Slik ble billetthaiene skremt vekk fra VM-finalen

Fikk brev i posten fra FIFA-venn: - Jeg må advare dere...

PROVOSERTE: FIFAs offisielle innlosjering- og billetteringsansvarlige Match Event Services er opprørt over Euroteam og selskapet suksess med salg av uautoriserte billetter. Foto: Privat
PROVOSERTE: FIFAs offisielle innlosjering- og billetteringsansvarlige Match Event Services er opprørt over Euroteam og selskapet suksess med salg av uautoriserte billetter. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): FIFA forsøkte i juni å få det norske billettselskapet Euroteam dømt i de spesialopprettede VM-domstolene i Sør-Afrika. Også under VM i 2006 ville FIFA gå rettens vei med de norske billetthaiene. Ingen av forsøkene har lykkes.

Men før rettsapparatet ble involvert hadde det foregått et voldsomt maktspill i kulissene. Et spill som nådde helt opp til høyeste hold.

Advarte Selskapet Match Event Services (MES) hadde det offisielle ansvaret for billettering og innlosjering under VM, et ansvar de fikk uten å måtte delta i noen anbudsrunde.

Det Zürich-baserte, Sepp Blatter-vennlige MES eies av britiske Byrom PLC, som igjen eies av den britiske familien med samme navn - familien Byrom. 15. mai i fjor skrev Jaime Byrom, direktør i nettopp Byrom PLC og styreformann i MES, et brev til Euroteam. Han var ikke nådig med det norske selskapet.

I brevet kommer han med en klar advarsel til Euroteam om at FIFA-selskapet vil gjøre absolutt alt som står i deres makt for å komme de norske billetthaiene til livs.

- Jeg tror dere har undervurdert risikoen dere løper, siden dere går ut ifra at dere vil ha retten på deres side ved et sivilt søksmål i Norge, skriver Byrom, og legger til:

«I must warn you that we do not intend to rely on civil actions alone.»

Utfordet Dagbladet er kjent med at flere sentrale figurer i Euroteam-ledelsen tolket dette som en så alvorlig trussel at de unnlot å reise i egen person til VM i Sør-Afrika.

- Jeg hadde selvsagt lyst til å se finalen, men vurderte det slik at jeg ble hjemme, sier en sentral Euroteam-skikkelse til Dagbladet.

SKREV BREV: Men vi har ikke truet Euroteam, sier Jaime Byrom til Dagbladet. Foto: Getty images/All over press
SKREV BREV: Men vi har ikke truet Euroteam, sier Jaime Byrom til Dagbladet. Foto: Getty images/All over press Vis mer

To Euroteam-ansatte ble arrestert da FIFA og sør-afrikansk politi aksjonerte mot det myndighetene omtalte som «billettsvindel». De to ble aldri dømt, ei heller arbeidsgiveren deres. At ledere lot være å reise til VM-landet, men heller sendte vanlige ansatte, gikk ikke upåaktet hen hos FIFA og Match Event. 30. juni 2010 sender Byrom et nytt brev til Euroteam.

Her ber han Euroteam komme til Sør-Afrika for å gjøre opp, heller enn å sende navngitte, unge representanter til landet for å ta støyten.

I brevs form skisserer også Byrom hvordan «billettsystemet i 2010-VM vil være ulikt alle tidligere FIFA-turneringer».

Trosset (...) Om dere fortsetter å tilby billetter kjøpt gjennom uautoriserte og illegitime kilder (...), vil dere mest sannsynlig ikke være i stand til å levere de fysiske billettene til kundene deres i det hele tatt», skriver Byrom.

Dette ble aldri tilfelle. Omsetningen under Sør-Afrika-VM ble aldri i nærheten av det massive billettsalget under turneringen i Tyskland, året der Euroteam omsatte for over 221 millioner kroner.

Men etter hva Dagbladet får opplyst lykkes Euroteam fortsatt med å selge over 5000 billetter til mesterskapet, til priser opp mot ti ganger originalpris.

Som Dagbladet har dokumentert har også utro FIFA-tjenestemenn solgt VM-billetter - som havnet i Euroteams hender.

- Et råd Dette mens organisasjonen offisielt frådet mot de norske billetthaiene.

Jaime Byrom sier han aldri har ment å true noen i Euroteam, men bekrefter overfor Dagbladet at han ville gjort alt som sto i hans makt for å få billetthaiene arrestert om de ble sett på sør-afrikansk jord.  

HANDLET MED FIENDEN: Selv om FIFA og Match Event Services skyr Euroteam, har det norske selskapet lykkes i å kjøpe billetter direkte fra hovedfienden. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
HANDLET MED FIENDEN: Selv om FIFA og Match Event Services skyr Euroteam, har det norske selskapet lykkes i å kjøpe billetter direkte fra hovedfienden. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

- FIFA og MES har gjort alt vi kan for å bistå lokale myndigheter i alle saker som gjelder uautorisert billettformidling. Hadde vi visst at ledelsen i Euroteam befant seg i Sør-Afrika, ville vi ha informert politiet om det, sier Byrom til Dagbladet.

- Utsagnet du spør om var ikke ment som noen trussel, men snarere som et råd om å stoppe deres uautoriserte salg av VM-billetter.

FRA FIFA: Disse to billettene er bare to av en lang rekke billetter Dagbladet har fått tilgang til, som viser Euroteams handelspartnere. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
FRA FIFA: Disse to billettene er bare to av en lang rekke billetter Dagbladet har fått tilgang til, som viser Euroteams handelspartnere. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer