun deltar på offentlige arrangementer. Hun har også rukket å legge fram en ambisiøs «Green New Deal» og inntatt en sentral rolle i Kongressen.

Selv beskriver AOC seg som en demokratisk sosialist. Hun jobbet for Bernie Sanders i 2016. Imidlertid tok den politiske karrieren for alvor fart etter at Donald Trump ble valgt som president.

- Mange mennesker, som hadde støttet Sanders, var enige om at det politiske systemet er ødelagt, og at vi trenger nye politikere. En politisk aksjonskomité som kalte seg Brand New Congress så etter navn på folk som kunne stille til valg, forklarer Gabriel og fortsetter:

- Så jeg sendte inn navnet til søstera mi. Jeg hadde tenkt at hun kunne bli en flott kongressrepresentant. De tok kontakt, og resten er historie.

Samtidig understreker han at det var støtten fra aktivister i lokalsamfunnet som sørget for at hun klarte å vinne primærvalget.

- Du kan ikke forfalske integritet. Hun prøver ikke å selge noe. Hun sier bare hvem hun er, og hva hun kjemper for.

- En av oss

Valgdistriktet AOC representerer er et av de mest mangfoldige i USA. Den siste fredagen i mars er noen titalls av tilhengerne hennes samlet på restauranten South of France i Bronx for å se MSNBC-programmet som er dedikert til AOC og hennes «Green New Deal».

AOC-FANS: Edith Roman (t.v.) og Nini Medina fra Bronx støtter AOC. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
AOC-FANS: Edith Roman (t.v.) og Nini Medina fra Bronx støtter AOC. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- AOC er fra Bronx, kvinne og puertorikansk. Hun er veldig jordnær og holder seg til poenget. I Bronx ønsker vi å komme til poenget. Også er hun ekte. Hun er en av oss, forklarer Nini Medina til Dagbladet.

Hun bestiller margarita sammen med venninnen Edith Roman.

- Jeg la først merke til henne da hun praktisk talt var hjemløs mens hun stilte til valg. Da tenkte jeg at hun må være sterk, sier Roman.

Christa Marez og Jennifer Martinez banket på dører for AOC under valgkampen.

- Fram til nylig var vi ikke særlig opptatt av politikk. Men så føltes det plutselig veldig viktig. Det virker som AOC har det tøft med den plutselige berømmelsen, men jeg synes hun takler det utrolig godt, sier Marez til Dagbladet.

DREV VALGKAMP: Christa Marez (t.v.) og Jennifer Martinez banket på dører for AOC under valgkampen. Foto: Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
DREV VALGKAMP: Christa Marez (t.v.) og Jennifer Martinez banket på dører for AOC under valgkampen. Foto: Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Jobber ufattelig

AOC tilhører venstrefløyen hos demokratene, og broren hennes synes en del andre politikere opptrer med to ansikter.

- Mange kongressrepresentanter oppfører seg på én måte når de står foran kamera. Men bak lukkete dører sier de: «Jeg vil gjerne støtte dette, men jeg kan ikke støtte en lov fordi en viktig pengegiver vil bli opprørt. Da blir jeg ikke gjenvalgt». Jeg tror valget av Alexandria bidro til å få andre politikere til å se på hvor de får pengestøtten sin fra. Jeg tror det vil føre til endringer på lang sikt. Når det er færre usynlige bindinger, får vi politikere som faktisk representerer folket, sier Gabriel Ocasio-Cortez.

Han mener søstera jobber ufattelig hardt. Den massive oppmerksomheten kan imidlertid være overveldende.

- Jeg tror veldig mange amerikanere identifiserer seg med det hun sier. Men det er viktig at folk vet at hun egentlig ikke ønsker å være på forsiden av hver eneste avis. Det kan til tider føles som paparazzivirksomhet. Alexandria ønsker å skape langsiktig endring for folk.

- Hvordan synes du hun takler all oppmerksomheten så langt?

- Jeg synes hun gjør det strålende. Hun er utrolig sterk og stødig. Hun har også solide folk rundt seg. Gode ledere, bygger gode lag rundt seg, og jeg er sikker på at det også er en stor hjelp for henne.

- Som broren hennes, er du bekymret for all oppmerksomheten?

- Jeg ville lyve hvis jeg sa at jeg ikke var bekymret noen ganger - spesielt når vi har sett en person med automatgevær bli arrestert etter å ha truet henne og Nancy Pelosi og andre navngitte personer. Som en bror er jeg selvfølgelig bekymret av og til, men til sjuende og sist er risikoen verdt gevinsten. Gevinsten er endelig å oppnå rettferdighet. Og å oppnå rettferdighet behøver ikke å bety å få vedtatt en lov, men noen ganger er det så enkelt som at noen sier sannheten høyt offentlig, sier Gabriel Ocasio-Cortez.

Oppdragelsen

En fersk kongressrepresentant har begrenset med makt - særlig i en situasjon hvor partiet verken kontrollerer Senatet eller Det hvite hus. Likevel er broren optimistisk.

- Det krever mye å sørge for at alt får tilstrekkelig oppmerksomhet og blir fulgt opp. Vi ender ofte med politikere, som for eksempel etter en skoleskyting kommer med noen uttalelser uten at noe skjer. Vi kan bryte disse mønstrene og sørge for endring, sier Gabriel Ocasio-Cortez.

Gabriel og Alexandria ble begge født i Bronx og vokste opp med arkitektfaren Sergio og mora Blanca Ocasio-Cortez.

- Måten vi ble oppdratt på, har jeg først begynte å sette pris på de siste åra. Søstera mi og jeg ble alltid oppfordret til å tenke på hva andre opplevde eller tenkte. Vi ble oppdratt til en type omtanke for andre, forklarer Gabriel til Dagbladet.

Han mener dette har betydd mye for hvem AOC er blitt som politiker.

- Det er ikke mange mennesker som henne der ute. Som kongressrepresentant er hun en av dem som faktisk er slik du forventer at hun skal være. Hun er seg selv. Det handler om å ha en selvtillit og vite hvem du er. Hvordan kan du stå opp og kjempe for noe hvis du ikke er solid innvendig? undrer broren.

Han forteller om et hjem fylt av politiske diskusjoner.

- Da vi vokste opp, snakket vi alltid om politikk. Vi hadde alltid åpne samtaler. Jeg er i hovedsak på linje med henne politisk. Men er jeg uenig, har jeg ikke noe problem med å si det offentlig. Jeg vil alltid si det jeg mener er riktig, og hun vil alltid si det hun mener er riktig uavhengig av om vi er enige. Men vi vil aldri miste respekten for hverandre, sier Gabriel.

- Kommuniserer respektfullt

I 2008 døde faren deres av lungekreft. Det sendte familien ut i store økonomiske problemer. Gabriel minnes thanksgiving-feiringene før faren døde.

- Hele storfamilien var samlet. Vi fylte dette lille huset. Og vi kunne ha en bror og en søster, som diskuterte fram og tilbake, og hele familien blandet seg inn. Vi ble oppdratt til å ha samtaler om politikk, og det ble aldri ekstremt. Det handler om å kunne kommunisere respektfullt og tydelig med andre mennesker. Vi er litt unike, men kanskje vi kan bidra til at flere blir sånn, sier Gabriel Ocasio-Cortez.

Han blir ofte spurt om han selv har politiske ambisjoner. Tidligere pleide han bare å flire av tanken.

- Men alt er mulig. Jeg har jobbet i helsevesenet, jeg har jobbet med militærveteraner, og jeg har gjort sånne ting i årevis nå. Det er der hjertet mitt ligger. Tiden vil vise om det fører til politikken, men målet mitt er ikke å etablere et familie-merkenavn, eller at folk skal stemme på meg bare på grunn av etternavnet mitt. Dersom tiden ser ut til å være inne, vil jeg stille til valg, sier Gabriel.

Imponerte eksperter

Også ekspertene er imponerte over 29 år gamle AOC.

- AOC er et ekstraordinært talent og unik for noen som er så tidlig i sin karriere Hun har mestret sosiale medier og å bringe fram budskapet sitt ved sømløst å bruke sin egen personlige historie. Hun driver ikke med selvskryt, og har den autentisiteten alle ønsker fra politikere, sier David Birdsell til Dagbladet.

Han er dekan ved Marxe School of Public and International Affairs ved Baruch College i New York.

Den erfarne meningsmålingseksperten John Zogby mener valgseieren til AOC viser framveksten av millenniumsgenerasjonen i amerikansk politikk. Han tror det vil trekke det demokratiske partiet mot venstre. Han er imponert over hvordan hun har klart å samarbeide med etablissementet i partiet og samtidig sette dagsorden.

- AOC framstår ikke som en rasende aktivist. Hun virker moden og er ikke truende. Hun har en personlighet som kan overbevise når hun argumenterer for radikale ideer, sier Zogby til Dagbladet.

Med all oppmerksomheten er også AOC blitt en av de fremste skyteskivene for høyresida i USA.

- Hun er åpenbart en veldig attraktiv, karismatisk og dyktig politiker, som har klart å få veldig mye mer oppmerksomhet enn en typisk kongressrepresentant. Makta hun har, ligger i om hun klarer å skaffe seg publisitet rundt saker hun vil ha på agendaen, sier professor i statsvitenskap ved Barnard College, Sheri Berman, til Dagbladet.

Tro på framtida

Gabriel Ocasio-Cortez mener sjokkvalget av Trump har ført til en politisk oppvåkning på venstresida. Han har stor tro på søsteras framtid i amerikansk politikk.

- Jeg vil at hun skal være så lykkelig som mulig samtidig som hun skaper så mye positiv endring som hun kan.

- Tror du hun blir president en dag?

- Hun har fortsatt en god stund før hun er gammel nok. Det tidligste valget er 2028. Og vi vet ikke hva framtida bringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer