PÅ VEI INN I RETTEN: Her blir den hovedmistenkte Abdessamad El Joud fraktet inn i rettsbygningen i Salé i Marokko i dag. Han har nektet å ta imot advokatbistand, som er et krav i marokkansk rett. Foto: AFP / Scanpix
PÅ VEI INN I RETTEN: Her blir den hovedmistenkte Abdessamad El Joud fraktet inn i rettsbygningen i Salé i Marokko i dag. Han har nektet å ta imot advokatbistand, som er et krav i marokkansk rett. Foto: AFP / Scanpix Vis mer

Dobbeltdrapene i Marokko

Slik ble «bøddelen» radikalisert

Her kommer den antatte «bøddelen» til rettssalen i forbindelse med dobbeltdrapene i Marokko. Allerede som 15-åring startet radikaliseringen, ifølge ny informasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rundt klokka 13.30 norsk tid kom Abdessamad El Joud og 23 andre tiltalte inn i rettsbygningen i Salé, noen kilometer utenfor Rabat i dag. 25-åringen antas å være hovedmannen og «bøddelen» bak drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i desember i fjor.

- Abdessamad El Joud, har du en advokat? Ble han spurt i retten.

- Nei, svarer han, ifølge marokkanske Medias24.

- Vil du ha en advokat? Spør retten.

- Nei, svarer El Joud.

Kort prosess

Etter marokkansk rettspraksis, skal alle tiltalte ha en advokat, men den hovedtiltalte nekter.

Rettssaken mot El Joud og de 23 andre mennene skulle egentlig ha startet i dag, men ble som forventet utsatt til den 16. mai. Flere av advokatene hadde varslet dette på forhånd:

- Jeg vil be om utsettelse, så den første dagen vil bare vare i fem til ti minutter, sier Saad Sahli, advokat til en av de tiltalte, til Dagbladet.

«Bøddelen»

HOVEDMENN: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.v), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.h) er siktet for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. I tillegg er 19 andre siktet i terrorsaken. Her er de tre avbildet da de ble pågrepet på en buss på vei fra Marrakech. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix
HOVEDMENN: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.v), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.h) er siktet for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. I tillegg er 19 andre siktet i terrorsaken. Her er de tre avbildet da de ble pågrepet på en buss på vei fra Marrakech. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix Vis mer

Marokkaneren Abdessamad El Joud er den som antas å være hovedmannen, eller «bøddelen», som marokkanske Medias24 kaller ham.

Nettstedet har en lengre sak på El Joud, som er basert på rettslige dokumenter som de har fått tak i. Her har påtalemyndighetene gått gjennom hvordan mannen ble radikalisert. Ifølge nettstedet, er det El Joud som er hjernen bak dobbeltdrapene i desember i fjor i fjellbyen Imlil.

UTSETTES Denne torsdagen, 2. mai, starter rettssaken mot 24 menn som er siktet for å ha drept eller vært innblandet i drapene på Maren Ueland (t.v.) og Louisa Vesterager Jespersen i desember i fjor. - Den vil bare vare i fem til ti minutter. Jeg vil be om utsettelse for å gå gjennom materialet, sier advokaten Saad Sahli. Foto: Privat
UTSETTES Denne torsdagen, 2. mai, starter rettssaken mot 24 menn som er siktet for å ha drept eller vært innblandet i drapene på Maren Ueland (t.v.) og Louisa Vesterager Jespersen i desember i fjor. - Den vil bare vare i fem til ti minutter. Jeg vil be om utsettelse for å gå gjennom materialet, sier advokaten Saad Sahli. Foto: Privat Vis mer

El Joud kalte seg «Abou Mossaab». Han er 25 år og er faren til en liten jente. Han risikerer dødsstraff. Det skal være El Joud som prater på drapsvideoen som ble spredd etter drapene. Det er også han som pratet på IS-videoen som de fire hovedtiltalte publiserte etter drapene, i tillegg til at det var hans id-kort som ble funnet bare meter fra drapsåstedet, ifølge Medias24.

Organisert gruppe

Etter at El Joud ble arrestert, klarte marokkansk påtalemakt å få tak i mobiltelefoner, der de fant ut at 24 menn var organisert i en gruppe. Det er disse 24 som nå er tiltalt for å være innblandet i dobbeltdrapene, ifølge Medias24.

El Joud skal ha startet radikaliseringsprosessen så tidlig som for ti år siden, i 2009. Han ble da religiøs, og året etter begynte han å gå i en moské der han har møtte andre menn med radikale meninger. De vurderte å dra til Syria for å være med og ta president Bashar al-Assad og hans «ikke-troende» regime. El Joud og tre andre ville til Syria, men ble stoppet fra å gjøre det i 2014. De ble dømt til tre års fengsel.

Her møtte El Joud andre ekstremister, ifølge Medias24. Siden de ikke klarte å komme seg til Syria, starter de nye planer. Hvorfor ikke slå til i eget land?

MAROKKO: Bak denne døra i utkanten av Marrakech, bodde en av de drapsmistenkte. Dagbladet har møtt faren og broren hans. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

«Det marokkanske regimet er jo også ikke-troende», mente gruppa, og startet å planlegge et attentat i hjemlandet. Målet var en militær kaserne i Marrakech.

I 2015 ble han løslatt fra fengsel og dro hjem til fødebyen, Harbil. El Joud pleier kontakt med ekstremistgruppa, samtidig som El Joud fremdeles har drømmen om å bli en del av terrorgruppa IS. I 2016 møter han sveitser-spanjolen som også er tiltalt i saken i Marrakech.

Planlegger attentat

Fra 2017 starter planleggingen av attentater i Marokko for fullt. De to mennene som var med på dobbeltdrapet, Rachid Afati og Ouziad Younes, er også med. Målet er å ta de «vantro».

SER ALT: På et sentralt punkt i hovedgata i turistlandsbyen Imlil, henger tre overvåkningskameraer og peker i hver sin retning. Disse kameraene får med seg alt av trafikk gjennom byen. Og det var dette punktet de drapsmistenkte ikke kunne omgå. Video: John Terje Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

El Joud forsøker gjentatte ganger å få tak i eksplosiver, men uten resultat. Da kommer ideen om å begå terror i de marokkanske fjellene. I slutten av 2018 begynner de å bli klare. El Joud blir gruppas «emir». Når det nærmer seg desember måned, begynner gruppa å bli klare, og alle enes om å være diskrete.

Bare to uker før dobbeldrapene skal El Joud ha sendt en kryptert melding via meldingstjenesten Telegram til alle i gruppa: «Be for meg, jeg skal gjøre noe i Allahs navn», ifølge dokumentene Medias24 sitter på.

Den 13. desember lager de et svart flagg og stiller opp i en video, der de sverger trosskap til IS. Det er El Joud som leser teksten. Så kvitter de fire seg med skjeggene sine og drar mot Imlil.

Der norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen blir tilfeldige ofre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer