- Slik ble Chile-aksjonen manipulert av myndighetene

Ny bok avslører dopsmugling til gruva, og planer om dokkesex og kannibalisme.

I FRIHET: Edison Pena, en av gruvearbeiderne, er endelig ute i frihet. Nå er flere detaljer om redningsaksjonen der han og hans 32 kollegaer ble fri kommet ut. Foto: AP/Jorge Saenz/Scanpix
I FRIHET: Edison Pena, en av gruvearbeiderne, er endelig ute i frihet. Nå er flere detaljer om redningsaksjonen der han og hans 32 kollegaer ble fri kommet ut. Foto: AP/Jorge Saenz/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober i fjor fant en av årets virkelig store mediebegivenheter sted. De 33 gruvearbeiderne som hadde sittet fanget langt under jorda, i ei gruve i Chile, ble omsider reddet opp.

Norske og internasjonale medier kjempet om å ha den bredeste dekninga av dramaet - reporterne trålet teltleiren ved gruven for kjærester (og elskerinner), og flere journalister tok seg sågar nedover i gruven for å være «tettest på».

Manipulert Likevel var det et kraftig regissert, og sensurert, bilde som kom ut til publikum, hevdes det i ei ny bok. For journalist og forfatter Jonathan Franklin avslører en lang rekke ufordelaktigheter om myndigheters og redningsmannskapers oppførsel under aksjonen.

Den direktesendte TV-feeden ble tuklet med, skriver den erfarne New York Times-reporteren Franklin, ifølge utdrag gjengitt hos Daily Telegraph.

En videokabel ble på et punkt kuttet av etter at det gikk et mindre ras. Da ble arkivbilder vist på skjermen, uten at TV-seerne fikk vite at «direktesendinga» var klipp-og-lim fra tidligere.

Og heller ikke da chilenske elitesoldater som var tilkalt til stedet havnet i en heit krangel med lokale redningsstyrker, var det noe chilenske myndigheter mente TV-seerne burde få vite.

Kannibalisme Klippet ble behendig sakset ut av livedekninga, og erstattet med arkivmateriale.

BLE STJERNER: Gruvearbeider Osman Araya og forloveden Angelica på tysk TV. Foto: EPA/Angelika Warmuth/Scanpix
BLE STJERNER: Gruvearbeider Osman Araya og forloveden Angelica på tysk TV. Foto: EPA/Angelika Warmuth/Scanpix Vis mer

- En milliard TV-seere ble lurt, skriver Franklin i boka «De 33».

- TV-seerne fikk ikke vite at glansbildet som ble kringkastet på skjermen var opptak som skulle dekke over dramatikk som kunne spolere bildet Chile ville skulle kommer ut.

Også gruvearbeidernes hemmeligheter kommer fram i boka, som det er ventet vil få massiv oppmerksomhet når den blir publisert.

- Mennene vurderte kannibalisme, skriver Franklin om perioder da gruvearbeiderne hadde svært liten tilgang på mat.

Dop og sex Andre primærbehov var også vanskelige å få tilfredsstilt i gruva, og den anerkjente journalisten hevder gruvearbeiderne var klare til å ta grep også i så måte.

- Etter at de lykkes i å kommunisere med omverdenen ba de om oppblåsbare sexdokker og kondomer, noe de ble nektet av det medisinske støtteapparatet.

TOPPOLITIKK: President Barack Obama møtte amerikanske redningsarbeidere i Det ovale kontor. Foto: AP/Charles Dharapak/Scanpix
TOPPOLITIKK: President Barack Obama møtte amerikanske redningsarbeidere i Det ovale kontor. Foto: AP/Charles Dharapak/Scanpix Vis mer

Da, hevder Franklin, var arbeidernes familier langt mer behjelpelige.

Det er ikke kommet ut hvilke gruvearbeidere det er snakk om.

Men flere av dem skal ifølge den anerkjente journalisten ha fått smuglet inn marihuana i brev fra familiene.

FOTBALL MED PRESIDENTEN: President Sebastian Pinera (t.h) fikk massiv publisitet under redningsaksjonen. Her med gruvearbeider Franklin Lobos. Foto: AP/Roberto Candia/Scanpix
FOTBALL MED PRESIDENTEN: President Sebastian Pinera (t.h) fikk massiv publisitet under redningsaksjonen. Her med gruvearbeider Franklin Lobos. Foto: AP/Roberto Candia/Scanpix Vis mer