Slik ble den «spanske «flygelederen Carlos» et symbol på Russlands feilslåtte propaganda

Meldte om ukrainske jagerfly.

KRITIKK: Pro-russiske separatister holder vakt like ved krasjstedet for flyet. Russiske medier får nå kritikk for rapportene de leverte i timene etter flystyrten. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT
KRITIKK: Pro-russiske separatister holder vakt like ved krasjstedet for flyet. Russiske medier får nå kritikk for rapportene de leverte i timene etter flystyrten. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  - Hver dag finner vi på nye og mer «sexy» måter å lyve på, sa tidligere Russia Today-reporter Sarah Firth, da hun leverte sin oppsigelse fra TV-kanalen i går.

Hun sa opp i protest mot TV-kanalens dekning av Malaysia Air-katastrofen. Kanalen har flere ganger blitt beskyldt for å være et talerør for russiske myndigheter.

Nå begynner vi for alvor å se rekkevidden av propagandaen fra russiske medier i etterkant av ulykka.

«Flygelederen Carlos» I de første rapportene ble det raskt spekulert i at flyet - hvor alle de 298 menneskene om bord - ble skutt ned av pro-russiske separatister, da det gikk ned i et separatistkontrollert område helt øst i Ukraina.

I russiske medier var imdlertid rapportene ganske så annerledes.

En av de mest bissarre historiene som ble gjengitt i russiske medier, var den om den spanske flygeleder Carlos, skriver det anerkjente magasinet Foreign Policy (krever innlogging).

På torsdag, samme kveld som flykatastrofen, begynte en ved navn Carlos - som presenterte seg som en spansk flygeleder - å skrive på Twitter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer