Slik ble den sagnomsuste krypskytteren «Bigfoot» endelig tatt

Barføtt og med enorm kunnskap om bushen herjet den storvokste krypskytteren «Bigfoot» i den norske investoren Øyvind Christensens afrikanske paradis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SABIE GAME PARK (Dagbladet): Krypskytteren «Bigfoot» er en legende innen den blodige neshornjakta. Han hadde tilbakelagt ti raid inn i Kruger-parken.

Det ellevte ble hans bane. Og han ble stoppet på «norsk» jord:

Tatt i «norsk» park Ifølge Økokrim er de irske steinleggerfamiliene som driver stort i Norge, aktive og styrtrike bakmenn i den blodige handelen med ulovlig skutt neshorn. Hornene selges i Asia for 350 000,- pr. kilo.

SPILLET OVER: «Bigfoot» sitter iført strips i viltvokternes varetekt. Foto: Privat
SPILLET OVER: «Bigfoot» sitter iført strips i viltvokternes varetekt. Foto: Privat Vis mer

Snaut 700 neshorn ble drept i Sør-Afrika i fjor - hittil i år er tallet nesten 370. Flesteparten skytes i populære Kruger National Park. Nærmeste nabo til parken er den norske eiendomsinvestoren Øyvind Christensens jaktparadis her i Mosambik.

Det var Christensens vaktstyrke som nylig pågrep en av Sør-Afrikas mest omtalte krypskyttere.

Ekstreme ferdigheter Historien om «Bigfoot» er typisk, og viser neshornjaktas tragedie for alle parter.

STRÅLENDE FORNØYD: Viltvokterne som omsider lyktes med å pågripe «Bigfoot» tar hverandre i hånda foran fotografen. «Bigfoot» står i kamojakke og hullete olabukse på andre rad - ved siden av ham står en påstått medsammensvoren og «Bigfoot»s sønn. Foto: Privat
STRÅLENDE FORNØYD: Viltvokterne som omsider lyktes med å pågripe «Bigfoot» tar hverandre i hånda foran fotografen. «Bigfoot» står i kamojakke og hullete olabukse på andre rad - ved siden av ham står en påstått medsammensvoren og «Bigfoot»s sønn. Foto: Privat Vis mer

Allerede som liten gutt lærte han seg de to ferdighetene som var mest naturlig der han vokste opp: å skyte, og å lese bushen og følge spor. Med få andre muligheter måtte han bruke disse ferdighetene til å tjene penger. Han kom i kontakt med en mellommann, som ifølge avisa The Star fikk se ham følge spor og prøveskyte mot en oppstilt colaflaske.

«Bigfoot» fikk navnet sitt på grunn av sine røslige fotavtrykk, tilsvarende europeisk størrelse 47.

TATT PÅ FERSKEN: - Pågripelsen av «Bigfoot» kom etter at vi først tok to andre krypskyttere i et bakhold, sier Rory Guthrie til Dagbladet. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
TATT PÅ FERSKEN: - Pågripelsen av «Bigfoot» kom etter at vi først tok to andre krypskyttere i et bakhold, sier Rory Guthrie til Dagbladet. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

Han pleide å sette igjen sandalene sine på den mosambikiske siden av gjerdet. Barføtt klatret han over og inn i Sør-Afrika.

Fulgte stjernene Med seg hadde han mat, vann og ulike medisiner i pilleform — blant annet medisin mot halsbrann. Pillene knuste han og blandet med sigaretter. Blandingen røyket han.

- Det er en oppskrift fra lokale heksedoktorer som skal gi beskyttelse, sier Rory Guthrie, sjef for viltvokterne i Christensens park, til Dagbladet.

Inne i parken navigerte han ved hjelp av stjernene.

Da han ble pågrepet var han i besittelse av mat og sin faste .375 kaliber rifle med påmontert lyddemper. På sekken hadde han festet tradisjonell hyssing for å beskytte seg mot viltvoktere. I avhør har Bigfoot forklart at han tross gjentatte turer inn i Kruger bare skjøt ett neshorn — i svært tett skog, på omkring 30 meters hold.

Tystet - Pågripelsen kom etter at vi først tok to andre krypskyttere i et bakhold, sier Rory Guthrie til Dagbladet.

TATT PÅ FERSKEN: På bilen disse to mistenkte krypskytterne ble tatt ved står det et klistremerke til støtte for bevaring av neshornet. Foto: Privat
TATT PÅ FERSKEN: På bilen disse to mistenkte krypskytterne ble tatt ved står det et klistremerke til støtte for bevaring av neshornet. Foto: Privat Vis mer

De to tilhørte et konkurrerende kartell og tystet på sin beryktede rival.

Etter mange timers venting i nattemørket oppdaget viltvokterne to menn som oppførte seg mistenkelig. En av dem var Bigfoot - og han gikk rett inn i bakholdet. Pågripelsen var udramatisk, ifølge Guthrie:

VÅPEN: Dette er rifla som «Bigfoot» skal ha skutt minst ett neshorn med. Foto: Privat
VÅPEN: Dette er rifla som «Bigfoot» skal ha skutt minst ett neshorn med. Foto: Privat Vis mer

- Da vi hadde kontroll på ham begynte han å snakke. Han fortalte oss veldig mye. Vi lurer fortsatt på hvorfor han var så åpen, sier Guthrie.

«Bigfoot» røpet hvor en bil snart ville hente to av hans medsammensvorne. Dermed ble også disse pågrepet. På bilen sto det et klistremerke med teksten: «REDD NESHORNET».

BESLAG: «Bigfoot» var i besittelse av ammunisjon da han ble pågrepet. Foto: Privat
BESLAG: «Bigfoot» var i besittelse av ammunisjon da han ble pågrepet. Foto: Privat Vis mer
- LYKKEBÅND: Tøyet som er festet på rifla var ment å skulle bringe lykke. Foto: Privat
- LYKKEBÅND: Tøyet som er festet på rifla var ment å skulle bringe lykke. Foto: Privat Vis mer