Slik ble bildene overlevert

Stian Skjold forteller om overlevering av Munch-malerier til ukjente menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Uka før bildene ble flyttet fra Thomas Nataas sin buss fikk Stian Skjold telefon fra en person som ville ha hjelp til å flytte bildene.

- Jeg fikk en telefon fra en person. Han ville ha hjelp til å flytte noe i bussen. Jeg skulle kontakte Thomas Nataas, forklarer Skjold.

Han forteller han møtte personen - en mann - på Tveita etter samtalen.

- Han ba meg ringe til Thomas. Så ringte jeg Thomas og møtte ham på Furuseth. Jeg spurte hva han hadde i bussen, og han fortalte at det var bildene. Da skjønnte jeg hvor alvorlig dette var, og ble stressa, forklarer Skjold.

30-åringen vil ikke fortelle retten hvem som i utgangspunktet kontaktet ham og møtte ham på Tveita. 

- Jeg har ikke lyst å si det fordi dette er en såpass alvorlig sak, sier Skjold.

Stian Skjold, som hele tida har benektet at han har kunnskap om selve ranet, sier at den sannsynlige årsaken til at han ble kontaktet, er fordi han er et kjent ansikt for Thomas Nataas.

Han forteller videre at kontaktpersonen ville ha ham og Skjold til å ordne en bil som de kunne frakte bildene ut fra gården til Nataas, slik at de kunne hente bildene uten selv å møte på gården. Dette kunne ikke Nataas bidra med, forklarer Skjold og sier de derfor måtte vente.

Ukjent mann hentet bildene

Han sier han selv ikke så bildene før kvelden den 24. september, da bildene til slutt ble flyttet.

- Det tok vel en eller to dager, så kontaktet mannen meg igjen, og vi ble enig om å møtes på Esso-stasjonen på Kjeller.

- På den 24. september, når denne overleveringen skulle skje, ringte Thomas Nataas at han skulle pakke bidene, legge dem bakerst i bussen, og sørge for at ingen andre er der oppe, forklarer Skjold.

Nataas ville ikke være til stede på overleveringen.

- Kontaktmannen var ikke den samme som møtte meg ved bussen og tok i mot bildene. Det var en helt annen, forteller Skjold.

Blinket med lysene

- Hvordan visste du hvem du skulle levere bildene til da?, spør aktor Terje Nybøe.

- Vi ble enige om at han skulle blinke med billysene når han kom. Da skjønnte jeg at det var ham, og kjørte foran opp til gården der bussen stod.

Han sier han ikke sa annet enn hei til personen som skulle hente bildene. Han beskriver personen som vanlig høy, opplåst ansikt, medd caps og hettegenser.

Skjold sier han selv hentet ut bildene fra bussen, og la de i bagasjerommet til den ukjente personen. Han brukte ermene på genseren over fingrene for å løfte bildene slik at han ikke skulle avgi fingeravtrykk.

- Jeg har ingen anelse på hvem han var, sier Skjold.

- Snakket du med noen om dette etterpå?, spør aktor Nybøe?

- Jeg snakket med Thomas, og sa at alt er ute av verden, forklarer Skjold.

<B>HELERITILTALT:</B> Heleritiltalte Thomas Nataas fant Munch-bildene i denne bussen. Maleriene skal ha ligget her den første måneden etter Munchranet.