Slik ble Emmas fingre etter bruk av «helsefarlig» neglelakk

- Jeg hadde forferdelig eksem som drev meg til vanvidd.

I SVENSKE MEDIER FOR Å ADVARE:  Svenske Emma Grahn Wallin sto i dag fram i den svenske avisen Expressen med sin reaksjon på neglelakken Depend Gellack. Det svenske legemiddelverket har nå forbudt neglelakken. Foto: Privat
I SVENSKE MEDIER FOR Å ADVARE: Svenske Emma Grahn Wallin sto i dag fram i den svenske avisen Expressen med sin reaksjon på neglelakken Depend Gellack. Det svenske legemiddelverket har nå forbudt neglelakken. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Neglelakken Depend Gellack ble i dag forbudt i Sverige, fordi det svenske Legemiddelverket sier den utgjør en «alvorlig fare for menneskets helse».

Dette har svensken Emma Grahn Wallin (26) fått føle på kroppen, eller rettere sagt fingrene, skriver Expressen.

- Jeg har i det siste hatt ekstreme problemer med mine hender, med forferdelig eksem som har drevet meg til vanvidd, skriver hun i et blogginnlegg om neglelakken.

Nå ønsker hun å advare andre.

- Store hudproblemer Det svenske legemiddelverket har i det siste fått inn mange rapporter om hudskader fra brukere av neglelakken.

Wallin fikk først problemer etter å ha brukt neglelakken i et halvt år.

I samarbeid med svenske Expressen har Dagbladet fått tillatelse til å bruke bilder av de skadde neglene, som har holdt henne oppe om natta.

- Det har klødd, jeg har hatt store blemmer som har blitt til kjøttsår, kløende utslett og store arrdannelse ved neglebåndene. Det har faktisk vært utrolig slitsomt og gjort ekstremt vondt, skriver hun på bloggen.

Allergiske reaksjoner Legemiddelverket sier skadene skyldes at neglelakken inneholder uherdede akrylater, som brukerne skal herde på neglene ved hjelp av en led-lampe.

Akrylater i uherdet form, slik som i Gellack, kan føre til allergiske reaksjoner når det kommer i kontakt med huden. Og det var også det svenske Wallin opplevde.

- Forbudet er bra, fordi det kan være unge mennesker der ute som ikke vet hva de kjøper, sier Wallin til Expressen.

Selges fortsatt i Norge Depend Norge bekrefter at neglelakken fortsatt er i salg i Norge.

- Per dags dato er den fortsatt lovlig i Norge. Alle må være forsiktige uansett hva de bruker, om det er hårfarge eller mascara, men så lenge du følge bruksanvisningen, så er det ikke noe problem med denne neglelakken, sier daglig leder Roger Palacio i Depend Norge. 

Han understreker at neglelakken ikke er farlig, dersom den påføres riktig.

- Forbudet gjelder bare Sverige, for der har de fått inn så mange klager. Det skyldes at kunden ikke klarer å legge på neglelakken riktig selv og at de får reaksjoner fordi de legger den utenfor neglen, sier Palacio til Dagbladet.

Mattilsynet, som regulerer kosmetikk i Norge, skal se på saken i morgen.

- SKADER HUDEN:  Det svenske legemiddelverket har lagt ut dette bildet sammen med nyheten om at de nå forbyr neglelakken Gellack fra Depend. Grunnen er at neglelakken regnes som helsefarlig, fordi akrylatene i lakken gir skader på huden. Neglelakken selges fortsatt i Norge. Foto: Svenske legemiddelverket
- SKADER HUDEN: Det svenske legemiddelverket har lagt ut dette bildet sammen med nyheten om at de nå forbyr neglelakken Gellack fra Depend. Grunnen er at neglelakken regnes som helsefarlig, fordi akrylatene i lakken gir skader på huden. Neglelakken selges fortsatt i Norge. Foto: Svenske legemiddelverket Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer