Slik ble det fryktede narko-kartellet «La Familia» knust

Drepte «Den galeste», pågrep «Barten» og beslagla store mengder narkotika og våpen.

ETTERLYST: Slik ble fire av lederne i organisasjonen etterlyst i desember i fjor. Foto: EPA/STR/Scanpix
ETTERLYST: Slik ble fire av lederne i organisasjonen etterlyst i desember i fjor. Foto: EPA/STR/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det fryktede mexicanske narkokartellet «La Familia» har vært i krig med både politiet og andre kartell.

Nå ser det ut til at krigen er tapt.

Fredag gikk det føderale politiet i Mexico ut og sa at kartellet er knust, ifølge nyhetsbyrået AP.

«La Familia» har herjet i den vestlige staten Michoacan i en årrekke, og har også gått under navnet «La Familia Michoacan». Ifølge politiet har de tjent store penger på produksjon og salg av metamfetamin og utpressing.

Kartellet har også vært i flere blodige sammenstøt med politiet, blant annet i juli 2009 da tre politimenn og to soldater regelrett ble slaktet ned. Gjengen slo da til samtidig mot ordensmakten i sju ulike byer, ifølge CNN.

Men nå har kartellet altså mistet overtaket på ordensmakten.

«Den galeste» 9. desember i fjor ble lederen Nazario Moreno, som kalles «Den galeste» («El Más Loco«/«The craziest one»), drept i en skuddveksling med politiet.

- Etter at han ble drept har «Familia Michoacana» gått i oppløsning, sier Luis Cardenas Palomino, talsperson i det føderale politiet, ifølge AP.

Han kom med erklæringen etter at Francisco Lopez Villanueva, omtalt som «Barten» («El Bigotes»/«The Mustache»), en annen av lederne i kartellet, ble pågrepet.

PÅGREPET: Jose Roberto Sanchez, «El Chivo», ble pågrepet i oktober i 2009. Foto: REUTERS/Jorge Dan/Scanpix
PÅGREPET: Jose Roberto Sanchez, «El Chivo», ble pågrepet i oktober i 2009. Foto: REUTERS/Jorge Dan/Scanpix Vis mer

- Det som er igjen nå er mindre grupper som er isolerte og helt uorganiserte, hevder Cardenas Palomino.

- De raner banker og butikk, og er blitt sårbare, sier han.

- Folkets beskyttere Gjengen på sin side nekter for å stå bak ranene. Kartellet har tidligere fremstilt seg som beskyttere av innbyggerne i Michoacana, og blant annet krevd at det føderale politiet skulle trekke seg ut av området.

«La Familia Michoacan» startet for øvrig ifølge flere kilder som en gruppe som tok loven i egne hender for å gjenopprette ro og orden i området på 1980-tallet, men de utviklet seg altså til en kriminell gruppe.

De to siste årene har de også tilbudt seg å legge hele den kriminelle aktiviteten død, mot løfter om at myndighetene beskyttet innbyggerne i Michoacana, blant annet mot gjengens fiender i Zetas-kartellet. Myndighetene har avvist det, og sagt at de ikke vil forhandle med noen av kartellene.

Kvasireligiøse Nazario Moreno, som altså ble drept for under en måned siden, skal ha styrt gjengen med såkalt jernhånd. Han er blitt omtalt som kvasireligiøs, og han hadde blant annet laget en egen «bibel» med leveregler for gjengens medlemmer.

Politiet fikk tak i en av bøkene, og de viste seg å være i stor grad basert på tekster fra den kristne forfatteren John Eldredge, og da spesielt boka «Wild at Heart». Moreno skal ha betalt lærere i området for å spre Eldredges tekster i områder.

Gjengen skal ha brukt religion- og familie-verdier i rekrutteringen, og de skal ha hatt et forbud mot bruk av narkotika. De skal også ha rekruttert medlemmer fra rusrehabiliteringsklinikker.

På et tidspunkt var «La Familia» landets raskest voksende gjeng.

Samtidig som de altså framhever kristne verdier, har gjengen en svært blodig historie og vært kjent som uvanlig voldelige.
Samordnet operasjon I et tilfelle i 2006 kastet medlemmer av gjengen inn fem avkappede hoder i et utested i byen Uruapan, med beskjeden: «"Familien" dreper ikke for penger. Den dreper ikke kvinner. Den dreper ikke uskyldige, bare de som fortjener å dø».

Etter sammenstøtene med politiet i Mexico sommeren 2009, ble gjengen satt under sterkt press både fra mexikanske og amerikanske myndigheter.

VEISPERRING: Denne lastebilen ble brukt som veisperring av gjengmedlemmene i desember i fjor. Foto: REUTERS/Leovigildo Gonzalez/Scanpix
VEISPERRING: Denne lastebilen ble brukt som veisperring av gjengmedlemmene i desember i fjor. Foto: REUTERS/Leovigildo Gonzalez/Scanpix Vis mer

22. oktober 2009 slo blant annet FBI og DEA til mot den kriminelle organisasjonen, etter fire års etterforskning.

Coronado-prosjektet, som det ble kalt, var det største tilslaget mot en mexikansk liga i USA noensinne. 303 personer ble pågrepet i 19 forskjellige stater i USA. Det ble beslaglagt 62 kilo kokain, 330 kilo metamfetamin, 144 våpen og 109 kjøretøy.

- Denne operasjonen er et realt slag for «La Familia», og trafikken av narkotika, våpen og penger mellom Mexico og USA. Kartellene skal vite at de ikke kan få operere fritt i USA, sa USAs justisminister Eric Holder den gang.

Holder fikk sine ord i behold. Etter tilslaget, og Nazario Morenos død, er organisasjonen marginalisert. Men kampen mot narkotika- og voldskriminaliteten er ikke vunnet. Tidligere «La Familia»-medlemmer skal nå ha delt seg i to fraksjoner. Den ene siden samarbeider med kartellene, Juárez, Tijuana, Los Zetas og Beltran-Leyva Cartel??, mens den andre samarbeider med kartellene Gulf og Sinaloa.

«BARTEN»: Francisco Lopez Villanueva, kalt «Barten» («El Bigotes»), ble vist fram for pressen nyttårsaften. Foto: EPA/MARIO GUZMAN/Scanpix
«BARTEN»: Francisco Lopez Villanueva, kalt «Barten» («El Bigotes»), ble vist fram for pressen nyttårsaften. Foto: EPA/MARIO GUZMAN/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer