- Slik ble Anna Lindh drept

Ny animasjonsfilm viser de siste minuttene av hennes liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Sverige har en kunstner og en filmskaper gått sammen om å lage en animert kortfilm av drapet på landets utenriksminister Anna Lindh.

Det har de gjort uten å kontakte Lindhs etterlatte. I slutten av denne måneden har «En dag på varahuset» premiere, skriver den svenske avisa Expressen.se.

- Ser ikke ut som en massakre

Mer enn fire år etter at den populære utenriksministeren ble brutalt stukket ned av Mijailo Mijailovic på kjøpesenteret NK i Stockholm, kommer den første filmen om angrepet som førte til at Anna Lindh døde 11.september 2003 av skadene hun pådro seg.

Filmen som er laget av Lars Arrhenius og Johannes Müntzing utspiller seg på kjøpesenteret og vises gjennom et overvåkningskamera. Alle i filmen, inkludert Anna Lindh og Mijailo Mijailovic, er framstilt som skjelletter, og kortfilmen dramatiserer de siste minuttene av Lindhs liv. Filmen avsluttes med at Lindh blir stukket ned.

Kunstneren Lars Arrhenius forstår at dette kan være kontroversielt å vise.

- Det var det som var det vanskeligste. Vi skildrer selve mordet, men vi gjør det i klipp, så det ikke ser ut som en massakre. Det har vi virkelig tenkt på, også med tanke på Anna Lindhs etterlatte. Dette er ikke noe blodbad, sier Arrhenius til Expressen.se.

Kunstneren sier at han følte filmen handlet så lite om Anna Lindh som person at det ikke var nødvendig å kontakte Lindhs familie.

Foto: Expressen/Filmen «En dag  på varahuset»
Foto: Expressen/Filmen «En dag på varahuset» Vis mer

På spørsmål om hva som er tanken bak filmen, svarer Arrhenius at meningen er å vise hvor Sverige står i dag med to ministermord på kort tid.

Sverige mistet sin statsminister Olof Palme da han ble skutt og drept i 1986.

Nominert til kortfilmkonkurranse

«En dag på varahuset» er nominert i kategorien for kortfilmer under filmfestivalen som går av stabelen i Göteborg denne måneden.

Filmen er finansiert av det svenske filminstituttet og SVT, der den trolig vil bli vist senere i år.

Lindhs enkemann, Bo Holmberg, har ikke ønsket å kommentere saken overfor Expressen. Da Anna Lindh ble drept etterlot hun seg to sønner på 9 og 12, Filip og David.

Den populære utenriksministeren var sentral i svensk politikk i flere tiår og ble regnet som en naturlig etterfølger av Göran Persson.