Slik ble de pirater

Somalisk piratvirksomhet startet med internasjonal tjuvfiske.

PIRATER: Piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia begynte med at fiskere beskyttet farvannet mot trålere som tjuvfisket.
PIRATER: Piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia begynte med at fiskere beskyttet farvannet mot trålere som tjuvfisket. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia har den siste tiden eskalert til nye høyder, mange skip deriblant norske, har blitt kapret og holdt tilbake for løsepenger.

FN anslo at somaliske sjørøvere bare i 2008 plyndret til seg 80 millioner pund eller nærmere 831 millioner kroner i løsepenger.

Stort internasjonalt press på Somalia
Etter den dramatiske aksjonen der den amerikanske kapteinen Richard Phillips ble befridd av amerikanske Navy Seals har USA lagt press på Somalia for å rydde opp i piratvirksomheten.

Somalias statsminister Omar Abdirashid Ali Sharmarke sa til nyhetsbyrået AP at landet skal ha en anti-piratplan klar til nødhjelpskonferansen i Brussel 22. april.

NORSK SKIP: Det norsk registrerte skipet Bow Asir ble kapret av somaliske pirater. Det norske rederiet betalte 16,2 millioner kroner i løsepenger. (AP Photo / Karel Prinsloo)
NORSK SKIP: Det norsk registrerte skipet Bow Asir ble kapret av somaliske pirater. Det norske rederiet betalte 16,2 millioner kroner i løsepenger. (AP Photo / Karel Prinsloo) Vis mer

Statsministeren er under sterkt press fra USA, etter at utenriksminister Hillary Clinton på onsdag la fram amerikanernes handlingsplan for å få bukt med piratangrepene utenfor kysten av Øst-Afrika.

Statsministeren hevder å ha informasjon om hvem som står bak piratene.

- Vi har informasjon om bakmennene. Vi følger nøye med pengestrømmen. Piratene besitter enorme midler, sa han.

PIRATER: Franske styrker frakter bort pirater etter en aksjon tidligere i år.   (REUTERS/Abdiqani) Hassan
PIRATER: Franske styrker frakter bort pirater etter en aksjon tidligere i år. (REUTERS/Abdiqani) Hassan Vis mer

Det er forretningsmenn og enkelte politikere som står bak piratene, ifølge statsministeren. Denne informasjonen har regjeringen fått fra en pågrepet pirat.

Sharmarke hevder altså å kjenne identiteten til disse bakmennene. Han avslørte ikke flere detaljer i intervjuet med APs reporter.

Begynte med internasjonalt tjuvfiske
Men det er også en annen side av Somalias piratvirksomhet kan Time fortelle. I en artikkel utreder de mange av grunnene til at så mange somaliere har tydd til å kapre skip for løsepenger.

REDDET: I en redningsaksjon beordret av Obama, ble Richard Phillips frigitt i en aksjon som drepte 3 pirater. Den amerikanske kapteinen ble holdt gissel av piratene. (AP Photo/Toby Talbot)
REDDET: I en redningsaksjon beordret av Obama, ble Richard Phillips frigitt i en aksjon som drepte 3 pirater. Den amerikanske kapteinen ble holdt gissel av piratene. (AP Photo/Toby Talbot) Vis mer

Etter at borgerkrig styrtet landets regjering i 1991 har Somalias 3330 kilometer lange kystlinje vært fritt vilt for tjuvfiskere verden rundt. Med en ikke-eksisterende kystvakt har fiskeflåter drevet ulovlig fiske. Ifølge en FN-rapport fra 2006 blir fisk til en verdi av 300 millioner dollar, det er 2 millarder kroner, stjålet fra området hvert år.

- De første piratene oppsto på nittitallet for å beskytte kystlinjen mot utenlandske trålere, sier Peter Lehr til Time.

Piratene forstod raskt at de kunne kapre trålere og kreve løsepenger. Og i de tidlige dagene med somalisk piratvirksomhet fikk de fort utbetalt penger. Trålerne drev uansett med ulovlig fiske og båteiere ville ikke tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet.

Raske penger
Trålere fra land som Sør-Korea, Japan og Spania skal ha drevet med ulovlig fiske utenfor den somaliske kystlinjen i nærmere 20 år, skriver Time.

PIRATER: Pirater på vei til et av deres moderskip.  (REUTERS/Reuters TV)
PIRATER: Pirater på vei til et av deres moderskip. (REUTERS/Reuters TV) Vis mer

Piratvirksomheten har nå nærmest blitt Somalias mest innkrevende virksomhet, og tyvfiske og giftdumping er ikke lenger årsaken til virksomheten. Ifølge Time er mange av piratene fattige somaliere som søker en rask måte å tjene penger.

Løsepengene går ifølge piratene selv til å sikre lokalt arbeid langs kysten i Somalia. Pengene går også til bedre utstyr til dem selv, som større og raskere båtmotorer og satellittelefoner.

- Mesteparten havner i Nairobi, Mombasa, Storbritannia, Canada, etc. Pengene går gjennom Kenya, noe som betyr at sikkerhetsrutinene i Kenya er deler av problemet, hevder talspersonen, ifølge Sky News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer