Slik ble dødsranet planlagt

Planleggingen av Nokas-ranet startet i David Toskas hode. Det fortsatte med nattlige møter, sprit og pizza - og at noen trakk seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Dagbladet kjenner detaljer i forklaringene til flere av de tiltalte. Bare David Toska og Johnny Thendrup har erkjent deltakelse i ranet. Politiet mener at forklaringene - og bevis i saken - gir et bilde av hvordan ranet i Stavanger ble planlagt.

Spanet på Nokas

22. november 2003 skrev samboeren til David Toska under en leieavtale for et rekkehus i Smeaheia i Sandnes. Paret flyttet inn sammen med sitt nyfødte barn.

-  Vi dro avgårde uten å vite hvor vi skulle, sier samboeren.

David Toska sier han ikke hadde noen ransplaner. Tilfeldig ble han oppmerksom på Nokas-sentralen.

På nyåret begynner planleggingen, ifølge ham selv. Han spaner på pengetransportene, og fra tannlegekontoret vegg-i-vegg ser han en stor hvelvdør inne i tellesentralen. Han tar seg inn i bakgården. Han tenker på å grave en tunnel. Han tenker på hvordan han skal komme seg gjennom glassvinduene. En plan tar form i Toskas hode.

Han nevner ikke Kjell Alrich Schumann med et ord i forklaringen sin, men spørsmålet er om ikke planleggingen av ranet startet før. Schumann, også kalt «Skyggen», tar navnet til en kamerat (38). Han sier han er IT-konsulent og leier leilighet i Stavanger sentrum allerede før jul 2003. Politiet mener Schumann var i Stavanger i over tre måneder før ranerne slo til.

Hadde med sprit

En helg i januar 2004 får Toska besøk. Johnny Thendrup blir spurt om han vil bli med til Stavanger. Ifølge storebror Thendrup, drar de på besøk til Toska. Lillebroren Thomas Thendrup sier i avhør:

-  Jeg kjørte fra Oslo. Vi hadde med oss ei flaske med sprit. Vi besøkte David i rekkehuset i Smeaheia. Jeg kjenner imidlertid ikke til noen planlegging av noe ran.

Både Johnny og Thomas Thendrup forklarer at de drar på besøk til en leilighet Nedre Dalgate i Stavanger sentrum. Politiet mener de har bevis for at leiligheten ble brukt som base både før og etter ranet.

Oppgir ikke navn

I leiligheten befinner Dan Pettersen og en 26 år gammel rogalending seg. Begge er tiltalt. De stusser over bager med ransutstyr i leiligheten. Ifølge forklaringer ber de Toska om å fjerne utstyret.

De to mennene sitter og spiser pizza når Toska og Thendrup-brødrene kommer på besøk.

-  Jeg treffer to menn i leiligheten, men visste ikke hvem de var, forklarer Johnny Thendrup.

-  Vi dro innom en leilighet i sentrum. Der satt de to mennene. Jeg har ikke sett dem i ettertid, hevder Thomas Thendrup.

David Toska sender ut signaler til miljøet om at en jobb er under oppseiling. Flere blir involvert.

Kickbokseren Erling Havnå sier han ble kontaktet av en «oppdragsgiver», men han nekter å oppgi navnet på ham.

-  Like etter nyttår blir jeg kontaktet av denne mannen. Vi møtes på et øde sted ved Kongeparken, sier Havnå. Han hadde møtt Toska i Spania i 2003 og han har vært ute på byen med ham i Oslo.

-  Jeg kjørte flere turer til Stavanger. Jeg kjøpte seks madrasser og hadde tre finlandshetter i en sekk. Dette ble overlevert en tid før ranet, forklarer Havnå, som nekter å ha vært med på ranet.

Spanere i begravelse

Mens ranet er under planlegging, blir en av Toskas bestekamerater skutt og drept på Skillebekk i Oslo. Datoen er 7. februar. Noen dager seinere, i begravelsen, møtes flere av dem politiet mener har vært med på ranet. Toska forlater skjulestedet sitt. Politiets spanere jobber intenst. 42 menn blir registrert.

Kameratgjengen drar hver til sitt. Det nærmer seg en helg midt i mars. Ransgjengen samles til et møte, trolig i leiligheten til Toska.

Ifølge en av de tiltalte skal det ha vært 15 personer til stede. Det er nesten ikke registrert trafikk på mobiltelefonen til de tiltalte i disse dagene. En mystisk tekstmelding blir fanget opp.

-  Jeg ble spurt om jeg kunne delta tre uker før ranet. Vi ble vist rundt i Stavanger, forteller Johnny Thendrup.

Toska sier de drømte om et utbytte på over 100 millioner kroner:

-  Tanken var en gigantisk gruppe som skulle ta kontroll over Stavanger sentrum. Jeg ville inn og ta med virkelig mye.

Hemmelig møte

Politiet mener at Toskas kamerat, Lars Erik Andersen, også deltok under ranet. Andersen sier han verken var med på planlegging eller selve ranet.

-  Jeg møtte Toska ved tre anledninger før ranet, men jeg tok dagtoget fra Stavanger til Oslo torsdag eller fredag før denne helga, forklarer Andersen i avhør.

Biler blir stjålet. Toska sier han har spart opp penger slik at han kan kjøpe våpen og utstyr.

Helga før ranet samles troppene igjen på et hemmelig sted, ifølge avhør av de tiltalte.

Det er natt til mandag. Stemningen er ifølge Toska ikke helt bra. Tre mann trekker seg. De er skeptiske til enkelte andre i ranslaget og de tviler på om kuppet kan lykkes.

-  Vi hadde en rådslagning og bestemte oss likevel for å gjennomføre ranet med 11 mann, sier Toska.

Ved 05.30-tida 5. april begynner det å lysne. To timer seinere møtes de like ved politistasjonen. Like før 08.00 blir en lastebil satt i brann. 11 ranere tar seg inn i tellesentralen. Skuddvekslingen begynner.

Resten av historien er kjent. En politimann blir drept og jakten starter. I morgen sitter 13 personer på tiltalebenken.

<!--BTEK0--> GODT VOKTET: I går kom også Dan Pettersen med fly til Stavanger, iført håndjern og fotlenker. Foto: Åge Pedersen<!--/BTEK0-->