Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ble budskapet om rettigheter for prostituerte mottatt i 8. mars-toget i Oslo

- Det er ekstremt ugreit. Det er et signal om hvor opphetet denne debatten er.

REVET I STYKKER: «Sex workers rights = human rights» sto det på parolen til Prostituertes interesseorganisasjon i Norge (PION). Det var det noen i kveldens 8. mars-tog i Oslo som ikke likte. Resultatet, en ødelagt parole, ser du over. Foto: Martin Olafsen
REVET I STYKKER: «Sex workers rights = human rights» sto det på parolen til Prostituertes interesseorganisasjon i Norge (PION). Det var det noen i kveldens 8. mars-tog i Oslo som ikke likte. Resultatet, en ødelagt parole, ser du over. Foto: Martin Olafsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Sex workers rights = human rights» sto det på parolen til Prostituertes interesseorganisasjon i Norge (PION). Det var det noen i kveldens 8. mars-tog i Oslo som ikke likte. Resultatet, en ødelagt parole, ser du over.

PIONs parole var ikke én av de 20 parolene 8. marskomiteen stemte over og vedtok i februar, og var således ikke en del av det offisielle toget. Likefullt ville PION og støttespillere delta i toget under parolen, slik de har gjort i flere år.

Rundt klokka 19.00 på Youngstorget i Oslo ble budskapet på parolen for kontroversielt for noen.

- Rev den fra hverandre

- Det kom en dame gående mot oss. Det ble en liten ordveksling mellom henne og Astrid Renland (daglig leder i PION journ.anm.). Så gikk hun resolutt til angrep på parolen.

Slik beskriver Martin Olafsen opptrinnet han var vitne til. Olafsen deltok i 8. mars-toget og gikk under PIONs parole.

- Kvinnen tok tak i et av de små «luftehullene» i parolen, og rev den fra hverandre, sier Olafsen til Dagbladet.

Deretter gikk han etter kvinnen for å få en forklaring på hvorfor hun rev i stykker parolen, forteller Olafsen. Kvinnen var iført en refleksvest og framsto som en vakt på arrangementet, ifølge Olafsen.

- Da jeg nådde henne, hevdet hun at hun tilhørte 8. marskomiteen. Jeg spurte deretter om hun satt i 8. marskomiteen, men da ble hun avvikende og gikk, sier Olafsen.

- Ekstremt ugreit

Olafsen beskriver opptrinnet - og følgene av det - slik:

- Jeg synes det er ekstremt ugreit, men det er også et signal på hvor opphetet denne debatten er.

Han får støtte av PIONs daglige leder, Astrid Renland. Hun var også vitne til hendelsen, og forteller at hun ble «rystet».

- Jeg ble sjokkert. Først ønsket personen å nekte oss å gå i toget med parolen. Det nektet vi, og da ble hun rasende. Deretter løp hun fra stedet, og det var egentlig ingen av oss som helt forsto hva som skjedde, sier Renland til Dagbladet.

- Hva tenker du om at en meningsytring blir møtt på denne måten?

- Det sier meg at det er trange kår for meingsytringer, særlig blant kvinnebevegelsen i Norge.

Renland varsler samtidig at de vil ta opp hendelsen i morgen med 8. marskomiteen.

- Fornøyd, i hovedsak

- Jeg skulle helst sett at dette ikke hadde skjedd, sier Hanne Størset, pressekontakt for 8. marskomiteen, til Dagbladet om hendelsen.

Ellers har ikke Størset noen kommentar - eller ytterligere informasjon - om den konkrete hendelsen.

Hun beskriver et 8. mars-arrangement både deltakere, arrangører og politiet var fornøyd med.

- Arrangementet var historisk. Det var utrolig mange mennesker der, det var positivitet, trykk og mye liv. Jeg er også veldig fornøyd, i hovedsak, sier Størset, som deretter legger til følgende:

- Men så skjer det dessverre ting jeg helst skulle sett ikke hadde skjedd. Hvordan dette har skjedd, vet jeg ikke, men vi skulle selvfølgelig vært foruten dette.

Ønsker PION velkomne - med godkjente paroler

Størset forteller at PIONs parole bryter med parolegrunnlaget 8. marskomiteen stemte over i februar.

- Det visste PION veldig godt. Alle andre organisasjoner som ønsker å delta i toget med parole, forholder seg til denne demokratiske prosessen og har gjort det i mange år. PION er velkomne i toget, de må gjerne bruker arrangementet til å synliggjøre seg selv som gruppe, men de er oppfordret til å finner en parole som støtter det parolegrunnlagene vi vedtar hvert år, sier Størset.

PION-leder Renland legger ikke skjul på at de visste at parolen de kom med, ikke var ønsket.

- Det er en liten form for sivil ulydighet fra vår side. Derfor prøver vi å ta hensyn til toget, blant annet ved å gå helt sist.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!